Як розвиватися сільській громаді?

 Що можуть зробити жителі села для покращення свого добробуту та привабливості своєї громади, обговорювалося під час семінару-тренінгу «Сільський розвиток та сільське господарство», проведеного Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для працівників та депутатів Киїнської сільської ради 1 лютого 2019 р.

 З представниками громади спілкувалися голова ГО «Центр сприяння розвитку громад» Римма Олексенко та завідувач кафедри аграрних технологій та лісового господарства  Чернігівського національного технологічного університету, кандидат економічних наук Михайло Селінний.

 Зустріч походила у формі практичних завдань. Її учасники вчилися не лише визначати проблеми своєї громади, а й побачити можливості для її розвитку. Основний акцент було зроблено на ініціативність мешканців, спільне обговорення задуманих справ, необхідність дослухатися до думки один одного, зокрема найменших жителів села, оскільки їхні ідеї часто бувають найцікавішими. Також вони виконали низку вправ, що розвивають згуртованість, вміння працювати в команді та презентувати власні ідеї та проекти.

 Далі обговорювалися складові інноваційності та екологічні аспекти сталого сільського розвитку; актуальність та можливості кооперації для розвитку малого сільгосппідприємництва. Водночас наводилися приклади успішних практик та досвіду підприємців області та інших регіонів України з вирощування окремих видів плодово-овочевих культур, переробки та виготовлення сільгосппродукції тощо. Наостанок увага присутніх зверталася на інші перспективні види зайнятості на селі, зокрема, розвиток народних ремесел та заснування агротуристичних садиб.

Час оприлюднення: 2 лютого 2019 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: (0462) 676 052