Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи

Тематичний короткотерміновий семінар для студентів випускних курсів вищих навчальних закладів Чернігова триває в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів впродовж 19 – 30 березня  2018 р. Розпочався він із зустрічі з директором Центру, кандидатом історичних наук Володимиром Бойком, який розповів присутнім про систему підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.

Впродовж першого тижня (19–23 березня 2017 р.) молоді люди, які зацікавилися роботою в органах влади, брали участь у серії тематичних зустрічей, та «круглих столів», маючи можливість безпосередньо поспілкуватися з очільниками органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх структурних підрозділів. Мова йшла застосування права в державному управлінні; нормативно-правове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування; основні положення законодавства України про державну службу, антикорупційного законодавства; законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію»»; порядок підготовки та прийняття нормативно-правових актів на загальнодержавному та місцевому рівні.

Учасникам семінару розповідалося про сучасний стан та тенденції розвитку політичної системи України; перебіг процесів децентралізації та реформи місцевого самоврядування; основні напрямами бюджетної, податкової, державної гуманітарної та соціальної політики; стан промисловості та сільського господарства в області; практику діяльності районних державних адміністрацій, районних рад та об’єднаних територіальних громад; роботу органів влади зі зверненнями громадян; особливості роботи органів Державного реєстру виборців; організаційне забезпечення діяльності місцевих рад; застосування інформаційних технологій в роботі органів влади, впровадження технологій електронного урядування та розвитку електронної демократії. Окрім цього, висвітлювалися особливості етики; гендерні аспекти, стратегії поведінки, причини виникнення та шляхи подолання конфліктів на роботі в органах державної влади та місцевого самоврядування; ініціативу ЄС Східне партнерство  та роботу національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Наступного тижня пройдуть стажування на базі органів місцевої влади; відвідають Верховну Раду України, комітети з питань науки і освіти; з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму; ознайомляться з діяльністю Національного агенства України з питань державної служби.

За результатами навчання, стажування та підсумкового тестування учасники програми отримають відповідні свідоцтва, а невдовзі зможуть взяти участь у конкурсах на заміщення вакантних посад в органах місцевої влади.

Час оприлюднення: 23 березня 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Повага до закону – запорука якісного життя

Про зміни в законодавчому полі щодо убезпечення системи державної служби від політичних впливів; забезпечення рівноцінного партнерства між владою та громадянським суспільством; процеси реформування в органах місцевої влади, гуманітарній сфері говорилося під час зустрічі студентів вищих навчальних закладів Чернігова із заступником голови облдержадміністрації Наталією Романовою.

«Процес реформування в будь-якій галузі є складним для сприйняття в суспільстві, бо зазвичай означає докорінний злам усталеної моделі відносин, діяльності  або системи цінностей. І лише через 10 – 15 років після проведення реформи приходить розуміння того, для чого вона насправді була потрібна та яку користь принесла людям», – зазначила Наталія Романова.

Подальша мова йшла про передачу повноважень з районного рівня на об’єднані територіальні громади; забезпечення ними функціонування системи первинної медичної допомоги, тобто роботи амбулаторій та ФАПів. В  системі освіти одним із заходів реформування є скорочення кількості малокомплектних шкіл, який, попри всю свою суперечливість, сприяє підняттю рівня якості знань учнів. Також передбачається впровадження інклюзивної освіти з метою соціалізації дітей з особливими потребами та спеціальної програми для підтримки прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, як альтернативи інтернатним закладам, що не завжди можуть забезпечити умови для нормального виховання та навчання дітей, позбавлених батьківського піклування.

Наостанок заступник голови облдержадміністрації закликала молодих людей до участі в конкурсах зі вступу на посади державної служби або в органах місцевого самоврядування, наголосивши на необхідності розвивати вміння комунікувати з людьми як важливої запоруки здобуття досвіду та поваги до себе в суспільстві.

Час оприлюднення: 23 березня 2018 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

Основні аспекти організації роботи з пенсійного забезпечення та обслуговування громадян. Впровадження нових стандартів і сучасних технологій обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України

Тематичний короткотерміновий семінар з питань пенсійного забезпечення та обслуговування громадян пройшов у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 20 по 23 березня 2018 р. Участь в його роботі взяли cпеціалісти підрозділів обслуговування громадян головного та об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України в області.

Увага слухачів зверталася на правові аспекти пенсійного забезпечення та зміни в пенсійному законодавстві України; питання щодо призначення пенсій за віком за пільгових умовах, за вислугу років; за особливі заслуги перед Україною та відповідно до ЗУ “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, “Про прокуратуру”, “Про державну службу” та інших спеціальних законів.

Далі розглядалася організація роботи щодо пенсійного забезпечення та обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України; контрольно-перевірочної роботи в області; електронних сервісів Пенсійного фонду України; правові аспекти виплати пенсій в органах Пенсійного фонду України та актуальні питання пенсійного страхування. Також обговорювалися питання практичного застосування законодавства в сфері пенсійного забезпечення та питання оформлення документів для призначення пенсій відповідно до міжнародних угод; порядок подачі та вимоги щодо оформлення документів,  необхідних для обчислення стажу за період роботи в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі.

Тематика практичних занять та тренінгів стосувалася Додержання вимог законодавства про мови державними службовцями під час виконання ними службових обов’язків; особливостей ораторського мистецтва та взаємодії оратора з аудиторією; методів подолання синдрому професійного вигорання; психологічних засад ділового спілкування та способів вирішення конфліктних ситуацій.

Час оприлюднення: 23 березня 2018 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052