Дрібний бізнес як основа розвитку держави

 Це стало лейтмотивом для семінару «Європейські інструменти для розвитку малого та середнього бізнесу України», що проходить в Чернігові 21-22 лютого. Він започаткував серію подібних заходів в рамках проекту «Використання європейських фінансових інструментів для розвитку агропромислового сектору (МСП) України», за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» у рамках проекту «Громадська синергія».

 У семінарі беруть участь підприємці та фермери не лише з Чернігівщини, а й з Київської та Черкаської областей, фахівці з питань розвитку економіки, аграрного сектору районних державних адміністрацій та об’єднаних громад, представники громадських організацій.

 Впродовж наступних двох днів вони дізнаються про фінансові установи та фонди, які надають кредити та гранти на розвиток МСП, яку допомогу можуть надати громадські організації та дорадчі служби щодо підготовки проектних заявок. Також завданням семінару є презентація успішних практик, подолання міфів щодо недоступності європейської допомоги та усунення комунікаційного бар’єру між підприємцями, що вже скористалися цією допомогою та тими, хто її потребує.

 “Цей семінар став можливим завдяки зусиллям експертів, які впродовж останніх місяців по шматочках зібрали та систематизували інформацію про європейські інструменти підтримки для малого та середнього бізнесу, зокрема можливості щодо отримання грантів, кредитів, які надають європейські інституції. Сьогодні Ви дізнаєтеся, до кого звернутися з необхідною інформацією про обсяги допомоги та вимоги щодо її отримання, як писати проекти та де цьому навчитися. Бо грант – це не засіб для отримання прибутку. Це ресурс для розвитку підприємства, підвищення кваліфікації його працівників або оновлення обладнання”, – зазначила директор проектів Сіверського інституту Людмила Чабак, яка презентувала також брошуру з інфографікою за темою проекту.

 “Чернігівська обласна рада надає сприяння у проведенні будь-яких заходів спрямованих на розвиток економіки та бізнесу на теренах Чернігівщини. Так склалося, що наша область є аграрним краєм, і тому ми повинні скористатися цією перевагою, здобувати необхідний досвід та мати бажання його примножувати”, – наголосив радник обласної ради Дмитро Никоненко.

 “Бізнес – основа будь-якої економіки. У розвинутих країнах світу 40-70% ВВП формується з прибутків малого та середнього бізнесу. Бо це – ініціатива кожної людини, спрямована на покращення свого добробуту, своїх близьких, друзів та громади, а потім – і всієї держави. Як свідчить історичний досвід, аграрна галузь та передусім дрібне фермерство є стартовим майданчиком для відновлення країни. Наприклад, США розпочиналися як аграрна країна, а першою особою була його величність фермер. Завдяки аграрній галузі в  повоєнні роки відновилася Німеччина. Врешті решт, саме завдяки капіталу, заробленому фермерами, відбувався подальший промисловий розвиток держав”, – пі дкреслив директор Сіверського інституту Сергій Лепявко.

  Захід проводиться в рамках проекту «Використання європейських фінансових інструментів для розвитку агропромислового сектору (МСП) України», який реалізується Сіверським інститутом регіональних досліджень за фінансової підтримки Європейського Союзу та  Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна–ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Окремі думки, озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково  відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».