Можливості для розвитку сільських територій обговорили в Хмільницькій громаді

 Процеси децентралізації, формування об’єднаних територіальних громад змінюють парадигму розвитку сільських територій, спонукають до освоєння нових видів підприємництва та залучення до цього ресурсів, які раніше не використовувалися. Але як скористатися цими можливостями, навчитися конкурувати з великими агропідприємствами, зайняти свою нішу на ринку та  вміти презентувати свою продукцію або послуги?

 Саме про це говорилося під час спілкування з гостинними мешканцями Хмільницької громади, яке проходило 7 лютого 2019 р. в рамках семінару-тренінгу «Сільський розвиток та сільське господарство», організованого Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

 Як зазначив завідувач кафедри аграрних технологій та лісового господарства  ЧНТУ, кандидат економічних наук Михайло Селінний, невеликі сільські та фермерські господарства можуть спробувати себе у вирощуванні овочевих, плодово-ягідних культур, квітникарстві, садівництві, вирощуванні лікарських трав розведенні декоративних видів тварин та птахів та ін. Гарні перспективи для зайнятості жителів села створює розвиток сфери послуг, сільського туризму, народних ремесел та промислів.

 Голова ГО «Центр сприяння розвитку громад» Римма Олексенко закликала присутніх долати шаблонність у мисленні та світогляді, не боятися діяти, а в розвитку своєї громади бачити передусім можливості, а не лише проблеми. Під час виконан ня практичних завдань учасники тренінгу вчилися працювати в команді та опановували вміння презентувати власні ідеї та проекти.

 Також обговорювалися складові інноваційності та екологічні аспекти сталого сільського розвитку; значення кооперації для розвитку малого сільгосппідприємництва; були проаналізовані підходи та приклади з досвіду діяльності підприємців і фермерів з України та європейських країн.

 Час оприлюднення: 8 лютого 2019 р.

Виконавець: Казіміров Д.

 конт. тел.: (0462) 676 052