Регулювання містобудівної діяльності на місцевому рівні. Схема планування території громади

Схеми планування території, на якій реалізуються повноваження сільських, селищних, міських рад, як основний інструмент просторового планування в об’єднаних територіальних громадах та їхнє використання розглядалися під час семінару «Регулювання містобудівної діяльності на місцевому рівні. Схема планування території громади», що пройшов у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для сільських, селищних голів або секретарів відповідних рад  18 жовтня 2018 р. До участі у заході були запрошені представники уповноважених підрозділів рад об’єднаних територіальних громад, райдержадміністрацій з питань містобудування та архітектури.

Увага присутніх зверталася на основне призначення та напрямки використання схем планування території, на якій реалізуються повноваження сільських, селищних, міських рад; нормативно-правове забезпечення та особливості порядку розроблення схем планування цих територій та їхнє використання в ґеоінформаційних системах управління розвитком територій та містобудівного кадастру. Також під час семінару йшлося про санітарні зони, розриви, їх вплив на розвиток територій об’єднаних громад та вимоги нового екологічного законодавства щодо містобудівної документації.

Час оприлюднення: 19 жовтня 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Про міжмуніципальне співробітництво територіальних громад

йшла мова під час однойменного виїзного семінару-тренінгу,  який  проводив Центр підвищення кваліфікації кадрів на базі Коропської селищної ради 19 жовтня 2018 р.  Які є можливості взаємодії громад для спільного розвитку розказували заступник начальника організаційного відділу виконавчого апарату обласної ради Олександра Негода та радник із питань децентралізації Чернігівського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Людмила Чабак.

Учасники семінару ознайомилися з Законодавством про співробітництво територіальних громад, можливими організаційними формами такого співробітництва. Говорили і про державне стимулювання співробітництва громад та співробітництво місцевого самоврядування з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями.

Про роль та значення співробітництва громад для розвитку територій дискутували присутні.  У підсумку дійшли висновку, що села та міста нині мають багато питань, які складно вирішити самим, але якщо об’єднувати кошти та зусилля із сусідніми громадами то можна  підвищити спроможність органів місцевого самоврядування у наданні якісніших послуг громадянам.

      Час оприлюднення: 19 жовтня 2018року.
Виконавець: Коваленко Н.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

Про стратегію в Срібному

То коли треба писати стратегію розвитку громади – до її створення чи після? Це одне з перших запитань, яке пролунало в Срібному під час семінару «Основи стратегічного планування», що проводився в селищній раді 18 жовтня. Учасники – штатні працівники виконкому, старости, депутати селищної та районної рад. Відповідь срібнянців – звичайно, краще до. Втім практика в Україні поки що є іншою.

Аби наблизити бажане слухачі розібрали засади стратегічного планування, чим воно відрізняється від перспективного, практику застосування – українську та європейську. Надалі докладно зупинилися на нормативно-правовій базі планування стратегічного характеру в Україні, зрештою – на методиці розробки стратегій громад. Срібняців зокрема цікавилися – чи правда, що з нового року до нинішньої ціни розробки генеральних планів населених пунктів застосовуватиметься коефіцієнт на збільшення; чи підлягатимуть тепер стратегічній екологічній оцінці стратегії розвитку громад у цілому – чи йдеться про проекти, реалізацію яких вона передбачає; яку допомогу можна отримати для розробки стратегії розвитку громади і хто її може надати; як довго триває розробка цього документу.

Вже після навчання поспілкувалися з профільними працівниками виконкому про перші кроки, необхідні для старту стратегування, зокрема, збір даних для соціально-економічного аналізу та проведення соціологічного дослідження. Необхідні форми те методичні роз`яснення громада отримала для ознайомлення.

 

      Час оприлюднення: 19 жовтня 2018 року.
Виконавець: Бойко В.М.
конт. тел.: (0462) 676 052