Особливості реалізації регіональної політики обговорювали в Чернігові

  Як підготувати якісні стратегічні та програмні документи, чому від них залежить подальший розвиток територій, як ефективно використовувати кошти на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад та інші питання регіонального розвитку області розбиралися під час семінару «Регіональна політика як складова економічного розвитку області», який відбувся в Чернігові 18 жовтня. Захід проводився Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кадрів спільно з Департаментом економічного розвитку облдержадміністрації та Центром розвитку місцевого самоврядування. Вже другий рік поспіль за одним столом збиралися керівники профільних управлінь питань з питань економічного розвитку  райдержадміністрацій та виконкомів рад об’єднаних територіальних громад. Всього – 61 фахівець.

  Увага присутніх зосереджувалася на основних вимогах до проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів ДФРР та отриманих від ЄC у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики; застосуванні механізму державно-приватного партнерства; освоєнні капітальних інвестицій та залученні прямих іноземних інвестицій. Учасники зустрічі звернулися до необхідності промоції іміджу районів та громад Чернігівської області серед міжнародної спільноти та розвиток взаємовигідних зв’язків з відповідними територіально-адміністративними одиницями країн світу.

  Висвітлювалися новації законодавства у сфері  надання адміністративних та комунальних послуг; екологічні аспекти розвитку  територій (виконання ЗУ «Про стратегічну екологічну оцінку»); нові підходи щодо реалізації державної політики з питань розвитку підприємництва та особливості регуляторної діяльності місцевих органів виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

 Наостанок обговорили повноваження органів влади щодо організації пасажирських перевезень на місцях; реєстрації та перереєстрації транспортних засобів, заміни та видачі посвідчень водія, видачі міжнародних посвідчень водія, довідок про відсутність судимостей через мобільний сервісний центр МВС та шляхи підвищення ефективності використання бюджетних коштів під час проведення процедур закупівель.

 

Час оприлюднення: 18 жовтня 2019 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Використання альтернативних джерел енергії та енергозбереження».

Коли кошти і повноваження передаються на місця, керівництво громад повинно змінювати пріоритети своєї діяльності, роблячи акцент на  заходах з енергозбереження та енергоефективності. Про це йшла мова під час виїзного семінару-тренінгу, який провів Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для працівників виконавчого комітету, старост, депутатів Лосинівської селищної ради.

 Проводив навчання Сергій Зінченко – керівник осередку громадського об’єднання Асоціації енергоаудиторів в Чернігівській області, керівник проектів науково-виробничого підприємства «Енергоіновація.

 Під час семінару обговорили такі питання: нормативно – правова  база з питань енергозбереження; світовий досвід використання альтернативних джерел енергії; технічно досяжний потенціал використання альтернативних джерел енергії Чернігівської області; енергоефективність та енергоаудит житлових будівель; оптимізація схем теплопостачання: приклади міст України; фінансування впровадження заходів з застосуванням альтернативних джерел енергії.

 Викладач навів приклади впровадження проектів енергоефективності у Чернігівській області: заміна вуличного освітлення в м. Мена, модернізація водонапірної башти Седневі, встановлення пелетного котла в ДНЗ «Пролісок» в Михайло-Коцюбинську. Учасників тренінгу зацікавили механізми, способи та особливості залучення інвестицій з різних джерел фінансування, про які вони поспілкувались з викладачем.

 

 

      Час оприлюднення: 18 жовтня 2019 року.
Виконавець: Коваленко Н.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

Можливості для розвитку сільських територій обговорювали в Новобілоуській громаді

 Процеси децентралізації, створення об’єднаних територіальних громад змінюють парадигму розвитку сільських територій, спонукають до зміни свідомості їх мешканців, генерування ініціатив, ідей для розвитку та залучення ресурсів, які раніше не використовувались.

 Саме на цьому наголошувалося під час спілкування з представниками Новобілоуської громади  17 жовтня 2019 р. в рамках семінару-тренінгу «Сільський розвиток та сільське господарство», організованого Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

 Як зазначив завідувач кафедри аграрних технологій та лісового господарства  ЧНТУ, кандидат економічних наук Михайло Селінний, невеликі сільські та фермерські господарства можуть спробувати себе у вирощуванні овочевих, плодово-ягідних культур, квітникарстві, садівництві, вирощуванні лікарських трав розведенні декоративних видів тварин та птахів та ін. Гарні перспективи для зайнятості жителів села створює розвиток сфери послуг, сільського туризму, народних ремесел та промислів. «Розвиватиметься дрібний бізнес ‒ розвиватиметься громада», ‒ наголосив експерт.

 Голова ГО «Центр сприяння розвитку громад» Римма Олексенко закликала присутніх долати шаблонність у мисленні та світогляді, не боятися діяти, бачити передусім можливості для розвитку своєї громади (зокрема, її розташування поряд з Черніговом), а не лише проблеми.  Обговорювалися складові інноваційності та екологічні аспекти сталого сільського розвитку; значення кооперації для розвитку малого сільгосппідприємництва та необхідність промоції громади в Internet-просторі. Учасникам зустрічі були презентовані успішні практики з досвіду діяльності підприємців з України та європейських країн.

 

Час оприлюднення: 17 жовтня 2019 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: (0462) 676 052