Як залучати інвестиції до громади?

  Про інвестиційну привабливість громади як необхідну умову залучення інвестицій, інструменти залучення фінансових ресурсів та пошук потенційних інвесторів говоримо на семінарі “Як громада може залучати інвестиції та працювати з інвестором“. Захід проводить Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для працівників виконавчих апаратів районних рад, апаратів виконкомів рад об’єднаних територіальних громад, міст обласного значення, голів сільських рад 25 – 26 червня 2019 р.

  Учасники семінару отримають практичні настанови щодо  аналізу інвестиційного клімату громади та розробки її інвестиційного паспорту. Водночас висвітлюватиметься інформація, що стане в нагоді представникам малого та середнього підприємництва, які працюють на території громад. Мова йтиме про бізнес-планування для малого і середнього підприємства як фактор місцевого економічного розвитку та складання бізнес-плану малого підприємства. Увага присутніх звертатиметься й на стратегічну екологічну оцінку документів державного планування.

 

Час оприлюднення: 25 червня 2019 року
Виконавець: Казіміров Д.
конт. тел.: (0462) 676 052

Як працює захист прав споживачів

  Саме про це йшлося під час семінару “Механізми реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів”, проведеного Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 25 червня 2019 р. До участі запрошувалися працівники виконкомів рад об’єднаних територіальних громад, голів сільських та селищних рад.

 Увага присутніх зверталася на загальні положення у сфері захисту прав споживачів торгівлі, робіт та послуг; основні підходи та специфіку метрологічного нагляду, а також особливості державного ринкового нагляду. Розглядалися особливості законодавства про рекламу, норми антитютюнового та пробірного законодавства.

   Окрім цього, учасники обговорення мали нагоду дізнатися про діючі в регіоні установи та програми підтримки місцевих товаровиробників, стимулювання та популяризації виробників якісної продукції. Водночас висвітлювалися можливості для підтримки малого та середнього бізнесу в області.

    Час оприлюднення: 25 червня 2019 року
Виконавець: Казіміров Д.
конт. тел.: (0462) 676 052

В Сосницькій громаді говорили про запобігання корупції

  Виїзний семінар-тренінг «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування» проведено Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 20 червня в Сосниці. До участі запрошувалися працівники  виконавчого комітету Сосницької об’єднаної територіальної громади, старости та депутати селищної ради.

  Увага присутніх зверталася на вітчизняний та зарубіжний досвід боротьби з корупцією; положення сучасного антикорупційного законодавства України (ЗУ «Про запобігання корупції»). Зокрема, йшлося про ознаки корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією; поняття «неправомірна вигода», «викривач корупції» та ін.

  Під час семінару висвітлювалися особливості відповідальності за вчинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень. Говорилося про умови настання кримінальної, адміністративної, дисциплінарної та цивільно-правової відповідальності. Також учасники семінару отримали практичні поради щодо запобігання та врегулювання  потенційного та реального конфлікту інтересів.

    Час оприлюднення: 21 червня 2019 року
Виконавець: Казіміров Д.
конт. тел.: (0462) 676 052

Управління персоналом в органах державної виконавчої влади

  За програмою постійно діючого семінару в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання начальників відділів (завідувачів секторів) управління персоналом структурних підрозділів обласної державної адміністрації, апарату районних державних адміністрацій, на яких покладено обов’язки щодо здійснення кадрової роботи.

  Під час першого заняття, що проходило 19 червня, учасники семінару ознайомилися з низкою актуальних питань  щодо проходження державної служби (проведення конкурсів, перевірок, присвоєння рангів державних службовців, обчислення стажу роботи, встановлення надбавок та заохочень).

   Увага присутніх зверталася на основні принципи функціонування системи професійного навчання державних службовців; особливості представлення до нагородження державними нагородами України, відзнаками  Кабінету Міністрів України та обласної державної адміністрації. Під час практичних занять мова йшла про організацію роботи з документами в органах виконавчої влади та основні зміни в новій редакції “Українського правопису» (2019).

  Час оприлюднення: 19 червня 2019 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

Організація діяльності виконавчого комітету ради та підготовка організаційно-розпорядчих документів в органах місцевого самоврядування

Про це йшлося на виїзному семінарі-тренінгу в Любецькій селищній раді, який провів Центр підвищення кваліфікації кадрів для працівників виконавчого комітету, старост, депутатів селищної ради.

Посадові особи місцевого самоврядування мали змогу ознайомитися з актуальними питаннями, що стосувалися організації діяльності виконавчого комітету  ради: структури виконавчого органу ради; регламенту та планування роботи органу місцевого самоврядування; підготовки та проведення засідань виконкому та сесій;  роботи постійних депутатських комісій. Про це розповіла у своєму виступі Негода Олександра Іванівна – заступник начальника організаційного відділу виконавчого апарату обласної ради

Крім цього, на семінарі було практично розглянуто основні  вимоги щодо підготовки організаційно-розпорядчих документів (статутів, положень, інструкцій, правил, порядків, регламентів, штатних розписів), їх відповідності уніфікованим формам документів, встановленим державними стандартами на документацію та іншими нормативно-правовими актами, що містять вимоги до побудови форм і правил створення документів  в органах місцевого самоврядування – про це акцентував у виступі Підгайний Петро Михайлович – заступник директора Центру, магістр державної служби.

      Час оприлюднення: 19 червня 2019 року.
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

Правове регулювання відносин між роботодавцями та найманими працівниками

   Особливості регулювання відносин між роботодавцями та найманими працівниками обговорювалися під час семінару-тренінгу, проведеного Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів  для працівників виконкому ради Іванівської об’єднаної територіальної громади 18 червня 2019 р.

   За участі представників Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації обговорювалися практичні аспекти реалізації державної політики у сфері соціально-трудових відносин, особливості договірних відносин між працівником та роботодавцем.

    Мова йшла про умови оплати праці працівників в об’єднаних територіальних громадах; ведення соціального діалогу у сфері соціально-економічних  та трудових відносин, а також про необхідність взаємодії сторін соціально-трудових відносин у процесі врегулювання колективних трудових спорів, що виникли між ними.

    Час оприлюднення: 18 червня 2019 року
Виконавець: Казіміров Д.
конт. тел.: (0462) 676 052

Основні завдання та організація роботи з документами в органах місцевого самоврядування

було розглянуто на виїзному семінарі-тренінгу, який провів Центр підвищення кваліфікації кадрів для працівників виконавчого комітету, старост, депутатів Семенівської міської ради.

Негода Олександра Іванівна – заступник начальника організаційного відділу виконавчого апарату обласної ради  у своєму виступі акцентувала увагу посадовців на актуальних питаннях, що стосувалися організації діяльності виконавчого комітету  ради: структури виконавчого органу ради; регламенту та планування роботи органу місцевого самоврядування; підготовки та проведення засідань виконкому та сесій;  роботи постійних депутатських комісій.

Про вимоги щодо підготовки організаційно-розпорядчих документів (статутів, положень, інструкцій, правил, порядків, регламентів, штатних розписів), їх відповідності уніфікованим формам документів, встановленим державними стандартами на документацію та іншими нормативно-правовими актами, що містять вимоги до побудови форм і правил створення документів  в органах місцевого самоврядування йшлося у виступі Підгайного Петра Михайловича – заступника директора Центру, магістра державної служби.

      Час оприлюднення: 14 червня 2019 року.
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

Додержання законодавства про працю, регулювання соціально-трудових відносин та питання оплати праці в об’єднаних територіальних громадах

    Короткотерміновий тематичний семінар з такою тематикою проходить у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів  з 12 по 13 червня 2019 р. для спеціалістів з питань праці об’єднаних територіальних громад.

     Практичні аспекти реалізації державної політики у сфері соціально-трудових відносин, особливості договірних відносин між працівником та роботодавцем висвітлюватимуть спеціалісти Управління праці та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Департаменту соціального захисту населення  Чернігівської обласної державної адміністрації. Мова йтиме також про соціальний захист працюючих у шкідливих та несприятливих умовах праці, осіб з інвалідністю і учасників ООС.

     Разом зі спеціалістами Управління Держпраці у Чернігівській області слухачі матимуть можливість обговорити актуальні питання, які стосуються додержання законодавства про працю і зайнятість населення, здійснення державного контролю у сфері охорони та гігієни праці.

    На важливості і актуальності соціального діалогу у сфері соціально-економічних  та трудових відносин  акцентуватимуть увагу слухачів спеціалісти Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області.

      Час оприлюднення: 12 червня 2019 року
Виконавець: Левченко Н.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

Практичні аспекти застосування земельного законодавства України

    Про зміни в земельному законодавстві, що вступили в силу з 1 січня 2019 р.; порядок поводження із землями, що переходять з колективної в комунальну власність, господарськими дворами та іншими несільськогосподарськими угіддями йшлося під час виїзного семінару «Зміни в земельному законодавстві України», проведеного Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів на базі Бобровицької міської ради 11 червня.

   Участь у відкритті взяли міський голова Тетяна Ковчежнюк та секретар виконкому Наталія Сонець. Серед присутніх – працівники апарату виконкому ради об’єднаної територіальної громади, старости та депутати ради.

    Під час семінару висвітлювалися питання щодо встановлення  прав власності громадян на землю; оренди земель як складової розвитку земельних відносин та соціального захисту селян. Увага слухачів зверталася на  грошову оцінку земель населених пунктів та методику нормативної грошової оцінки земель. Проводив навчання Ігор Пузан – начальник управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області.

 

Час оприлюднення: 12 червня 2019 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Організація діяльності сучасного ЦНАПу, запровадження електронних послуг»

За програмою тематичного короткотермінового семінару Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 11 червня 2019 р. проведено навчання для адміністраторів та працівників центрів надання адміністративних послуг міських рад міст обласного значення, осіб, яких визначено відповідальними за організацію діяльності ЦНАПу рад об’єднаних територіальних громад.

Увага присутніх зверталася на нормативно-правове забезпечення діяльності центрів надання адміністративних послуг; законодавчі зміни в організації надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування; новації в роботі сучасного ЦНАПу; практику запровадження електронних послуг через веб-портал; особливості проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно через фронт-офіси.

Також йшлося про практичне застосування надання адміністративних послуг по реєстрації місця проживання (перебування) в центрах надання адміністративних послуг тощо.

Час оприлюднення: 11 червня 2019 року
Виконавець: Казіміров О.В.
конт. тел.: (0462) 676 052