Про шляхи налагодження співробітництва між територіальними громадами йдеться під час семінару, який Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проводить 4–5 жовтня 2017 р. для голів територіальних громад.

Впродовж двох днів слухачі беруть участь у серії «круглих столів» та тематичних зустрічей, присвячених питанням законодавства про співробітництво територіальних громад та сфер, в яких воно може бути налагоджене. Вони дізнаються про процедурні етапи співробітництва громад (договори про співробітництво громад); сутність співробітництва громад, його роль та значення співробітництва для розвитку територій; нормотворчі функції рад та здійснення ними відповідних процедур; основні аспекти ЗУ «Про місцеве самоврядування» (включаючи підзаконні нормативно-правові акти; новації Мін’юсту у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та яким чином органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад.

Подальша розмова піде про державне стимулювання співробітництва громад (Державний фонд регіонального розвитку); співробітництво органів влади та місцевого самоврядування з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями. Також очільники місцевого самоврядування дізнаються про успішні практики співробітництва громад та ознайомляться з досвідом співробітництва територіальних громад у рамках міжнародних пілотних проектів.

Час оприлюднення: 5 жовтня 2017 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Особливості формування Програми економічного та соціального розвитку області на 2018 рік

Про формування Програми економічного та соціального розвитку області на 2018 р. йшлося під час тематичного короткотермінового семінару, який проходив у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 4 жовтня 2017 р. Цільова аудиторія семінару – заступники голів райдержадміністрацій з фінансово-економічних питань, міських голів Ніжина, Н.-Сіверського, Прилук, Чернігова, начальники управлінь (відділів) економіки райдержадміністрацій. Зі вступним словом до слухачів звернулася заступник директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації – начальник управління стратегії соціально-економічного  розвитку  Олександра Хомик.

Під час семінару увага присутніх зверталася на основні підходи до розробки Програми економічного і соціального розвитку області на 2018 рік; інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та інших субвенцій з державного бюджету та  плани соціально-економічного розвитку об’єднаних територіальних громад. Мова йшла про додаткові джерела позабюджетного фінансування та механізм державно-приватного партнерства у соціально-економічному розвитку територій; показники інвестиційного розвитку при підготовці Програми економічного і соціального розвитку області на 2018 р.; соціально-економічний розвиток області та її адмінтериторій в контексті реалізації державної регіональної політики загалом.

Далі обговорювалися основні напрямки підтримки, підвищення експортного потенціалу підприємств області; механізми захисту вітчизняних виробників від недобросовісного імпорту; стан на споживчому ринку області, зміни в галузі державного регулювання цін, правила та здійснення контролю щодо торговельного обслуговування. Окрім цього, висвітлювалися новації та проблемні питання у сфері публічних закупівель; організації пасажирських перевезень на   внутрішньообласних автобусних маршрутах загального користування; шляхи вдосконалення системи надання адміністративних послуг та розширення мережі ЦНАПів.

Час оприлюднення: 5 жовтня 2017 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052