Україна як країна самоврядних територіальних спільнот

Про досягнення та проблеми створення об’єднаних територіальних громад, шляхи підвищення професійного рівня працівників виконкомів їхніх рад говорилося під час вже традиційної веб-конференції до Дня незалежності України, яку 22 серпня провели п’ять центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів разом із підрозділами Центру розвитку місцевого самоврядування, що працюють за програмою “U-LEAD з Європою”.  До зустрічі у всесвітній мережі долучилися фахівці з Вінницької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Миколаївської та Чернігівської областей, Зокрема, з вітальним словом до присутніх звернувся радник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Валерій Крецул.

Назва конференції, “Україна починається з громади”, – пряме посилання на сполучення двох ідей: громадівської Михайла Драгоманова, що передбачала побудову країни на засадах територіального самоуправління, та незалежності України. Сьогодні – це, фактично, одна ідея.

Фахівці центрів розвитку місцевого самоврядування говорили про ситуацію та специфіку створення громад в своїх областях впродовж 2015–2017 рр. На їхнє переконання громадяни почали усвідомлювати невідворотність змін, вони беруть на себе відповідальність та ініціюють процес об’єднання, незважаючи на наявні труднощі. Одним із позитивних прикладів у діяльності ОТГ є сприяння у налагодженні системи надання безоплатної правової допомоги населенню. Першими відповідні місцеві програми запровадили ОТГ Чернігівської області.

Водночас, як зазначалося під час виступів, відчутне обережне ставлення жителів громад до змін, наявний свідомий чи несвідомий спротив, негативний вплив неврегульованості законодавства, технічні проблеми становлення нових управлінських структур. Зрештою, виконавчі структури нових громад мають продемонструвати більшу ефективність, адміністративну дисципліну, вміння оперативно реагувати на запити та потреби громадян. Об`єктивні підстави для цього є. Водночас наголошувалося на необхідності просвітницької роботи та нових підходів до підготовки працівників місцевого самоврядування. Вона потребує координації зусиль регіональних центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів і відокремлених підрозділів Центру розвитку місцевого самоврядування. Таким чином здійснюється спроба перезавантаження всієї системи державного управління в Україні, перетворення нашої держави на країну самоврядних територіальних спільнот. Від результату цієї реформи залежить успішність України.