Як працює сільська гміна

Польська гміна, байдуже міська чи сільська, сама собі господар. Власне в тому сенс самоврядування – самим урядувати. Учасники навчального візиту, керівники апаратів райдераждміністарцій та керуючі справа районних рад Чернігівщини, мали змогу в тому переконатися під час відвідин сільської гміни Герантовіце (Heraltowice). Войт (тобто – сільський голова) Йохан Баргієл пишається її успіхами – за десть років населення в селах гміни зросло на одну тисячу чоловік та становить тепер дванадцять тисяч. В основі такого досягнення, на його переконання, вдале визначення пріоритетів розвитку. Їх чотири: освіта, культура, історія; екологія, охорона здоров`я, безпека; енергоефективність; європейська співпраця та розвиток бізнесу. Причому на першому місці опинилися гуманітарні питання, бо підхід такий: все, що робиться на території – робиться для людей. Треба створити комфортні умови, аби хотілося тут жити. А будуть мешканці – незабариться розвиток. До речі, в Польщі тепер спостерігається тенденція збільшення сільського населення гмін – за рахунок тих, хто переїзджає з міст. Подакти у нашої західної сусідки сплолучаються не за місцем роботи, а за місцем проживання. Тож гміни й борються за свого мешканця. Звідси чудові школи, точніше – навчально-виховні комплекси, басейн в селі, прекрасні спортивні майданчики, добре забезпечення первинного рівня медичного обслуговування.
Успішні громади в Польщі – це активні та креативні громади. Скажімо, Герантовіце вдало викорстало свою гегорафію – поруч загальноевропейська автомагістраль, до якої напряму виходить одна з гмінних доріг. Тепер вздовже неї розташувалося шістнадцять інвесторів. Самоврядна влада всіма силами підтримує й громадянську активність – тут діє кілька десят громадських організацій, в тому числі чотири спортивні клуби, чотири добровільні пожежні дружини, культурологічні, освітянські та інші. У вихідні тут завжди щось відбувається. Гміна доклала неабияких зусиль для відродження розташованого поруч замку XVI cт. – тепер це визначна туристична принада вихідного дня й додатковий фактор розвитку.
Під час зустрічі польські колеги наголошували: гміна діє майже на тих самих засадах, що підприємство, тобто – на ринкових. Хіба що є обмеження стосовно можливостей банкрутства. Власник – населення гміни. Він й опікується над розвитком території, розробляє плани, рахує кошти, укладає договори, тобто відповідає за своє майбутнє. Цей принцип дозволив Польщі здіснити вражаючий стрибок у своєму економічному розвитку. Тепер настає час України.

Час оприлюднення: 23 червня 2017 р.
Виконавець: Бойко В.М.
конт. тел.: (0462) 676-052

Як працює воєводство та повіт

Лише існування гміни, тобто базового рівня місцевого самоврядування, гарантовано Конституцією Польщі. Воєводство та повіт, або ж його другий та третій рівень, важливі, але є величиною що може змінюватися. Їхнє функціонування, також взаємодія з органами державної влади опинилися в центрі уваги четвертого дня навчального візиту (Study Tour to Poland) чернігівських службовців до Сілезького воєводства або ж до Шльонську. Підкреслюючи увагу та наголошуючи на значенні українсько-польських відносин з делегацією позапланово зустрівся віце-воєвода Ян Ксьондз. Про організацію роботи воєводської, тобто обласної державної адміністрації, умовно – руки прем`єр-міністра, розповів її генеральний директор Адам Осталецький. Йшлося про її структуру, основні завдання та сфери компетенції, форми і межі контролю державою власних та делегованих повноваженнь гмін і повітів. Делеговані вона фінансує, отже може спитати про якість (для цього ічнують численні перевірки на місцях). А от перші воєвода перевіряє виключно точки зору законності. Звідси роль та значні розміри юридичної служби – воєводська адмністрація проводить правову експертизу всіх рішень органів місцевого самоврядування на предмет відповідності законодаства. В разі порушення воєвода його зупиняє. А гміни може або погодитися, або ж звернутися до суду. Інші важливі напрями діяльностті воєводи – це гарантування безпеки громадян та підтримка регіонального розвитку. Чернігівці також розглянули фінансову сторону питання, а саме – бюджет воєводи.

Надалі настала черга повіту. Делегація відвідала Глівіцьке староство (це відповідник району), де зустрілася з його багатолітним керівником Вальдемаром Домбеком. На цьому рівні немає державної адміністрації, лише самоврядна. Як одне із своїх досягнень польський посадовець виділив налагодження постійної взаємодії з гмінами – її форми ніде і ніяк не визначені, адже не існує підпорядкованості за вертикаллю. Але є спільні напрями роботи понадгмінного характеру, що становлять основу для визначення функцій повіту та його діяльності в принципі. Зрештою, гміни мають набагато більше джерел фінансування, ніж повіт, отже останній має шанувати спільні інтереси та вміти домовлятися. До речі, попри промисловий хараткер регіону, Глівіцький повіт позиціонує себе як комфортну для життя територію з добре розвинутою мережею закладів медицини, культури, освіти, спорту та відпочинку, а також великою транспортною розв`язкою. Все це – складові його успіху. Втім прийшов він не відразу, а після років цілеспрямованої праці.

Завершився день урочистим прийомом на честь української делегації за участю віце-маршалка Сілезького сеймику Станіслава Домрова. Україні та поляки наголошували на важливості продовження контактів та налагодженні співробітництва безпосередньо на базовому рівні – тобто гміни та громади.

Час оприлюднення: 23 червня 2017 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Реформування системи пенсійного забезпечення»

Чергова експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики відбулась 22 червня 2017 р. на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. В он-лайн режимі через відеопортал YouТube експерти, представники Міністерства соціальної політики України, громадськість говоритимуть про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». До обговорення долучились представники шести областей держави.

Під час зустрічі мова йшла про основні положення пенсійної реформи. Сам законопроект має на меті осучаснення пенсійної системи. Заплановані зміни мають стабілізувати пенсійне забезпечення. Також планується перейти на накопичувальну пенсійну систему. Крім того порушувалась проблема військових пенсій.

В свою чергу представники областей мали можливість задати питання та висловити свою думку стосовно реформування системи пенсійного забезпечення.

Час оприлюднення: 23 червня 2017 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052