ЛЮДИНА, ЯКА СПРИЙМАЄ СЕБЕ ЯК ЗАСІБ НЕ МОЖЕ СПРИЙТАТИ ІНШИХ ЯК МЕТУ

Таку думку висловив Пьотр Кульпа – аудитор, радником Вищого Органу Аудиту (NIK) Республіки Польща – на відкритті семінару «Основи державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства України та залучення громадян до діяльності органів місцевої влади, висвітлення роботи органу в лади в соціальних мережах». Проводився він 20 серпня Чернігівським центром підвищення кваліфікації та Департаментом інформаційної діяльності облдержадміністрації для фахівців апаратів райдержадміністрацій та виконкомів рад ОТГ області. Всього в його роботі взяли участь 46 представників зазначених інституцій. Йшлося про інформування громадян щодо діяльності органів державної влади та місцевого само врядувань, а фактично – про побудову довіри між ними.

Звертаючись до слухачів, директор зазначеного Департаменту Ігор Слезко підкреслив – необхідною умовою розвитку громадянського суспільства є співпраця та партнерство між органами державної влади, органами місцевого самоврядування та громадянами. Діджителізація суспільства, що стрімко розвивається, ставить у цьому сенсі нові виклики.

Перша частина навчання стосувалася роботи з відкритими базами даних. Начальник відділу інформаційно-комп`ютерного забезпечення апарату облдержадміністрації Олександр Клименок детально розповів про вимоги законодавства, можливості та обмеження під час роботи з такого роду інформацією та відповів на численні питання слухачів щодо практичної сторони реалізації визначних державою норм та запобігання помилок.

Заступник директора Департаменту інформаційної діяльності Оксана Сердюк проаналізувала розміщення інформації про діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування на їхніх сайтах – виявилося, що більше питань виникає до наповнення змістом сторінок рад ОТГ, а деякі з них досі не мають власної веб-сайту. Втім громади доволі швидко навчаються. Тож учасники семінару головну увагу приділили шляхах подолання виявлених проблем.

Пьотро Кульпа зосередився на засадах організації влади та її комунікації з громадянами. Але почав знаний фахівець з іншого, а саме – привітав присутніх зі стрімким розвитком Чернігова за останні кілька років. Ймовірно, за його спостереженням, це найдинамічніше  зміни у такого роду містах в Європі, вони задають тональність для всього регіону. Це ніщо інше як ставка на якість життя, яка на думку, польського експерта, вже почала приносити результати. Якщо громада, залучаючи ресурси, стає ефективнішою та привабливішою порівняно зі своїми сусідами, то управлінець може забезпечити  підтримку мешканців протягом тривалого часу. Тому комунікація з соціумом життєво необхідна. Але той, хто хоче її вибудувати, повинен перш за все налагодити спілкування всередині своєї організації. А це можна зробити лише дбаючи про особистісне зростання та розвиток та збереження власної свободи.

Що ж до Україні в цілому, то вона переживає драматичне зіткнення двох систем управління – старої, закритої та зорієнтованої на залежність людини, до того ж – бідної (нею легше маніпулювати) та нової відкритою й зорієнтованої на вільну та заможну людини. За першої – люди бояться чиновників, за другої чиновники служать людям. Краща, ефективніша, сучасніша організація діяльності органів державної влади та місцевого дозволить забезпечить подолання існуючих проблем та не лише збагатить громадян, а й зробить становище України в світі міцнішим. Головне бачити себе як ціль, а в людях – потенціал для розвиту. Так ми стаємо європейцями, –  наголосив Пьотр Кульпа.

Час оприлюднення: 20 серпня 2019 р.

Виконавець: Бойко В.

конт. тел.: (0462) 676 052