ШОСТІ «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ» В ЧЕРНІГОВІ

  Про шляхи підвищення рівня професіоналізму державних службовців та працівників виконавчих структур органів місцевого самоврядування, досягнення реформи децентралізації, історичний досвід формування та діяльності владних інституцій загальнодержавного та місцевого рівня йшлося під час міжнародної конференції «VІ Розумовські зустрічі», що проходила 14 грудня 2017 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Захід організований Сіверським центром післядипломної освіти спільно з Сіверським інститутом регіональних досліджень за підтримки Фонду Ганса Зайделя, сприяння Чернігівської облдержадміністрації та обласної ради.

  Нинішнє зібрання, окрім традиційної зустрічі фахівців у сфері державного управління та місцевого самоврядування, включає також звітне засідання за результатами реалізації проекту «Сталий розвиток ОТГ, селищ, малих міст Чернігівської області» та засідання Координаційної ради Національної академії з надання методичної допомоги регіональним та галузевим закладам підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів. Таким чином цьогорічна конференція є найбільш представницькою за весь період проведення.

  «Головна мета нашого зібрання – щоб ідеї, які народжуватимуться під час конференції, розкриватимуть історичне минуле та майбутнє держави, а участь в ній великого кола інтелектуалів дозволить проводити реформи на дійсно високому професійному рівні», – зазначила заступник керівника апарату облдержадміністрації  Ірина Соломаха.

  «Проведення “Розумовських зустрічей” вже в шостий раз свідчить про здобуттями ними визнання серед інших подібних заходів в Україні та говорить про певну їхню стабільність в наш турбулентний час. Це і коло організаторів, і наявність трьох майданчиків для обговорень, результати яких матимуть прикладне значення», – підкреслив радник голови обласної ради Дмитро Никоненко.

  Учасників конференції привітав перший заступник голови Нацдержслужби Володимир Купрій: «Саме таких заходів, як сьогоднішня конференція, дуже бракує зараз. Бо саме вони дають можливість та простір для організації професійних дискусій з найбільш проблемних питань».

  Керівник проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова і Румунії Даніель Зайберлінг звернув увагу присутніх на широке тематичне охоплення конференції та зауважив, що зустріч за «круглим столом» людей з різними поглядами сприятиме появі нових цікавих ідей та рішень.

  «Немає країни з розвинутою економікою, але з бідними громадами. «Зверху» створюється лише певна правова рамка, а економіка народжується на місцях. Нам необхідно звернути увагу на країни, які створили успішні моделі, певні правила гри, чим забезпечили свій сталий розвиток та комфортні умови для своїх громадян.  Важливе значення в цьому випадку має здобуття практичних знань», – наголосив голова правління ГО «Інститут врядування»  Анатолій Чемерис.

 Під час роботи пленарного та секційних засідань керівники місцевого самоврядування, науковці, викладачі та громадські діячі з Чернігівщини, інших областей України проводили історичні паралелі щодо процесів становлення інституцій державної влади та місцевого самоврядування на сучасному етапі з подіями сторічної давнини і аж до витоків державності на українських землях загалом. Нинішній досвід формування об’єднаних територіальних громад, попри суперечливість цих процесів, показав, що іншого шляху в України вже немає. А думки учасників з Польщі та Німеччини, презентація кращих практик зарубіжних країн та перших здобутків в царині місцевого самоврядування на Чернігівщині ще раз засвідчують той факт, що громади, які самостійно розвиваються, формують успішність держави загалом. А локальні досягнення та успіхи мають бути вмонтовані в загальну картину позитивного розвитку держави.

  Конференція продовжиться наступного дня під час відвідин та ознайомлення з роботою Батуринської територіальної громади, а її матеріали увійдуть до п’ятого номера збірника наукових праць «Розумовські зустрічі».

Фото для скачування:

https://drive.google.com/file/d/1239nXUJ7GCpfcoHTtCXu6RhhTjTxqROc/view?usp=sharing

  Час оприлюднення: 14 грудня 2017 р.

  Виконавець: Казіміров Д.В.

  Конт. тел.: (0462) 676 052