Про стратегічне планування та спільний розвиток територій у Сновську

Навіщо потрібна стратегія об’єднаній територіальній громаді ? – це стало одним з ключових питань під час виїзного семінару в Сновську, який відбувся 17 липня 2017 року.

Учасники семінару –  представники Сновської міської ради, її виконавчого комітету,  депутати з’ясовували роль стратегії для розвитку своєї громади, вивчали методологію її розробки, детально розглядали такі блоки як аналіз, планування, впровадження.

Разом з експертом проекту «U-LEAD з стратегічного планування та регіонального розвитку Юрієм Вдовенком вони зупинялися і на законодавчому забезпеченні розробки стратегій і на її складових. Не залишилися осторонь і проблеми, з якими може зіткнутися робоча група в процесі підготовки цього документу для своєї громади. Серед них: негативне сприйняття окремих громадян, необхідність врахування різноманітних думок та поглядів тощо

«Тож, насамперед, аби робота була успішною, мають відбутися зміни в свідомості щодо планувальних підходів» – зазначив Юрій Вдовенко.

Про практичний бік застосування стратегії, а саме її допомогу у залученні позабюджетних коштів для розвитку громад говорила радник з питань децентралізації,  учений секретар Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації Людмила Чабак. Адже наявність стратегії є вагомим аргументом для донорських організацій та інвесторів.

Так би мовити із зовнішньої точки зору питання необхідності та важливості підготовки стратегії для громади загалом та для кожного її члена зокрема розглянув волонтер Корпусу Миру Кайл Колд. Оскільки для американців не зрозуміло, як може місто чи його мешканець жити без стратегії, не уявляючи свій розвиток через 5 – 10 років. Таке життя, на його думку, не може претендувати на успіх.

Проведення семінару стало результатом синергії кількох організацій,  зусилля яких спрямовані на розвиток спроможних громад, а саме Чернігівського ВП «Центр розвитку місцевого самврядування»,  Корпусу Миру США в Україні, Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, Сіверського інституту регіональних досліджень.