Польський досвід – громадам Чернігівщини

Знайомство з Чернігівщиною, передача свого досвіду та налагодження зв’язків з українськими колегами – далеко неповний перелік тих прагнень, з якими представники місцевого самоврядування Польщі перебували в Україні впродовж 5 – 7 жовтня. Серед них – бурмістри, війти та виконавчі секретарі гмін Люблінського та Підкарпатського воєводств (всього – 13 чоловік, делегація сформована відповідними осередками Фундації розвитку місцевої демократії, відомої FRDL).

В перший день учасники візиту відвідали Верховну Раду України. Після екскурсії в будинку Парламенту вони зустрілися з народним депутатом України, заступником голови Комітету з питань бюджету Василем Амельченком. Йшлося про останні тенденції та перебігу реформи місцевого самоврядування в Україні, проблеми, що потребують розв’язання на законодавчому рівні. Потім гості з Польщі мали познайомитися з культурними та історичними пам’ятками столиці України.

Наступного дня в рамках Європейського тижня місцевої демократії в Чернігові проходив українсько-польський форум місцевого самоврядування «Як працює місцеве самоврядування в Польщі: консультації для України» (організатори – Чернігівський центр підвищення кваліфікації кадрів та Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування за підтримки програми U-LEAD). До роботи у Форумі долучилися голови об’єднаних територіальних громад та старости Чернігівщини. Учасників зібрання привітали голова обласної ради Ігор Вдовенко та заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова. Вони відзначили внесок польських колег у розвиток українських реформ та важливість проведення цієї зустрічі саме на Чернігівщині, адже наша область входить до трійки лідерів за темпами створення нових громад. Але головне не кількість, а їх спроможність та самодостатність, адже йдеться про дуже різні за своїми параметрами об`єднання. Тому важливе критичне осмислення здобутків та проблем польських реформ, адаптація досвіду нашої західної сусідки до українських умов.

Впродовж наступних кількох годин, що промайнули непомітно, учасники зустрічі говорили про тенденції розвитку та зміни, які відбуваються в польському та українському самоврядуванні та працювали у фокус-групах. Визначалися спільні проблеми, характерні для самоврядування Польщі та України, а також можливі сфери співпраці польських гмін та українських ОТГ. Обговорювалося спільне та відмінне в організації роботи виконкомів ОТГ та їхнього аналогу – урядів гмін. В цьому контексті йшлося і про посаду керуючого справами виконкому ради громади, який за обсягом своїх повноважень має стати незалежним управлінцем, подібно до виконавчих секретарів у Польщі. У підсумку сторони визначили напрямки співпраці та можливості для розвитку міжмуніципального співробітництва. Також були зроблені перші кроки для пошуку партнерів – польських гмін та українських громад.

7 жовтня учасники візиту отримали можливість на власні очі побачити здобутки реформ на Чернігівщині, відвідавши Батуринську ОТГ. Батурин для пересічного українця – це, насамперед знакове місто в історії та розкручений бренд, і лише потім – центр нещодавно створеної громади. Головне питання – бачення свого подальшого розвитку жителями громади та їхні дії щодо цього. Свої враження та побажання польські самоврядовці висловлювали під час спілкування з міським головою Леонідом Душею.

Візит відбувся відповідно до договору про співробітництво між Чернігівським центром підвищення кваліфікації кадрів та Підкарпатським осередком Фундації розвитку місцевої демократії (FRDL POST, м. Ряшів), укладеного в січні 2015 р.

Час оприлюднення: 9 жовтня 2017 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052