Зустріч Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка зі студентами

«Нація, яка бореться з лічильниками та не сплачує податки в сучасному світі розраховувати на успіх не може. Це один із найбільших викликів для нашого суспільства, а гідна відповідь – прояв реального патріотизму», – зазначив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко під час зустрічі з випускниками чернігівських університетів, які виявили бажання взяти участь у програмі залучення молоді до державної служби та служби в органах місцевого самоврядування. Це студенти технологічного та педагогічного університетів, до яких долучилися курсанти Академії державної пенітенціарної служби. Проходила зустріч 30 березня в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Чернігову вдається показати кращу динаміку в своєму розвитку порівняно з іншими містами зі схожими можливостями, – зазначив міський голова. Найголовніше завдання сьогодні – сконцентрувати обмежені ресурси так, аби зробити Чернігів цікавим та зручним для мешканців і гостей. Через війну, що триває ми втратили транзитні можливості, серйозно постраждала логістика, близька відстань до російського кордону не сприяє залученню інвестицій. Це означає, що ми маємо шукати інші важелі розвитку. Один із них – туризм. В свою чергу він стимулює інші сфери, вимагає модернізації інфраструктури, збереження унікальної історико-культурної спадщини міста. Втім самого збереження замало, необхідно застосовувати європейську практику, що передбачає її залучення до  життя міста.

Водночас Чернігів, на думку міського голови, з огляду на своє значення одного з центрів, де виникла Україна, вочевидь потребує державної уваги в сенсі розміщення тут виробництв та розвитку міста в цілому.

Владислав Атрошенко закликав молодих людей до розуміння того, що добробут сам по собі не прийде, а пошук щастя за кордоном є сумнівним. «Я пропоную іншу модель: повірити в себе, Чернігів, Україну». Важливо здобувати освіту, знаходити можливості та докладати зусиль, аби рухатися вперед та будувати успішну країну.

Виконавець Казіміров Д.В.

Час оприлюднення: 30 березня 2018 р.

конт. тел.: (0462) 676-052

Маркетинг об’єднаної територіальної громади, брендування території та розвиток її туристичного потенціалу

      Про маркетинг території, залучення ресурсів та внутрішнього потенціалу для її просуванню йшлося під семінару, що проходив у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 27–28  березня 2018 р. До обговорення зазначеної тематики запрошувались голови об’єднаних територіальних громад, їхні заступники або працівники виконкомів відповідальні за зазначений напрямок роботи.

      Обговорювалися можливості розвитку громад через залучення інвестицій в аграрний сектор; додаткові джерела позабюджетного фінансування та механізм державно-приватного партнерства. Водночас йшлося про повноваження органу місцевого самоврядування у сфері володіння, користування та розпорядження об’єктами комунальної власності та маркетингові комунікації як засіб ефективного просування території.

    Детальна увага приділялася питанням розвитку туристичного потенціалу території громад. Зокрема, висвітлювалося формування конкурентних переваг туристично-рекреаційного комплексу регіону; роль туризму в рамках концепції розвитку сільських територій; використання сучасних світових, європейських методик та механізмів при формуванні та просуванні регіонального туристичного продукту: кластерний підхід; соціальний діалог; механізми державно-приватного партнерства;  врахування критеріїв та індикаторів сталого розвитку при формуванні стратегій розвитку регіонів.

        Час оприлюднення: 29 березня 2018 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

Управління персоналом в органах місцевого самоврядування

    Тематичний короткотерміновий семінар з питань управління персоналом проведений Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 27–28  березня 2018 р. У заході взяли участь начальники відділів (секторів) управління персоналом виконавчого апарату районних рад, Чернігівської, Ніжинської, Прилуцької, Новгород-Сіверської міських рад, апаратів виконкомів рад об’єднаних територіальних громад, на яких покладено обов’язки щодо здійснення кадрової роботи.

    Під час семінару розглядалися правові аспекти діяльності органів місцевого самоврядування; положення ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування», підзаконні нормативно-правові акти з питань проходження служби в органах місцевого самоврядування та додержання вимог законодавства про мови посадовими і службовими особами органів виконавчої влади та місцевого самоврядування під час виконання ними службових обов’язків.

     Увага присутніх зверталася на дотримання вимог чинного законодавства щодо прийняття на державну службу (присвоєння рангів державних службовців, обчислення стажу роботи, встановлення надбавок та заохочень); особливості проходження служби в органах місцевого самоврядування (умови та порядок надання відпусток, організація кадрового діловодства та приведення особових справ посадовців у відповідність до чинного законодавства). Також висвітлювався порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад на службі в органах місцевого самоврядування (умови проведення конкурсу, вимоги до професійної компетентності кандидатів, порядок проведення тестування, співбесіди та інших видів оцінювання кандидатів); особливості врегулювання конфлікту інтересів на службі в органах місцевого самоврядування та дисциплінарної відповідальності посадових осіб місцевого самоврядування.

         Час оприлюднення: 29 березня 2018 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

Студенти з Чернігова відвідали Нацдержслужбу та Верховну Раду України

   В рамках семінару «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування: правовий статус, стиль і методи роботи» 26 березня відбувся традиційний візит студентів вищих навчальних закладів Чернігова до Національного агентства України з питань державної служби та Верховної Ради України.

      Cпершу були відвідини комітетів Верховної Ради, а саме – Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму та Комітету з питань науки і освіти. Зі студентами спілкувалася керівник секретаріату Комітету  з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Віра Скалозуб, яка розповіла про законотворчу роботу народних депутатів України у Верховній Раді України та основні напрямки роботи Комітету.

    «Від того, наскільки держава вкладає в молодь, залежить її майбутнє», – наголосив заступник керівника секретаріату Юрій Молоканов. Він звернув увагу присутніх на діяльність комітету, спрямовану на розвиток мережі закладів спорту та дозвілля молоді; забезпечення допомоги сім’ям з дітьми; оздоровлення дітей; захист житлових прав дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Також йшлося про законодавчі ініціативи спрямовані на спрощення порядку виїзду дитини за кордон; протидію домашньому насильству; посилення відповідальності батьків за виховання дітей.

     Студенти ознайомилися і з положеннями законопроекту «Про молодь», а головний консультант секретаріату Олена Чорна запропонувала молодим людям взяти участь в законотворчому процесі з питань молодіжної політики та подавати свої пропозиції щодо розробки та ухвалення важливих рішень.

      З майбутніми державними службовцями спілкувався головний консультант секретаріату Комітету з питань науки і освіти Євген Красняков. Він розповів про історію, керівників Комітету та здійснювану ним діяльність щодо законодавчого забезпечення різних рівнів освіти впродовж останніх двадцяти років. В цьому контексті йшлося про прийнятий 5 вересня 2017 р. базовий Закон України «Про освіту», яким, зокрема, регламентується впровадження мережі опорних шкіл в Україні, низку законопроектів щодо внесення змін до діючих законодавчих актів у сфері освіти.

    Потім на студентів очікувала екскурсія будинком будинку Верховної ради України. Вони мали нагоду дізнатися не тільки про історію самої будівлі, а й безпосередньо побачити місця, де відбувалися найбільш знакові події в історії незалежної України, приймалися доленосні рішення, та як твориться сучасне законодавство нашої держави. Під час перебування в сесійній залі молодим людям розповідалося про попередні та нинішній депутатський склад Верховної ради; порядок розміщення представників депутатських фракцій, проведення сесій, роботу системи «Рада», а також про те, як звичайний громадян може бути присутнім на сесії парламенту.

     В Національному агентстві України з питань державної служби до студентів звернувся начальник Відділу організації професійного навчання НАДС Олександр Глазков. Він наголосив, що в сучасних умовах реформування системи державного управління, місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою України, є нагальна потреба у залученні нового покоління службовців з високим рівнем професійної компетентності. З молоддю поспілкувалася директор Генерального департаменту з питань управління персоналом на державній службі Наталія Алюшина. Насамперед вона зазначила, що фокус нинішньої реформи держуправління – посилення спроможності до формування якісної політики. Вона детально окреслила передбачений реформою комплекс змін, що передбачає формування  нових підходів до конкурсних процедур, вимог до кандидатів на посади фахівців з питань реформ, зокрема до створюваних в структурі міністерств директоратів з формування політики у відповідних сферах та стратегічного планування. При цьому головна увага приділяється компетентності учасника конкурсу, його аналітичним здібностям та вмінню вирішувати ситуаційні завдання. Наостанок представники Національного агентства запросили молодих людей взяти безпосередню участь у формуванні нової державної служби, беручи участь у відповідних конкурсах.

       Час оприлюднення:  27 березня 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052