Семінар з питань запобігання корупції пройшов у Менській громаді

Виїзний семінар-тренінг «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування» проведенений Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 30 липня в Менській міській раді. До участі в навчанні запрошувалися працівники виконавчого комітету об’єднаної територіальної громади, старости та депутати селищної ради.

Мова йшла про становлення українського антикорупційного законодавства, зокрема поступовий перехід від поняття «боротьба з корупцією» до «запобігання корупції». Розглядалися положення ЗУ «Про запобігання корупції», відмінності в поняттях «корупційні порушення», «порушення, пов’язані з корупцією» та «неправомірна вигода», «близькі особи» та «члени сім’ї» тощо. Учасники семінару отримали роз’яснення щодо обмежень, встановлених діючим законодавством відносно осіб, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (отримання подарунків, сумісництво з іншими видами діяльності та ін.). 

Увага слухачів зверталася на особливості відповідальності за вчинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень. В цьому контексті були розглянуті санкції, встановлені Кодексом про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом України, зокрема в частині фінансового контролю. Представники місцевого самоврядування розібрали ситуації з виникненням потенційного або реального конфлікту інтересів та отримали практичні поради щодо його врегулювання.