Законодавство про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування

    Особливості підготовки нормативно-правових актів органами державної влади та органами місцевого самоврядування, порядок набрання чинності та механізм їхньої реалізації, питання дисциплінарної відповідальності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування обговорювалися під час виїзного семінару, проведеного Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації 20 листопада на базі Ніжинської райдержадміністрації. До участі в обговоренні запрошувалися працівники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інші категорії слухачів за визначенням Ніжинського району.

   Учасники зустрічі отримали практичні поради щодо застосування вимог чинного законодавства при розробці нормативно-правових актів; переліку додаткових документів, на яких базуватимуться ті чи інші управлінські рішення; порядку їхнього оприлюднення, внесення змін та доповнень. Також увага присутніх зверталася на застереження при підготовці актів індивідуальної дії, оскільки за ними стоїть не лише відповідальність виконавців, а й долі конкретних людей.

    Час оприлюднення: 21 листопада 2018 р.

    Виконавець: Казіміров Д.

    конт. тел.: (0462) 676 052

ПРО СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ В ПОЛЬЩІ ТА УКРАЇНІ

З 26 по 30 листопада представники шести об’єднаних територіальних громад Чернігівської області перебуватимуть із навчальним візитом у Малопольському воєводстві Республіки Польща. Керівники та громадські діячі Бобровицької, Городнянської, Лосинівської, Малодівицької, Плисківської та Семенівської ОТГ (всього – 15 чоловік) знайомитимуться з методикої партисипативного стратегічного планування (тобто – за безпосередньої участі мешканців), кращими практиками його запровадження, досягненнями польських колег.

Так, у гміні Лібьонж йтиметься про те, як краще сполучати наявні місцеві умови та стратегії розвитку, впроваджувати програми розвитку із застосуванням партисипативного підходу, налагоджувати співпрацю місцевої влади з бізнесом. Чернігівці також ознайомляться з кількома інфраструктурними об`єктами. Гміна Скавіна розкаже про свою практику надання послуг мешканцям громади – у сфері спорту, відпочинку, культури, а також про співпрацю з громадськими організаціями. Українські самоврядовці відвідають місцевий Мультицентр – свого роду громадсько-бізнесовий відкритий розвитковий комплекс. Гміна Неполоміц поділиться своїм досвідом роботи у сфері освіти, культури, а також підтримки громадських ініціатив. Українці побачать місцеву Лабораторія соціальної активності, а також територію економічної активності.

Навчальний візит – частина проекту «Підтримка реформи місцевого самоврядування – впровадження партисипативної моделі стратегічного планування в громадах Північної, Центральної і Західної України», що реалізується Фондом Розвитку Місцевої Демократії (FRDL, Республіка Польща) за участі низки регіональних партнерів, на Чернігівщині – це  Сіверський інститут регіональних досліджень. Проект співфінансовано в рамках Програми співпраці у сфері розвитку „Польська допомога” Міністерства закордонних справ Республіки Польща у 2018 р.

Час оприлюднення:

21 листопада 2018 р.

Бойко В.

098 1119353