Основи партисипативного стратегічного планування

  Виїзний семінар-тренінг під такою назвою провів Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації у Парафіївській селищній раді 8 листопада. В роботі семінару взяли участь селищний голова Валентина Карпенко, працівники виконкому селищної ради, депутати.

  Захід розпочався переглядом двох серій фільму «Українські голови в Баварії»: про поводження з твердими побутовими відходами та водопостачання і водовідведення, як прикладу реалізації засад стратегічного планування  в територіальних громадах Німеччини.

  Надалі учасники розглянули засади стратегування: що це таке, коли і де виникло, чим відрізняється від поточного планування та навіщо треба громадам. Присутні розібрали нормативно-правове забезпечення стратегічного планування в державі,  його відображення в законах України та низці постанов уряду. Детально зупинилися і на методології стратегічного планування. Наголошувалось на необхідності взаємозв’язку стратегії громади, майбутньої стратегії області та держави.

  За результатами семінару було оголошено про початок збору даних для формування профілю громади, її соціально-економічного аналізу, проведення соціологічного дослідження якості життя і послуг, що надаються на її теренах. Ці дії розглядалися як підготовчий етап до розробки нової стратегії розвитку громади.

  Проводив навчання Володимир Бойко – директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

  Час оприлюднення: 8 листопада 2019 р.

Виконавець: Коваленко Н.

конт. тел.: (0462) 676 052

«Практичні аспекти застосування земельного законодавства України»

  Виїзний семінар-тренінг під такою назвою провів Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації у Ніжинському районі.

  У відкритті та роботі семінару взяли участь голова Ніжинської районної державної адміністрації Вячеслав Івашин, перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування району.

   Впродовж зустрічі були висвітлені такі питання: зміни до законодавства щодо регулювання земельних відносин; реалізація права власності громадян на землю; оренда земель як складова розвитку земельних відносин і соціального захисту селян; земельні ділянки учасникам АТО, грошова оцінка земель населених пунктів та методика нормативної грошової оцінки земель.

 Багато питань стосувалось практичної реалізації повноважень щодо розпорядження органами місцевого самоврядування землями колишніх колективних сільськогосподарських підприємств: практичні права та обов’язки щодо розпорядження цими землями, можливості і умови їх приватизації.

  Проводив навчання Ігор Пузан – начальник управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області.

   Час оприлюднення: 7 листопада 2019 р.

Виконавець: Коваленко Н.

конт. тел.: (0462) 676 052

Екологічна складова розвитку територій

Такою була тема навчання, яке проводив Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації спільно з Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації.

Як охороняти та використовувати об’єкти природно-заповідного фонду регіону, щоб зберегти свою землю для наступних поколінь і реалізувати можливість здійснення цими територіями освітньо-виховної, науково-дослідної, рекреаційної функцій? Ці питання та практичні аспекти процедури оцінки впливу на довкілля і здійснення стратегічної екологічної оцінки в процесі формування документів державного планування, порядку планування і фінансування природоохоронних заходів з обласного або державного фонду охорони навколишнього природного середовища розглянули учасники семінару за участі представників Департаменту екології та природних ресурсів.

Важливі екологічні аспекти поводження з відходами, які набувають особливої актуальності, викликали жваву дискусію учасників семінару.

Разом з Юрієм Карпенком, завідувачем кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, слухачі зацікавлено обговорювали практичний міжнародний досвід та можливості територіальної громади у вирішенні екологічних проблем, збереження довкілля і створення рекреаційних об’єктів.

Час оприлюднення: 8 листопада 2019 р.

Виконавець: Левченко Н.

конт. тел.: (0462) 676 052