В Чернігові вчилися створювати проекти регіонального розвитку

      Проект регіонального розвитку – це не дороги, будівлі чи поточні ремонти, а чітка послідовність дій, спрямованих на вирішення конкретної проблеми або покращення якості життя мешканців певної території. Але як правильно визначити ключову проблему, ціль проекту, алгоритм дій та їх ресурсне забезпечення? І навіщо взагалі потрібні проекти регіонального розвитку?

    Відповіді на ці питання шукали учасники семінару-тренінгу «Можливості реалізації проектів міжмуніципального співробітництва за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄС: особливості написання проектів регіонального розвитку», який проходить в Чернігові 3 ‒ 4 жовтня. Захід організований Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для представників структурних підрозділів облдержадміністрації та об’єднаних територіальних громад.

  “Конкуренція існує не лише в бізнесі, а й між територіями, зокрема щодо залучення ресурсів для їхнього розвитку. Підготовка проектів регіонального розвитку потребує залучення зусиль службовців обласних департаментів та управлінь. Тому мета нашої дводенної розмови ‒ напрацювання реальних ідей, які могли б згодом піти на конкурс проектів”, ‒ наголосив директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

    “Державні службовці мають бути активними учасниками процесу просування свого регіону. Повинна відбутися трансформація державної служби з точки зору кадрового підходу, бачення службовця самого себе та відповідальності за справу, яку він робить”, ‒ підкреслила директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик.

   Впродовж двох днів учасники тренінгу мали можливість пройти курс зі створення проектів від А до Я. Насамперед, це основна інформація про нормативно-правове забезпечення проведення конкурсного відбору та фінансування програм і проектів регіонального розвитку, що здійснюватимуться за кошти ЄС та приклади участі Чернігівської області в конкурсі проектів регіонального розвитку 2017 р. Увага присутніх акцентувалася на структурі проектної заявки на конкурс проектів регіонального розвитку, ознаках якісного проекту та з чого починається заповнення аплікаційної форми.

    Учасники тренінгу вчилися формулювати ідею, здійснювати необхідний аналіз та будувати дерево проблем, дерево цілей проекту, ідентифікувати зацікавлені сторони та перелік дій, необхідних для досягнення результатів та цілей.

      Наст упна серія практичних вправ стосувалася основи проекту, а саме логіко-структурної матриці, що включає побудову логіки впровадження, передумови, ризики та показники виконання проекту. Також розглядався механізм моніторингу та оцінки проекту, налагодження комунікації, обліку та звітності, інформаційна картка проекту; процедура, форма та критерії оцінювання проекту. На прикладі першого конкурсу проектів регіонального розвитку присутні знаходили типові помилки проектних заявок. Наостанок вони отримали низку практичних порад з підготовки проектів та зокрема ‒ в процесі підготовки проектної заявки спробувати поставити себе на місце людини, яка оцінюватиме проект.

     Час оприлюднення: 4 жовтня 2019 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Про особливості формування бюджету сільської ради говорили в Хмільницькій об’єднаній територіальній громаді

Семінар-тренінг на тему «Особливості формування бюджету сільської, селищної, міської ради ОТГ, регламент їхньої роботи», відбувся у Хмільницькій сільській раді. Він був зорієнтований на працівників апарату виконавчого комітету ради  та депутатів об’єднаної територіальної громади.

Микола Силенко –  консультант з бюджетних питань Офісу реформ при Чернігівському регіональному відділенні Ассоціації міст України, кандидат економічних наук розказав про бюджетну децентралізацію: проблеми та перспективи.

Практичні аспекти поточної організації роботи сільської ради та її виконавчого комітету, взаємодію з громадськістю учасники навчання обговорювали з Негодою Олександрою Іванівною – заступником начальника організаційного відділу виконавчого апарату обласної ради.

Час оприлюднення: 4 жовтня 2019 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Як і чим зацікавити молодь ?

Болючою є проблема сільських територіальних громад Чернігівської області – депресивна демографічна ситуація, коли кількість молодих людей та дітей у селах щороку зменшується. До цього призводить, наряду з іншими причинами, відсутність роботи та невідповідність умов проживання у сільській місцевості запитам сучасної молоді. Як покращити цю ситуацію засобами, доступними в рамках здійснення молодіжної політики в територіальній громаді? Які є інструменти залучення молодих людей і підлітків до самоорганізації, активної діяльності для наповнення власного дозвілля корисними справами і цікавими подіями, розширення кола спілкування з однолітками ? Над цими та іншими питаннями розмірковували учасники виїзного семінару-тренінгу «Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації. Гендерне проектування», який відбувся 3 жовтня в Тупичівській об’єднаній територіальній громаді.

          Спільно з головним спеціалістом відділу з питань молоді та організації оздоровлення дітей Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Анастасією Яланською слухачі розглянули практичні аспекти здійснення державної молодіжної політики. Зокрема, акцентували увагу на необхідності створення молодіжної громадської організації з метою залучення дітей та молоді до суспільного життя, організації дозвілля і залучення молоді до здорового і активного способу життя.

Представник Департаменту поінформувала слухачів про план проведення обласних, загальнодержавних та міжнародних конкурсів, тренінгів, інших соціальних, просвітницьких, та культурних заходів, про переваги таких заходів для розвитку молодіжних ініціатив, про умови участі та отримання фінансування молодіжних проектів.

Практичні аспекти роботи з молоддю та перспективні напрямки діяльності Чернігівського обласного молодіжного центру учасники тренінгу обговорили з Олександром Котеленцем, начальником відділу молодіжної роботи КУ «Чернігівський обласний молодіжний центр» Чернігівської обласної ради. Він поділився з присутніми враженнями від нещодавньої поїздки до Республіки Польща в рамках проекту обміну делегаціями. А також розповів про досвід організації молодіжних заходів, пропонував активно користуватися допомогою та підтримкою Молодіжного центру при реалізації молодіжних проектів Тупичівською громадою.

Під час обговорення було також розглянуто способи врахування гендерних аспектів при плануванні та здійсненні проектів, пов’язаних з реалізацією молодіжної політики.

Час оприлюднення: 4 жовтня 2019 р.

Виконавець: Левченко Н.

конт. тел.: (0462) 676 052