Збірник наукових праць «Україна – Німеччина: міжнародні відносини» вийшов у Чернігові

   100-ліття встановлення відносин між Україною та Німеччиною, військовий, політичний, економічний,  культурний, а також біографічний вимір цих взаємин представлені в збірнику наукових праць «Україна – Німеччина: міжнародні відносини», який побачив світ у Чернігові 27 грудня 2018 р. (видавництво – Сіверський центр післядипломної освіти).

  В його основі – матеріали доповідей з міжнародної конференції «Україна та Німеччина: міждержавні відносини в 1918–1924 рр.», що проходила в Києві, Чернігові та Тростянці з 31 травня по 2 червня 2018 р. Свою думку про перші кроки України на міжнародній арені в 1918 р., встановлення дипломатичних контактів із Німеччиною, іншими країнами Четверного Союзу, наслідки цих стосунків висловили науковці з України, Австрії, Білорусі, Німеччини та Туреччини. Всього – 34 статті.

    Насамперед мовиться про передумови та значення Берестейського мирного договору, з якого фактично розпочалася самостійна міжнародна діяльність Української Народної Республіки. Далі висвітлюється робота  українських представництв за кордоном, дипломатичних місій іноземних держав в Україні, біографії окремих вітчизняних та зарубіжних дипломатів, консулів. Представлені сюжети до історії становлення білоруської державності, відносин України з Австро-Угорською та Османською імперіями. Крізь призму сторінок київської та чернігівської преси, спогадів сучасників читачі побачать складність та суперечливість цих взаємин. На прикладі перебігу збройної боротьби з більшовицькою Росією на прикордонні Чернігово-Сіверщини вони також зможуть провести історичні паралелі стосовно методів агітаційного та військового впливу, застосовуваних агресором. Наостанок у збірці порушується низка інших питань відносин України з країнами Західної та Східної Європи впродовж ХХ століття.

    У підготовці книги взяли участь Інститут історії України НАН України, Дипломатична академія України ім. Геннадія Удовенка, Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин, Сіверський інститут регіональних досліджень. Видання підготовлене у рамках проекту «Сприяння відзначенню 100-річчя українсько-німецьких міждержавних та дипломатичних відносин і залучення до ювілею громадськості», що здійснювався за підтримки фонду Ганса Зайделя.

 

Час оприлюднення: 27 грудня 2018 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.:  (0462) 676-052