Забезпечення ефективності запобігання корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування

    Тематичний короткотерміновий семінар з питань запобігання корупції пройшов у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 29 листопада 2018 р. Серед присутніх – керівники та спеціалісти структурних підрозділів головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області.

       Під час семінару висвітлювався вітчизняний та зарубіжний досвід боротьби з корупцією; положення чинного антикорупційного законодавства України (ЗУ «Про запобігання корупції») та інших нормативно-правових актів. Слухачі мали нагоду оновити свої знання щодо особливостей відповідальності за вчинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень; порядку врегулювання конфлікту інтересів. Практична складова семінару стосувалася психологічних аспектів запобігання корупційним правопорушенням в органах державної влади та місцевого самоврядування.

        Час оприлюднення: 29 листопада 2018 року.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: (0462) 676 052

Голодомор 1932–1933 років – наша печаль і скорбота

    Про Голодомор 1932–1933 рр. як геноцид та цілеспрямовану спецоперацію проти українського народу говорилося під час тематичної зустрічі, яка пройшла в рамках тематичного короткотермінового семінару «Основні аспекти організації діяльності посадовця» 23 листопада 2018 р. З державними службовцями та посадовими особами місцевого самоврядування спілкувався представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.

   У XX ст. український народ пережив три смертоносні голодомори, причиною яких стала злочинна політика комуністичного режиму, спрямована на примусове вилучення продовольства у селян незважаючи на посуху чи повоєнну розруху. Поряд з нищенням української інтелігенції та церкви, комуністична влада застосувала голод як зброю проти українських селян – як незалежних господарів, носіїв традицій, української мови, фольклору та пісні.

   Окрім мільйонів, загиблих від голодної смерті, Україна отримала ще одну травму у вигляді  постгеноцидного суспільства. Був завданий удар по людській психіці, загальнолюдських цінностях, і саме ця трагедія спричинила втрату наступними поколіннями українців консенсусу щодо власної ідентичності, історії та культурних цінностей. Але Україна поступово одужує від завданих травм, і незважаючи на драматизм подій останніх років, процес консолідації української нації значно прискорився.

    Час оприлюднення: 24 листопада 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: (0462) 676 052

Основні аспекти організації діяльності посадовця

    Під такою назвою в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 23 листопада пройшов тематичний короткотерміновий семінар для працівників апаратів виконкомів рад об’єднаних територіальних громад, міст обласного значення, апаратів райдержадміністрацій, виконавчих апаратів районних рад, структурних підрозділів обласної державної адміністрації.

     Учасники семінару ознайомилися з основними завданнями та організацією роботи з документами в органах влади відповідно до вимог з Інструкції з діловодства; основними вимогами до організаційно-розпорядчих та аналітичних документів; засадами планування роботи та робочого часу державного службовця. Тренінгова складова семінару була присвячена етичним вимогам до діяльності посадовця та стратегіям поведінки під час виникнення та усунення конфліктних ситуацій. У форматі зустрічі за «круглим столом» обговорювалися питання організації контролю за станом реагування на запити та звернення народних депутатів України, депутатів місцевих рад усіх рівнів.

         Час оприлюднення: 23 листопада 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: (0462) 676 052

Про антикорупційне законодавство України

йшлося під час виїзного семінару-тренінгу «Забезпечення ефективності запобігання та протидії корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування», проведеного Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в Городнянському районі 22  листопада 2018 р. для посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців місцевих органів виконавчої влади та інших категорій слухачів району.

У відкритті семінару-тренінгу взяли участь голова Городнянської райдержадміністрації Світлана Ященко та керівник апарату Наталія Лебедєва. Вони підкреслили актуальність зазначеної теми та необхідність проведення таких заходів  з метою підвищення рівня обізнаності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з положеннями антикорупційного законодавства.

Присутні в аудиторії ознайомилися з вітчизняним та зарубіжним досвідом боротьби з корупцією; відповідними положеннями ЗУ «Про запобігання корупції» та іншими нормативно-правовими актами, в яких йдеться, зокрема, про відповідальність за вчинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень; умови виникнення та порядок врегулювання конфлікту інтересів; строки та порядок повідомлення про зміни у майновому стані декларантів.

      Час оприлюднення: 23 листопада 2018 року.
Виконавець: Казіміров Д.
конт. тел.: (0462) 676 052

Вимоги до документів, що готуються під час правотворчості та правозастосування

Тематичний короткотерміновий семінар-тренінг «Вимоги до документів, що готуються під час правотворчості та правозастосування» відбувся у Деснянській районній у місті Чернігові раді для посадових осіб.  Під час семінару були розглянуті загальні засади правотворчості в органах місцевого самоврядування, особливості підготовки та погодження  актів органів місцевого самоврядування та аспекти застосування права під час створення і реалізації правозастосовних актів.

У заході брала участь Мужикова Наталія Михайлівна – начальник юридичного відділу апарату Чернігівської облдержадміністрації.

 

 

Час оприлюднення: 23 листопада 2018 р.

Виконавець: Левченко Н.

конт. тел.: (0462) 676 052

Дотримання вимог чинного законодавства щодо ведення бухгалтерського обліку та складання звітності по виконанню бюджетів та кошторисів бюджетних установ. Координація діяльності головних бухгалтерів бюджетних установ

      Під такою назвою в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочався тематичний короткотерміновий семінар для державних службовців територіальних органів Державної казначейської служби України  у Чернігівській області. У відкритті навчання взяли участь начальник Головного управління ДКСУ у Чернігівській області Анатолій Літош, заступник начальника Олена Шумар та директор Центру Володимир Бойко.

      Впродовж 21 – 23 листопада учасники семінару ознайомляться з низкою питань, пов’язаних з обслуговуванням розпорядників, одержувачів бюджетних коштів, виконанням державного та місцевих бюджетів. Мова йтиме про казначейське обслуговування міжбюджетних трансфертів у 2018 році, особливості перерахування, використання  та повернення коштів; формування потреби у фінансовому ресурсі та використання встановлених лімітів та наданих підкріплень СЄКР Управліннями казначейства області; відкриття/закриття рахунків в органах Казначейства: нормативно-правове забезпечення та документальне оформлення.

        Висвітлюватимуться організаційні заходи щодо забезпечення своєчасного та якісного надання  органами Казначейства звітності  про виконання бюджетів та прийняття звітності від розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, проблемні питання звітності та можливі шляхи їх урегулювання; організація бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання кошторису в органах Казначейства; актуальні  питання щодо   складання звітності про виконання державного бюджету та прийняття звітності від розпорядників  та одержувачів бюджетних коштів в АС «Є-Звітність». Також говоритиметься про організацію роботи Управлінь Казначейства,  як Замовників у разі здійснення закупівель товарів, робіт та послуг у системі електронних закупівель; недоліки в організації роботи УДКСУ, виявлені під час проведення внутрішніх аудитів в 2018 році; оцінювання результатів службової діяльності (етапи і приклади); особливості відповідальності за вчинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень.

    Під час практичних занять увага присутніх звертатиметься на оновлені правила діловодства; додержання вимог законодавства про мови державними службовцями під час виконання ними службових обов’язків; управління особистою ефективністю; психологічні засади продуктивності ділового спілкування та управління конфліктними ситуаціями.

       Час оприлюднення: 21 листопада 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: 676- 052

Публічні закупівлі: від теорії та практики

       Семінар з питань проведення публічних закупівель проводиться в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 20 по 23 листопада 2018 р. Висвітлюватимуться положення нормативно-правової бази (ЗУ «Про публічні закупівлі»); функціонування системи закупівель в Україні та зміни в публічних закупівлях в 2017 – 2018 рр. Розглядатимуться теоретичні та практичні аспекти здійснення допорогових закупівель з використанням системи Prozorro та робота електронного аукціону; види процедур закупівель та умови їхнього застосування; затверджені форми документів у сфері публічних закупівель; перелік документів та строки оприлюднення інформації; оприлюднення інформації в системі “Prozorro” та застосування електронного цифрового підпису.

      Подальша мова йтиме про планування закупівель як передумову здійснення процедур закупівель. Говоритиметься про визначення потреби та очікуваної вартості закупівлі; аналіз ринку; формування річного плану закупівель та додатку до нього; внесення змін до річного плану закупівель; порядок визначення предмета закупівлі та єдиний закупівельний словник ДК 021:2015.

    Учасники семінару дізнаються про повноваження та функції тендерного комітету, уповноваженої особи; створення централізованих закупівельних організацій; вимоги до змісту тендерної документації; технічної специфікації, опис предмета закупівлі; встановлення кваліфікаційних критеріїв; надання роз’яснень та внесення змін до документації конкурсних торгів. Обговорюватимуться питання щодо виду тендерного забезпечення; умов забезпечення пропозиції; неповернення забезпечення, перевірки дійсності забезпечення; контролю та відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель; звітності щодо здійснення закупівель; порядку оскарження процедур та організації громадського контролю у сфері закупівель.
Увага присутніх звертатиметься на порогові показники при здійсненні закупівлі; оголошення про проведення відкритих торгів; строк для подання пропозицій, етапи відкритих торгів (загальна схема), період подачі пропозицій, зміни до тендерної документації, аукціон, період кваліфікації, визначення переможця та укладання договору. Також розглядатимуться етапи відкритих торгів з публікацією англійською мовою; підстави до застосування та створення нецінових критеріїв; умови застосування, особливості проведення конкурентного діалогу.

  Окрім цього, наводитимуться аналітичні інструменти для контролю та моніторингу публічних закупівель (система ризик-індикаторів DOZORRO; модуль аналітики –bi.prozorro.org); форми, зміст та особливості підготовки звітної документації; умови відповідальності за порушення вимог, встановлених законодавством у сфері публічних закупівель; функції органів уповноважених на здійснення контролю у сфері закупівель; нормативні акти, що регулюють питання здійснення контролю за дотриманням законодавства у сфері публічних закупівель; порядок здійснення моніторингу публічних закупівель; відповідальність членів тендерного комітету, уповноважених осіб.
Програмою семінару запланована серія практикумів, під час яких слухачі відпрацьовуватимуть проведення процедури відкритих торгів; закупівлі розподілу та постачання електроенергії, теплової енергії, гарячого водопостачання; закупівлі інших товарів, послуг, робіт за переговорною процедурою закупівлі; складатимуть тендерну документацію відповідно до вимог щодо документального підтвердження відповідності учасників встановленим критеріям та вимогам згідно із законодавством.

      Час оприлюднення: 21 листопада 2018 р.

       Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: 676- 052

Законодавство про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування

    Особливості підготовки нормативно-правових актів органами державної влади та органами місцевого самоврядування, порядок набрання чинності та механізм їхньої реалізації, питання дисциплінарної відповідальності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування обговорювалися під час виїзного семінару, проведеного Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації 20 листопада на базі Ніжинської райдержадміністрації. До участі в обговоренні запрошувалися працівники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інші категорії слухачів за визначенням Ніжинського району.

   Учасники зустрічі отримали практичні поради щодо застосування вимог чинного законодавства при розробці нормативно-правових актів; переліку додаткових документів, на яких базуватимуться ті чи інші управлінські рішення; порядку їхнього оприлюднення, внесення змін та доповнень. Також увага присутніх зверталася на застереження при підготовці актів індивідуальної дії, оскільки за ними стоїть не лише відповідальність виконавців, а й долі конкретних людей.

    Час оприлюднення: 21 листопада 2018 р.

    Виконавець: Казіміров Д.

    конт. тел.: (0462) 676 052

ПРО СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ В ПОЛЬЩІ ТА УКРАЇНІ

З 26 по 30 листопада представники шести об’єднаних територіальних громад Чернігівської області перебуватимуть із навчальним візитом у Малопольському воєводстві Республіки Польща. Керівники та громадські діячі Бобровицької, Городнянської, Лосинівської, Малодівицької, Плисківської та Семенівської ОТГ (всього – 15 чоловік) знайомитимуться з методикої партисипативного стратегічного планування (тобто – за безпосередньої участі мешканців), кращими практиками його запровадження, досягненнями польських колег.

Так, у гміні Лібьонж йтиметься про те, як краще сполучати наявні місцеві умови та стратегії розвитку, впроваджувати програми розвитку із застосуванням партисипативного підходу, налагоджувати співпрацю місцевої влади з бізнесом. Чернігівці також ознайомляться з кількома інфраструктурними об`єктами. Гміна Скавіна розкаже про свою практику надання послуг мешканцям громади – у сфері спорту, відпочинку, культури, а також про співпрацю з громадськими організаціями. Українські самоврядовці відвідають місцевий Мультицентр – свого роду громадсько-бізнесовий відкритий розвитковий комплекс. Гміна Неполоміц поділиться своїм досвідом роботи у сфері освіти, культури, а також підтримки громадських ініціатив. Українці побачать місцеву Лабораторія соціальної активності, а також територію економічної активності.

Навчальний візит – частина проекту «Підтримка реформи місцевого самоврядування – впровадження партисипативної моделі стратегічного планування в громадах Північної, Центральної і Західної України», що реалізується Фондом Розвитку Місцевої Демократії (FRDL, Республіка Польща) за участі низки регіональних партнерів, на Чернігівщині – це  Сіверський інститут регіональних досліджень. Проект співфінансовано в рамках Програми співпраці у сфері розвитку „Польська допомога” Міністерства закордонних справ Республіки Польща у 2018 р.

Час оприлюднення:

21 листопада 2018 р.

Бойко В.

098 1119353

Реалізація вимог ЄС щодо технічного регулювання в Україні (аграрний сектор, харчова промисловість, туризм)

   Тематичний короткотерміновий семінар з питань впровадження стандартів ЄС в харчовій промисловості, аграрному та туристичному секторах проведений 14 – 15 листопада 2018 р. Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для представників виконкомів рад об’єднаних територіальних громад.

    Під час семінару обговорювалися вимоги щодо безпеки та якості харчової продукції; особливості впровадження системи технічного регулювання в аграрному секторі та харчовій промисловості (міжнародна практика, сучасні європейські тренди); шляхи впровадження системи технічного регулювання  в аграрному секторі та харчовій промисловості України. Водночас йшлося про розвиток громади через залучення інвестицій в аграрний сектор.

     Далі розглядалися діючі в країнах ЄС вимоги та стандарти щодо туристичної галузі та стан їх запровадження в Україні. В цьому контексті учасники семінару мали нагоду висловити своє бачення щодо стану та перспектив розвитку туристичної галузі Чернігівщини.

     Час оприлюднення: 15 листопада 2018 р.

     Виконавець: Казіміров Д.

     конт. тел.: (0462) 676 052