Конкурс: «Підтримка реформи місцевого самоврядування – впровадження партисипативної моделі стратегічного планування в громадах північно-центральної і західної України»

    Фонд Розвитку Місцевої Демократії (Польща) оголошує конкурс з відбору об’єднаних територіальних громад для участі у проекті «Підтримка реформи місцевого самоврядування – впровадження партисипативної моделі стратегічного планування в громадах північно-центральної і західної України», який реалізовується за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі.
До участі в конкурсі запрошуються сільські, селищні та міські об’єднані територіальні громади, які знаходяться на території Львівської, Київської, Полтавської, Сумської, Чернігівської областей. У межах конкурсу очікуємо відібрати 20 об’єднаних територіальних громад (по 4 громади на кожну область).
Мета проекту – зміцнення спроможності органів місцевого самоврядування і громадських організацій у сфері стратегічного планування із використанням успішних практик органів місцевого самоврядування Польщі.
Проект реалізуватиметься у 2018-2019 роках і включатиме проведення регіональних форумів стратегічного планування, консультативну та тренерську роботу в громадах для створення Стратегій розвитку громад, навчальні візити представників українських громад до Польщі та загальноукраїнську конференцію.

ВИМОГИ ДО УЧАСНИКІВ КОНКУРСУ:

– Для участі в конкурсі необхідно до 6 липня 2018 року включно (до 18:00) подати заповнену форму заявки на участь.
– Заявки приймаються тільки від громад, у яких не має попереднього досвіду співпраці з іншими програмами щодо підготовки стратегій, зокрема програм U-LEAD і DOBRE .
– Заявки приймаються виключно електронною поштою на адресу igor@dialog.lviv.ua з темою ЗАЯВКА_ГРОМАДА_ОБЛАСТЬ
Про результати конкурсу його учасників буде повідомлено електронним листом за адресою, вказаною в заявці на участь до 12 липня 2018 року.
За додатковою інформацією потрібно звертатися до українського координатора проекту:

Ігор Каспрук ГО «Європейський діалог» (Львів)

(050) 370 31 03    http://dialog.lviv.ua    igor@dialog.lviv.ua

Детальна інформація разом з аплікаційною формою: http://dialog.lviv.ua/?p=6431

ПРО ВИКОНАВЦІВ ПРОЕКТУ:

   Фонд Розвитку Місцевої Демократії (Польща) – найбільша неурядова навчально-консультативна організація, яка від 1989 р. підтримує розвиток самоврядування в Польщі. http://frdl.org.pl/
Регіональні партнери проекту в Україні: ГО «Європейський діалог» (Львів), Благодійний фонд Творчий центр ТЦК (Київ), Сіверський інститут регіональних досліджень (Чернігів), Громадська організація Бюро аналізу політики (Суми), Благодійна організація «Фонд регіонального та місцевого розвитку «Синергія» (Полтава).

 

Проект співфінансовано в рамках співпраці у сфері розвитку «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Організація роботи ради об’єднаної територіальної громади

  За програмою тематичного короткотермінового семінару в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 19 – 21 червня проходить навчання для секретарів рад об’єднаних територіальних громад стосовно організації роботи ради ОТГ.

   Висвітлюються правові аспекти діяльності органів місцевого самоврядування; питання кадрового забезпечення служби в органах місцевого самоврядування; основні аспекти ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування» (підзаконні нормативно-правові акти з питань проходження служби в органах місцевого самоврядування); основи земельних відносин в Україні (управління земельними ресурсами в межах ОТГ); повноваження органу місцевого самоврядування у сфері володіння, користування та розпорядження об`єктами комунальної власності.

  Учасники семінару  отримають консультації та поради щодо організації роботи ради, депутатів, постійних та інших комісій рад об’єднаних територіальних громад; підготовки та проведення сесій рад; організації роботи зі зверненнями громадян та врегулювання конфлікту інтересів на службі в органах місцевого самоврядування. Під час практичних занять мова йтиме про систему електронної взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування; культуру усного та писемного ділового мовлення;

суть, причини виникнення, стратегії поведінки та шляхи врегулювання конфліктних ситуацій.

 

Час оприлюднення: 19 червня 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Запровадження нового законодавства про службу в органах місцевого самоврядування

  Розпочав свою роботу постійно діючий тематичний семінар «Запровадження нового законодавства про службу в органах місцевого самоврядування». До участі в ньому запрошені керуючі справами виконавчих апаратів районних рад, начальники організаційних відділів районних рад, Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад, працівники апарату обласної ради.

  Під час першого заняття, що проходитиме 19 – 20 червня, розглядатимуться підходи до організації діяльності виконавчого комітету ради та постійних депутатських комісій, регламент та планування роботи виконкому ради ОТГ, підготовка та проведення сесій; правові аспекти діяльності та нормотворчі функції та питання кадрового забезпечення служби в органах місцевого самоврядування.

  Присутні ознайомляться з основними аспектами ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування» (підзаконні нормативно-правові акти з питань проходження служби в органах місцевого самоврядування); отримають практичні поради щодо належного виконання законодавства про доступ до публічної інформації; підтримки на належному рівні культури усного та писемного ділового мовлення, а також шляхів уникнення та врегулювання конфліктних ситуацій на службі в органах місцевого самоврядування.

    Час оприлюднення: 19 червня 2018 р.

    Виконавець: Казіміров Д.В.

    конт. тел.: (0462) 676 052

Кращий державний службовець

 В рамках проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець» Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 14 – 15 червня провів тематичний короткотерміновий семінар для учасників ІІ туру цього конкурсу. З вітальним словом до присутніх звернулися керівник апарату облдержадміністрації Тетяна Гліб та заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях Ірина Галайко.

 Учасники конкурсу мали нагоду оновити свої знання з питань модернізації державної служби та управління людськими ресурсами; засад державної антикорупційної політики (моніторинг та оцінка реалізації Національної антикорупційної стратегії); культури ділового мовлення та основ електронного врядування.

  Безпосереднє проведення конкурсу включало співбесіду з учасниками щодо питань державного управління, виконання практичного завдання зі службової етики та етикету та здійснення ними публічного виступу. Всього до участі у ІІ турі було допущено 24 державні службовці, з яких, за результатами виконаних завдань, були обрані кандидати на Всеукраїнський конкурс «Кращий державний службовець».

 Час оприлюднення: 15 червня 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Управління персоналом в органах державної виконавчої влади

За програмою постійно діючого семінару в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання для начальників відділів (завідувачів секторів) управління персоналом структурних підрозділів обласної державної адміністрації, апарату районних державних адміністрацій, на яких покладено обов’язки щодо здійснення кадрової роботи.

Під час першого заняття слухачі ознайомляться з особливостями проходження державної служби (умови та порядок надання відпусток, організація кадрового діловодства); вимогами чинного законодавства щодо прийняття на державну службу та звільнення з державної служби (присвоєння рангів державних службовців, обчислення стажу роботи, встановлення надбавок та заохочень).

Далі висвітлюватиметься порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад на державній службі (умови проведення конкурсу, вимоги до професійної компетентності кандидатів, порядок проведення тестування, співбесіди та інших видів оцінювання кандидатів). Також увага присутніх звертатиметься на порядок організації проведення спеціальної перевірки відповідно до ЗУ «Про запобігання корупції» та перевірки відповідно до ЗУ «Про очищення влади»; порядок нагородження державними нагородами України, відзнаками Кабінету Міністрів України та обласної державної адміністрації.

Час оприлюднення: 12 червня 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Навчання старост об’єднаних територіальних громад

За професійною програмою підвищення кваліфікації в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання старост

об’єднаних територіальних громад (перша сесія).

Впродовж 11 – 15 червня вони ознайомляться з низкою аспектів діяльності органів місцевого самоврядування на території. Насамперед йтиметься про планування, регламент роботи органу місцевого самоврядування, підготовку та проведення сесій; основні аспекти Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та підзаконні нормативно-правові акти; державну політику щодо запобігання корупції та традиції публічного управління в Україні.

Далі висвітлюватимуться фінансово-економічні аспекти децентралізації, шляхи залучення інвестицій для розвитку територій і аграрного сектору; роль старости у розвитку інфраструктури старостинських округів, брендування старостинських округів та розвиток креативних індустрій. Також говоритиметься про повноваження, звітність старости в ОТГ та його взаємовідносини з виконкомом та радою ОТГ; організацію цивільного захисту в ОТГ; повноваження органів місцевого самоврядування у сфері володіння, користування та розпорядження об’єктами комунальної власності;.

Тематика практичних занять та тренінгів охоплюватиме питання ділового писемного мовлення; застосування інформаційних технологій у роботі органів місцевого самоврядування; налагодження ефективних комунікацій та психологічних засад управлінської діяльності.

Час оприлюднення: 11 червня 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Запровадження нового законодавства про службу в органах місцевого самоврядування. Організація діяльності виконкому ОТГ

За програмою постійно діючого семінару для  керуючих справами апаратів виконкомів рад об’єднаних територіальних громад  5 – 6 червня 2018 р. проведено друге заняття для керуючих справами апаратів виконкомів рад ОТГ.

Під час семінару обговорювалися засади державної політики в сфері надання адміністративних послуг (практичне застосування Закону України «Про адміністративні послуги в Україні»); порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування; правові засади державної реєстрації актів цивільного стану (пілотні проекти та новації Міністерства юстиції України) та засади співробітництва і взаємодія системи безоплатної вторинної правової допомоги з органами місцевого самоврядування.

Практичний аспект семінару стосувався висвітлення основних засад проектного менеджменту (планування проектів: вимоги, ризики, типові помилки, звітність); підходів до публічних комунікацій для органів місцевого самоврядування; підтримки належного рівня грамотності як показника професіоналізму державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування та організації роботи з архівними документами в ОТГ.

Час оприлюднення: 8 червня 2018 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

УКРАЇНА ТА НІМЕЧЧИНА: 100 РОКІВ МІЖДЕРЖАВНИХ ВЗАЄМИН

2 червня 2018 р. виповнилося 100 років від дня, коли перший посол Німеччини в Україні Альфонс Мумм фон Шварценштайн та Австро-Угорщини Йоганн Форгач вручили вірчі грамоти гетьману Української Держави Павлу Скоропадському, що означало юридичне встановлення дипломатичних, отже – міждержавних взаємин. Ця дата майже співпала з офіційним візитом до України Президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмайера, а під час його перебування в нашій державі розпочала свою роботу міжнародна конференція «Україна та Німеччина: міждержавні відносини в 1918 –1924 рр.».

Науковий форум відкрився 31 травня в Дипломатичній академії Міністерства закордонних справ України за участі заступника Міністра закордонних справ Василя Боднаря, державного секретаря Міністерства Андрія Зайця, ректора Академії Сергія Корсунського, ректора Українського вільного університету в Мюнхені доктора Колумбійського університету Марії Пришляк, директора Інституту історії України НАН України академіка Валерія Смолія.

Надалі конференція продовжувала свою роботу в Чернігові та Тростянці, де учасників вітали заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова та радник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Никоненко. Звертаючись до присутніх, вони відзначили, що 1918 рік, попри весь драматизм, є знаковим в історії України: це визнання її незалежності, народження та перші успіхи української дипломатії, заснування Українського військового флоту та морської піхоти. Саме зараз необхідно дати виважену оцінку зусиллям та серйозним спробам українського державотворення в 1918–1924 рр. 

У відкритті та наступних сесіях взяли участь понад 50 істориків та дипломатів з України, Білорусі, Австрії, Німеччини та Туреччини. Йшлося про різноманітні проблеми минулого, що мають вплив на сьогодення: про визнання прав української делегації на участь у мирних переговорах у Бресті, зближення Німеччини та Української Народної республіки у січні – лютому 1918 р., обумовлене тяжінням взаємних інтересів, наслідки Брестського миру наслідки для країн, що постали на руїнах Російської імперії, ставлення до України  німецьких політичних та військових діячів, підходи до визначення кордонів України в 1918 р. (від Криму до Стародуба та Рильська), взаємини Української держави з Білоруською Народною республікою. На науковому зібранні також  обговорювалися політичні, економічні, військові аспекти співробітництва України, Німеччини, Османської імперії та інших країн Четверного союзу, подальший розвиток українсько-німецьких взаємин до 1924 р.

Історики наголошували: попри відомі проблеми варто відзначити діяльність гетьмана Павла Скоропадського та його соратників з поширення влади та кордонів Української держави на етнічні українські землі, приєднання Криму, формування української армії та флоту, становлення української державної та дипломатичної служби, запровадження української мови в роботі державного апарату та органів місцевого самоврядування. Отже – формування України як правильної держави з усіма її атрибутами.

Під час конференції було презентовано виставку архівних документів «Україна та Німеччина: до 100-ліття ювілею встановлення дипломатичних відносин». «Ця виставка відкриває дипломатичні здобутки України. Тут представлене тло, на якому відбувалося становлення дипломатичних відносин між Україною та зарубіжними державами, портрети молодих людей, які творили Українську народну республіку та виводили її на міжнародну арену, момент підписання Брестського мирного договору, фото чорнового варіанту таємного договору, зустрічей гетьмана Павла Скоропадського з іноземними дипломатами, документи про діяльність українських дипломатичних представництв в Німеччині після 1918 р., та, зокрема, українського консульства у Мюнхені. Отже виставка присвячена століттю української дипломатії а також свідчить про те, що Німеччина сто років тому назад зробила величезний крок у встановленні наших відносин», – зауважила доктор історичних наук, професор, голова правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин Ірина Матяш.

Завершальна сесія конференції проходила 2 червня в Тростянецькому дендропарку, що колись належав діду Павла Скоропадського, Івану, й де майбутній гетьман проводив свої дитячі роки. Тут, на півдні сучасної Чернігівщини, формувався світогляд та характер майбутнього керманича Української Держави.

Організатори конференції – Міністерство закордонних справ України, Інститут історії України НАН України, Дипломатична академія України ім. Геннадія Удовенка при МЗС України, Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин, Український вільний університет у Мюнхені, Сіверський центр післядипломної освіти, Сіверський інститут регіональних досліджень за підтримки Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні.

Час оприлюднення: 4 червня 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052, 0937416292