Вийшов п’ятий номер збірника наукових праць «Розумовські зустрічі»

 

     В Чернігові побачив світ п’ятий номер збірника наукових праць «Розумовські зустрічі». В його основі – матеріали доповідей з міжнародної конференції «Шості “Розумовські зустрічі”», що проходила в Чернігові 14 – 15 грудня 2017 р. Публікації у збірнику охоплюють питання розвитку державної служби, децентралізації влади та територіальної реформи в Україні, вітчизняний та зарубіжний досвід організації державного управління та місцевого самоврядування.

           Нагадаємо, що видання «Розумовських зустрічей» покликане об’єднувати здобутки фахівців з теорії та практики у сфері державного управління та місцевого самоврядування; підвищувати рівень обізнаності державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та громадян, які цікавляться історією та сучасним розвитком державного будівництва в Україні. Також публікація цих матеріалів має на меті відновлення історичної та національної пам’яті, інформування населення про результати досліджень щодо становлення адміністративно-територіального устрою та системи владних інституцій України, реформування системи державного управління та місцевого самоврядування.

     Cпівзасновниками видання є Сіверський центр післядипломної освіти, Інститут законодавства Верховної Ради України, Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України та Сіверський інститут регіональних досліджень.

   Випуск наступного номера збірника запланований за результатами міжнародної науково-практичної конференції «VIІ “Розумовські зустрічі”», яка проходитиме 13 – 14 грудня 2018 р. у Чернігові та Ніжині.

         Час оприлюднення: 4 грудня 2018 р.

         Виконавець: Казіміров Д.В.

         конт. тел.:  (0462) 676-052

Сільський розвиток та сільське господарство

   Тематичний короткотерміновий семінар з питань розвитку сільських територій та сільського господарства проводиться Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 4 по 5 грудня 2018 р. До участі в семінарі запрошені старости об’єднаних територіальних громад Чернігівщини.

     Програмою семінару запланована серія тематичних зустрічей та практичних занять, під час яких порівнюватимуться тенденції вітчизняного сільського розвитку та відповідний європейський досвід; обговорюватимуться малі форми сільськогосподарського підприємництва на селі; перспективи створення кооперативів на селі та несільськогосподарське підприємництво.

   Увага присутніх звертатиметься на засади сталого сільського розвитку (інноваційність та екологічні аспекти); розмежування повноважень щодо розпорядження землями за межами населених пунктів, порядок передачі у користування водних об’єктів та можливості області із забезпечення високорепродуктивним насінням зернових культур, картоплі та насінням трав.

  Практичний блок навчання стосуватиметься економічних аспектів та конкурентоспроможності у розвитку сільських територій. Йтиметься про інвестиційний клімат, інвестиційну нерухомість та особливості підготовки інвестиційних пропозицій.

            Час оприлюднення: 4 грудня 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: (0462) 676 052

Організація роботи зі зверненнями громадян, забезпечення доступу до публічної інформації

    Тематичний короткотерміновий семінар з такою тематикою проходить у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 4–5 грудня 2018 р. Участь у навчанні беруть спеціалісти структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, працівники апаратів рад об’єднаних територіальних громад області, відповідальних за роботу зі зверненнями громадян.

       У програмі семінару – серія лекцій, практичних занять та конверсаторіумів, під час яких слухачі спілкуватимуться зі спеціалістами апарату облдержадміністрації, Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації, Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області та Центру розвитку місцевого самоврядування.

      Розглядатимуться практичні аспекти організації правової роботи в місцевих державних адміністраціях, роботи зі зверненнями громадян, забезпечення доступу до публічної інформації, у тому числі доступу громадськості до містобудівної документації. Обговорюватимуться питання юридичної відповідальності за порушення норм законів України «Про звернення громадян» і «Про доступ до публічної інформації». Слухачі матимуть можливість поспілкуватись з приводу реалізації в громадах правопросвітницького проекту «Я маю право». Учасники зустрічі отримають практичні поради щодо налагодження взаємодії влади і громади з метою реалізації бюджету участі.

        Час оприлюднення: 4 грудня 2018 р.

Виконавець: Левченко Н.

конт. тел.: (0462) 676 052