Регіональна політика як складова економічного розвитку області

 Реалізація в області державної регіональної політики перебувала в центрі уваги семінару, який 9 жовтня проводився Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кадрів спільно з Департаментом економічного розвитку облдержадміністрації. Особливістю цьогорічного навчання стало те, що в ньому, крім керівників та спеціалістів управлінь із фінансово-економічних питань райдержадміністрацій, взяли участь заступники голів та керівники управлінь (відділів) економіки виконкомів рад об’єднаних територіальних громад. Всього – понад 40 фахівців. Надзвичайна подія, вибухи військових складів під Ічнею, вплинула навіть на навчання – частина потенційних учасників опинилася у вирі подій.

 Представники Департаменту економічного розвитку ознайомили присутніх із новаціями законодавства щодо розробки регіональних та місцевих стратегічних і програмних документів. Особлива увага зверталася на запровадження стратегічної екологічної оцінки для документів державного планування (стратегій, планів, схем, містобудівної документації), що стосуються сільського, лісового господарства, енергетики, промисловості, охорони довкілля, землеустрою та ін.

 Окрім цього йшлося про основні вимоги до підготовки проектів, що можуть реалізуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку; особливості підготовки проектів регіонального розвитку для участі у конкурсному відборі проектів, які можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄC у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики; умови надання та використання субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад та звітності за бюджетні кошти.

 Далі учасники навчання звернулися до запровадження єдиних гармонізованих стандартів залучення та супроводу інвесторів на місцевому і регіональному рівні; розглянули покроковий план дій (дорожня карта) застосування механізму державно-приватного партнерства; обговорили нові підходи щодо реалізації державної політики з питань розвитку підприємництва та у сфері захисту прав споживачів.

 Зрештою, розглянули регуляторну діяльність місцевих органів виконавчої влади та самоврядування; надання адміністративних послуг та реалізацію повноважень щодо організації пасажирських перевезень на місцях.

 Час оприлюднення: 9 жовтня 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052