Батуринська громада зацікавлена у проектах з енергозбереження

     Дві заявки, подані на різні конкурси – мабуть, непоганий результат семінару «Використання альтернативних джерел енергії та енергозбереження», що проводився Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації в Батуринській міській раді. А саме: аплікаційна форма на участь в ознайомчому візиті до Румунії в рамках проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» та звернення до фонду Фрідріха Еберта стосовно можливості проведення семінару з енергоефективності в Батурині.
Під час навчання наводилися приклади вже реалізованих проектів з водопостачання. Найбільше учасників семінару цікавило, що треба зробити, аби претендувати на ці гроші. Також – чи буде впроваджена державна програма «Питна вода» або ж створена нова.

Окремо на зустрічі розглядалася процедура енергетичного аудиту. У зв`язку з цим наголошувалося на необхідності отримання енергетичних сертифікатів для бюджетних будівель, площею понад 250 кв. м.
Окремий блок питань стосувався використання відновлювальних джерел енергії (вода, сонце, вітер), в т.ч. місцевих – тирса, соняшник, енергетична лоза, рештки від соняшнику та ін. Як успішна практика наводився приклад «сонячного кооперативу» в Славутичі – встановлення на дахах будинків комунальної форми власності сонячних батарей (всього за проектом – 5 тис. кв. м), інвестори яких – самі ж славутчани. Одночасно це вдалий прояв державно-приватного партнерства.
Наприкінці заняття учасники провели лабораторну роботу – вимірювання температури, вологості, точки роси, вуглекислого газу. Проводив семінар Сергій Зінченко – керівник осередку громадського об`єднання Асоціації енергоаудиторів України в Чернігівській області, керівник проектів науково-виробничого підприємства «Енергоінновація».