Підготовка проектів регіонального розвитку

Виїзний тематичний короткостроковий  семінар-тренінг з Підготовки проектів регіонального розвитку проведений Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації спільно з Департаментом економічного розвитку облдержадміністрації  27 червня 2017 р. в смт.Козелець для посадових осіб місцевого самоврядування, інших категорій слухачів, за визначенням керівництва районної державної адміністрації.Участь у відкритті та роботі заходу  взяла керівник апарату  райдержадміністрації Пенська Н.В.

Під час даного семінару зазначену  тему детально висвітлила начальник відділу Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Помеленко І.В.  Про шляхи залучення позабюджетних коштів для реалізації проектів місцевого            розвитку поінформував заступник директора Центру Подоляк Л.П. Він також акцентував увагу присутніх на необхідності використання можливостей Програми секторальної бюджетної підтримки ЄС для реалізації регіональних проектів,яка найближчим часом запрацює,та підвів підсумки семінару.

Час оприлюднення: 29 червня 2017 р.

Виконавець: Подоляк Л.П..

конт. тел.: (0462) 676-052

Про спільний розвиток у Новгороді-Сіверському

Про перспективи місцевого самоврядування та спільний розвиток територій йшлося у Новгороді-Сіверському під час тематичного семінару «Процес децентралізації та спільний розвиток території».

Представники Новгород-Сіверської міської ради, її виконавчого комітету активно спілкувалися з приводу децентралізації, служби в органах місцевого самоврядування, перспектив та змін до законодавства.

Обговорювали учасники семінару і необхідність розробки стратегії розвитку міста, а також спілкувалися з приводу можливостей залучення позабюджетних коштів для розвитку громад, жалілися на брак кадрів у цій сфері.

Проводили семінар Володимир Бойко – директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, Людмила Чабак – учений секретар однойменного центру та Кайл Колд – волонтер Корпусу Миру США.

 Організатори навчання Новгород-Сіверська міська рада, Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації, Сіверський інститут регіональних досліджень та Корпус Миру США.

Час оприлюднення: 29 червня 2017 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Як працює сільська гміна

Польська гміна, байдуже міська чи сільська, сама собі господар. Власне в тому сенс самоврядування – самим урядувати. Учасники навчального візиту, керівники апаратів райдераждміністарцій та керуючі справа районних рад Чернігівщини, мали змогу в тому переконатися під час відвідин сільської гміни Герантовіце (Heraltowice). Войт (тобто – сільський голова) Йохан Баргієл пишається її успіхами – за десть років населення в селах гміни зросло на одну тисячу чоловік та становить тепер дванадцять тисяч. В основі такого досягнення, на його переконання, вдале визначення пріоритетів розвитку. Їх чотири: освіта, культура, історія; екологія, охорона здоров`я, безпека; енергоефективність; європейська співпраця та розвиток бізнесу. Причому на першому місці опинилися гуманітарні питання, бо підхід такий: все, що робиться на території – робиться для людей. Треба створити комфортні умови, аби хотілося тут жити. А будуть мешканці – незабариться розвиток. До речі, в Польщі тепер спостерігається тенденція збільшення сільського населення гмін – за рахунок тих, хто переїзджає з міст. Подакти у нашої західної сусідки сплолучаються не за місцем роботи, а за місцем проживання. Тож гміни й борються за свого мешканця. Звідси чудові школи, точніше – навчально-виховні комплекси, басейн в селі, прекрасні спортивні майданчики, добре забезпечення первинного рівня медичного обслуговування.
Успішні громади в Польщі – це активні та креативні громади. Скажімо, Герантовіце вдало викорстало свою гегорафію – поруч загальноевропейська автомагістраль, до якої напряму виходить одна з гмінних доріг. Тепер вздовже неї розташувалося шістнадцять інвесторів. Самоврядна влада всіма силами підтримує й громадянську активність – тут діє кілька десят громадських організацій, в тому числі чотири спортивні клуби, чотири добровільні пожежні дружини, культурологічні, освітянські та інші. У вихідні тут завжди щось відбувається. Гміна доклала неабияких зусиль для відродження розташованого поруч замку XVI cт. – тепер це визначна туристична принада вихідного дня й додатковий фактор розвитку.
Під час зустрічі польські колеги наголошували: гміна діє майже на тих самих засадах, що підприємство, тобто – на ринкових. Хіба що є обмеження стосовно можливостей банкрутства. Власник – населення гміни. Він й опікується над розвитком території, розробляє плани, рахує кошти, укладає договори, тобто відповідає за своє майбутнє. Цей принцип дозволив Польщі здіснити вражаючий стрибок у своєму економічному розвитку. Тепер настає час України.

Час оприлюднення: 23 червня 2017 р.
Виконавець: Бойко В.М.
конт. тел.: (0462) 676-052

Як працює воєводство та повіт

Лише існування гміни, тобто базового рівня місцевого самоврядування, гарантовано Конституцією Польщі. Воєводство та повіт, або ж його другий та третій рівень, важливі, але є величиною що може змінюватися. Їхнє функціонування, також взаємодія з органами державної влади опинилися в центрі уваги четвертого дня навчального візиту (Study Tour to Poland) чернігівських службовців до Сілезького воєводства або ж до Шльонську. Підкреслюючи увагу та наголошуючи на значенні українсько-польських відносин з делегацією позапланово зустрівся віце-воєвода Ян Ксьондз. Про організацію роботи воєводської, тобто обласної державної адміністрації, умовно – руки прем`єр-міністра, розповів її генеральний директор Адам Осталецький. Йшлося про її структуру, основні завдання та сфери компетенції, форми і межі контролю державою власних та делегованих повноваженнь гмін і повітів. Делеговані вона фінансує, отже може спитати про якість (для цього ічнують численні перевірки на місцях). А от перші воєвода перевіряє виключно точки зору законності. Звідси роль та значні розміри юридичної служби – воєводська адмністрація проводить правову експертизу всіх рішень органів місцевого самоврядування на предмет відповідності законодаства. В разі порушення воєвода його зупиняє. А гміни може або погодитися, або ж звернутися до суду. Інші важливі напрями діяльностті воєводи – це гарантування безпеки громадян та підтримка регіонального розвитку. Чернігівці також розглянули фінансову сторону питання, а саме – бюджет воєводи.

Надалі настала черга повіту. Делегація відвідала Глівіцьке староство (це відповідник району), де зустрілася з його багатолітним керівником Вальдемаром Домбеком. На цьому рівні немає державної адміністрації, лише самоврядна. Як одне із своїх досягнень польський посадовець виділив налагодження постійної взаємодії з гмінами – її форми ніде і ніяк не визначені, адже не існує підпорядкованості за вертикаллю. Але є спільні напрями роботи понадгмінного характеру, що становлять основу для визначення функцій повіту та його діяльності в принципі. Зрештою, гміни мають набагато більше джерел фінансування, ніж повіт, отже останній має шанувати спільні інтереси та вміти домовлятися. До речі, попри промисловий хараткер регіону, Глівіцький повіт позиціонує себе як комфортну для життя територію з добре розвинутою мережею закладів медицини, культури, освіти, спорту та відпочинку, а також великою транспортною розв`язкою. Все це – складові його успіху. Втім прийшов він не відразу, а після років цілеспрямованої праці.

Завершився день урочистим прийомом на честь української делегації за участю віце-маршалка Сілезького сеймику Станіслава Домрова. Україні та поляки наголошували на важливості продовження контактів та налагодженні співробітництва безпосередньо на базовому рівні – тобто гміни та громади.

Час оприлюднення: 23 червня 2017 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Реформування системи пенсійного забезпечення»

Чергова експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики відбулась 22 червня 2017 р. на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. В он-лайн режимі через відеопортал YouТube експерти, представники Міністерства соціальної політики України, громадськість говоритимуть про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». До обговорення долучились представники шести областей держави.

Під час зустрічі мова йшла про основні положення пенсійної реформи. Сам законопроект має на меті осучаснення пенсійної системи. Заплановані зміни мають стабілізувати пенсійне забезпечення. Також планується перейти на накопичувальну пенсійну систему. Крім того порушувалась проблема військових пенсій.

В свою чергу представники областей мали можливість задати питання та висловити свою думку стосовно реформування системи пенсійного забезпечення.

Час оприлюднення: 23 червня 2017 р.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Візит до Кіптівської об’єднаної територіальної громади.

В рамках семінару “Муніципальна політика та нове публічне управління у контексті стратегічних пріоритетів ОТГ. Розроблення планів соціально-економічного розвитку”, що проходить в Чернігівському Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації за підтримки Фонду Ганса Зайделя відбувся ознайомчий візит до Кіптівської об’єднаної територіальної громади.

Учасники, а це голови об’єднаних територіальних громад та голови громад, що готуються до об’єднання поспілкувалися з сільським головою, членами виконкому, працівниками ради ОТГ та Іриною Грозенко – керівником Чернігівського регіонального відділення ВАССР, яка займається децентралізацією на Чернігівщині.  Кіптівський сільський голова Володимир Кучма розказав шлях який пройшла громада за майже два роки, про здобутки, але акцентував і на проблемах, ділився досвідом співпраці з міжнародними фондами і організаціями. Говорили про планування розвитку громади, формування бюджету, залучення інвестицій, розвиток місцевої інфраструктури, благоустрій територій, надання соціальних послуг та адміністративних послуг через відповідний центр, управління загальноосвітніми та дошкільними навчальними закладами, надання первинної медичної допомоги, утримання та організація роботи будинків культури, клубів, бібліотек, стадіонів, спортивних майданчиків.

Очільники громад відвідали Центр надання адміністративних послуг, заклади освіти та культури та ряд інфраструктурних об’єктів.

Підводячи підсумки Володимир Кучма наголосив, що такі зустрічі є вкрай необхідними для кожного голови ОТГ, адже лише обмінюючись досвідом та новими ідеями можна визначити шляхи подальшого розвитку своїх територій.

Час оприлюднення: 22 червня 2017 року

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Підготовка проектів регіонального розвитку

Виїзний тематичний короткостроковий  семінар-тренінг з Підготовки проектів регіонального розвитку проведений Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації спільно з Департаментом економічного розвитку облдержадміністрації  22 червня 2017 р. на базі  Сосницької райдержадміністрації  для посадових осіб місцевого самоврядування та інших категорій слухачів, за визначенням керівництва районної  державної адміністрації.Участь у відкритті взяли в.о.  голови РДА Давиденко В.Ф. та керівник апарату Єсипенко М.С.

Під час даного заходу зазначену  тему детально висвітлила головний спеціаліст Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Василенко А.В.    

Заступник директора Центру Подоляк Л.П. акцентував увагу присутніх на необхідності використання можливостей залучення позабюджетних коштів для реалізації проектів місцевого розвитку та Програми секторальної бюджетної підтримки ЄС ,яка найближчим часом запрацює,а також підвів підсумки семінару.

Час оприлюднення: 22 червня 2017 р.

Виконавець: Подоляк Л.П..

конт. тел.: (0462) 676-052

У Варвинському районі вивчали основні аспекти нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»

Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг  «Основні засади  реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування України» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців, інших категорій слухачів за визначенням Варвинського району.

Під час семінару Підгайний Петро Михайлович – заступник директора центру, магістр державної служби та Дубок Валентин Петрович – заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, магістр державного управління ознайомили присутніх з основними аспектами нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»; ознайомилися із підзаконними нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо практичних питань проходження служби в органах місцевого самоврядування відповідно до вимог закону про службу в органах місцевого самоврядування.

Посадовці цікавились фінансовим забезпеченням служби в органах місцевого самоврядування, повноваженнями керівника служби в органах місцевого самоврядування, порядком проведення конкурсу на зайняття вакантних посад службовців місцевого самоврядування, посадовими окладами службовців, складом конкурсної та дисциплінарної комісії, соціально-побутовим забезпеченням службовців місцевого самоврядування, видами дисциплінарних стягнень та загальні умови їх застосування тощо.

 

Час оприлюднення: 21 червня 2017 року.
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

Муніципальна політика та нове публічне управління у контексті стратегічних пріоритетів ОТГ. Розроблення планів соціально-економічного розвитку

Семінар під такою назвою проходить 21-22 червня 2017 р. для голів об’єднаних територіальних громад (ОТГ) та голів громад, що готуються до об’єднання в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації. Захід організований в рамках реалізації проекту «Сталий розвиток об’єднаних територіальних громад Чернігівської області» за підтримки Фонду Ганса Зайделя, що розрахований на весь 2017 рік.

Семінар ставить собі за мету ознайомити учасників з основами нового публічного управління та вимогами до розроблення планів  соціально-економічного розвитку територій  відповідно до європейських принципів та методів планування розвитку територій.

Очільники територіальних громад братимуть участь у серії дискусій та практичних вправ щодо вивчення принципів та методів нового публічного управління, розроблення стратегій об’єднаних територіальних громад, практичного застосування Методичних рекомендацій щодо формування і реалізації прогнозних та програмних документів соціально-економічного розвитку ОТГ. Також слухачі проаналізують можливості та основні труднощі  застосування  зазначених Методичних рекомендацій та прогнозні документи соціально-економічного розвитку об’єднаної громади.

В рамках першого дня навчання відбудеться ознайомчий візит до Кіптівської об’єднаної територіальної громади, де учасники відвідають Центр надання адміністративних послуг, заклади освіти та культури та ще ряд інфраструктурних об’єктів.

Проводить семінар  голова правління ГО «Інститут врядування», консультант з управління Анатолій Чемерис.

Час оприлюднення: 21 червня 2017 року

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Підготовка проектів регіонального розвитку

Виїзний тематичний короткостроковий  семінар-тренінг з Підготовки проектів регіонального розвитку проведений Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації спільно з Департаментом економічного розвитку облдержадміністрації  21 червня 2017 р. на базі  Новгород-Сіверської райдержадміністрації  для посадових осіб місцевого самоврядування та інших категорій слухачів, за визначенням керівництва районної  державної адміністрації.Участь у відкритті взяв  голова районної ради Кауфман В.М.та заступник голови РДА Чугаєва Н.М.

Під час даного заходу зазначену  тему детально висвітлила начальник відділу Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Помеленко І.В.    

Заступник директора Центру Подоляк Л.П. акцентував увагу присутніх на необхідності використання можливостей залучення позабюджетних коштів для реалізації проектів місцевого розвитку та Програми секторальної бюджетної підтримки ЄС ,яка найближчим часом запрацює,а також підвів підсумки семінару.

Час оприлюднення: 21 червня 2017 р.

Виконавець: Подоляк Л.П..

конт. тел.: (0462) 676-052