Навіщо залучати мешканців громад до стратегічного планування?

 Відповідь на це запитання шукали учасники Форуму зі стратегічного планування громад Чернігівської та Київської областей, що проходив 17 вересня в Чернігові в рамках реалізації проекту «Підтримка реформи місцевого самоврядування – впровадження партисипативної моделі стратегічного планування в громадах Північної, Центральної та Західної України».


«Підтримка самоврядування на місцевому рівні надання допомоги в розвитку громадянського суспільства в межах самоврядних одиниць – головні завдання, які Фонд розвитку місцевої демократії (FRDL) реалізує на протязі більше ніж 25 років своєї діяльності в Польщі, а віднедавна – і на території України», – наголосив експерт проекту, представник Малопольського інституту територіального самоврядування і адміністрації Войцех Одзімек.

«В основі напрацьованої нашими експертами методології розробки стратегій розвитку громад лежить партисипативний підхід, що передбачає активну участь їхніх мешканців у цих процесах. Тільки після вивчення висловлених ними думок та пропозицій йде подальше напрацювання стратегії розвитку громади. Важливим є не лише отриманий документ, як результат роботи, а також яким чином він розроблявся, яким був рівень залученості пересічних жителів. Зазначені підходи почали впроваджуватися під час реалізації програми DOBRE, що охопила 7 областей України. Ідея нашого проекту – поширити цю модель і на інші області, серед яких Чернігівщина виявила чи не найбільшу зацікавленість», – зазначила радник правління FRDL з питань співпраці з країнами Східної Європи, координатор проекту Наталія Гмурковська.

Подальша увага учасників Форуму зосереджувалася на компонентах моделі партисипативного стратегічного планування з висвітленням відповідної методології та інструментів, що застосовуються в роботі експертів. Поряд з особливостями залучення громадян обговорювалися також шляхи зміцнення механізмів співпраці між місцевими органами влади та громадянським суспільством (включаючи бюджет участі, громадські консультації). Присутні мали нагоду ознайомитися з найкращими стандартами FRDL в цій галузі в Україні та успішними практиками з реалізації стратегічного планування. Вони переконалися в тому, що участь громадськості є важливою складовою успіху цих процесів, означає свідоме використання нею можливості впливу на спосіб управління публічними справами обраними демократичними органами влади та є просто необхідною, бо в сучасному складному суспільстві вже не можна керувати без згоди тих, ким керують.

Проект «Підтримка реформи місцевого самоврядування – впровадження партисипативної моделі стратегічного планування в громадах Північної, Центральної та Західної України» співфінансується в рамках співпраці у сфері розвитку «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща і реалізується Фондом Розвитку Місцевої Демократії (FRDL, Польща) за участі регіональних партнерів в Україні: ГО “Європейський діалог” (Львів), “Творчий центр ТЦК” (Київ), Сіверського інституту регіональних досліджень (Чернігів), Бюро аналізу політики (Суми) та благодійної організації «Фонд регіонального та місцевого розвитку “Синергія”» (Полтава).