Іноземці та Україна або чому вдячність не має строку давності

  Вдячність та вміння дякувати за добро – ознака шляхетності людини та здорового суспільства зі стійкою системою моральних координат. Чому важливо бути вдячним та за що Україна має подякувати, наприклад, Гарету Джонсу, Фрітьофу Нансену, Джеймсу Мейсу, Єжи Гедройцю або Андрію Сахарову, Валерії Новодворській та іншим іноземцям?

  Саме про них та вдячність як дієвий спосіб відновлення історичної пам’яті йшлося під час презентації видання «День вдячності», яка відбулася в Чернігові 27 листопада 2019 р. В ній взяли участь науковці, освітяни, студенти, письменники, працівники органів влади, бібліотек, журналісти та громадські діячі з Чернігівщини.

  “Сьогодні ми проходимо досить складний етап нашої історії. Наступними поколіннями він буде оцінюватися з позиції того, чи правильно ми відповіли на виклики, врахували досвід та прийняли вірні рішення. Водночас ми долаємо глибу під назвою “Україна інкогніта”, згадуючи та водночас дякуючи людям, які були з нами в найбільш важкі часи”, – зазначила заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова.

  “В своїй тисячолітній історії ми несемо напластування різних культур та часів. Щоб зрозуміти їх правильно та донести людям, маємо залучити інший формат бачення особистості в історії. Якщо скористатися цими знаннями правильно, вони допоможуть суспільству змінитися та поступово долати травми постгеноцидного суспільства, комплекс меншовартості, страх діяти та зрештою відновити моральне здоров’я народу”, – зауважила головний редактор газети “День” Лариса Івшина.

  “Вдячність  – це потужний інтелектуальний важіль, який може змінити духовну ситуацію в суспільстві.  Подяка нашим попередникам та сучасникам  як в Україні так і закордоном – це ознака сили, що дозволяє позбуватися комплексу меншовартості, притаманному постгеноцидному суспільству. Власне ця книга про людей, якими, ми, українці, маємо пишатися та кому зобов’язані подякувати”, – наголосив упорядник видання Ігор Сюндюков.

  Отже,  “День вдячності”. До недавнього комусь із персонажів цієї книги пощастило бути пошанованим у наукових працях та публіцистичних есе.  Про декого з іноземців читачі дізнаються вперше саме з її сторінок.

  Але дехто з них все ще чекає на належну подяку від України. Наприклад, Джеймс Мейс. Як зазначив один з авторів видання Володимир Бойко, Мейс був чи не єдиним американцем, який на початку 1990-х рр. приїхав до України робити не бізнес, а першим донести правду про страшний злочин проти її народу та лікувати його душевні рани.

  Правда змінює українське суспільство за допомогою відданих правді людей. В цьому процесі пам’ять і вдячність дуже тісно пов’язані, вони одна без одної не існують. В нашому минулому та сьогоденні є багато тих, хто заслуговує саме на вдячність, а не лише на критику та забуття.

  Час оприлюднення: 27 листопада 2019 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: 676-052

Державна служба в органах виконавчої влади: новели законодавства

  «Питання проходження державної служби в органах виконавчої влади відповідно до вимог Закону України “Про державну службу”», − під такою назвою пройшов семінар в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 26 листопада 2019 р. Участь у навчанні взяли керівники та спеціалісти структурних підрозділів Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області.

  Обговорювалися зміни до нормативно-правових актів з питань управління персоналом, зокрема нововведення в порядку розроблення посадових інструкцій державних службовців категорій “Б” та “В”. Розглядалися засади дисциплінарної відповідальності державних службовців, підстави для притягнення службовця до відповідальності, порядок утворення та повноваження дисциплінарної комісії, ведення службового розслідування та формування дисциплінарної справи.

  Увага присутніх зверталася на підходи до оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, які займають посади державної служби категорій “Б” та “В”; новації, що стосуються проведення конкурсів на заміщення вакантних посад державної служби та інші зміни в законодавстві України щодо окремих питань проходження державної служби.

 

Час оприлюднення: 26 листопада 2019 року.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: (0462) 676 052

Продовжуємо вивчати англійську мову

   Як відомо, англійська мова є однією з офіційних мов Європейського Союзу. Володіння нею стає дедалі необхіднішим для спілкування з іноземними колегами, отримання нової інформації або участі в проектах за міжнародної підтримки, де заявки на участь або аплікаційні форми подаються виключно англійською мовою.

  Саме це мотивує працівників органів державної влади та місцевого самоврядування (на яких покладені обов’язки щодо питань європейської та євроатлантичної співпраці) до участі у другій сесії навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації з англійської мови (напрям 6.020303 «Філологія»).

  Навчання проходить з 25 листопада до 6 грудня в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. На матеріалах з англійської мови, з опануванням відповідної термінології його учасники з’ясовуватимуть сутність, основні принципи європейської міграційної політики; переваги та недоліки міграції в Європі та положення трудового права.

  Вони покращуватимуть своє вміння щодо повсякденного спілкування англійською мовою під час  ознайомлення з із загальними цілями європейської сільськогосподарської політики; пріоритетними напрямками розвитку сільського господарства в контексті європейської інтеграції. Мова йтиме також про форми підтримки сільського господарства в ЄС та питання розвитку міжнародної торгівлі.

  Вивчення граматики англійської мови включатиме роботу над узгодженням часів; опрацювання часових форм Present Simple, Past Simple, Future Simple, Present Continuous, Past Continuous, Present Perfect, Past Perfect та Future Perfect; вживання означеного та неозначеного артикля; структур had better, would rather.

  Учасники навчання виконають серію практичних вправ, спрямованих на розвиток усного та письмового ділового спілкування. Вони тренуватимуться в написанні офіційних листів-пропозицій; листів-нагадувань та доповідей; листів-замовлень; особистих ділових листів (поздоровлення, висловлення, співчуття) та інших письмових звернень.

 

Час оприлюднення: 26 листопада 2019 р.

Виконавець:Казіміров Д.

конт. тел.: (0462) 676 052

Якою має бути молодіжна політика в громадах в умовах децентралізації.

Важливі питання здійснення територіальними громадами Чернігівщини державної молодіжної політики, підтримки сім’ї, запобігання домашньому насильству, протидії торгівлі людьми та фізичної культури і спорту піднімали учасники семінару, який проходив 26-27 листопада у Чернігові. Департамент сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації спільно з Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів запросив до спілкування працівників структурних підрозділів виконкомів рад об’єднаних територіальних громад, міських рад і райдержадміністрацій, відповідальних за роботу з розвитку фізичної культури та спорту. Зустріч відкрили директор Департаменту сім’ї, молоді і спорту облдержадміністрації Лемеш Ніна Петрівна.

Під час семінару розглядались питання врахування гендерних аспектів при реалізації проектів і програм, гендерного бюджетування, розвитку спортивної та молодіжної інфраструктури, заохочення молоді громад до соціального підприємництва, перспективи молодіжного житлового кредитування, соціально-психологічні аспекти діяльності посадовців  та інші.

В рамках фахової дискусії колеги обговорили низку актуальних питань діяльності в галузі, зокрема оздоровлення дітей, підтримки сімей з дітьми, запобігання домашньому насильству, планування та розвитку пріоритетних видів спорту.

Учасники семінару підкреслювали важливість підтримки і пропагування сімейних цінностей, підвищення рівня соціального і правового захисту сімей, виховання у молоді відповідального ставлення до свого життя, формування активної життєвої позиції.

Час оприлюднення: 27 листопада 2019 р.

Виконавець: Левченко Н.

конт. тел.: (0462) 676 052

Обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України

  Організація прийому та обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України – таким є одне з ключових питань навчання за короткостроковою програмою, що проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 25 по 27 листопада 2019 р. Серед присутніх – спеціалісти з обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

  Мова йде про порядок розгляду звернень громадян та надання відповідей на них; забезпечення вимог законодавства при призначенні та виплаті пенсій; порядок застосування міжнародних договорів у галузі пенсійного забезпечення. Водночас обговорюватимуться особливості взаємодії підрозділів управління обслуговування громадян з підрозділами управління застосування пенсійного законодавства та управління з питань виплати пенсій.

  Учасники навчання отримають відповіді на актуальні питання щодо прийому та обробки документів для призначення, перерахунку та виплати пенсій; врахування основних змін у новій редакції «Українського правопису» при веденні діловодства. У форматі тренінгу вони відпрацюють низку вправ щодо налагодження продуктивного ділового спілкування, невербальної комунікації та вирішення конфліктних ситуацій. Представники органів Пенсійного фонду візьмуть участь в серії практичних занять, присвячених комунікації з людьми з вадами слуху за допомогою жестової мови.

 

Час оприлюднення: 26 листопада 2019 року.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: (0462) 676 052

 

Дотримання вимог бюджетного законодавства при проведенні видатків державного та місцевих бюджетів

  Навчання для службовців територіальних органів Державної казначейської служби України у Чернігівській області проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 19 по 21 листопада 2019 р.

 Учасники навчання отримають відповіді на проблемні питання щодо використання коштів місцевих бюджетів; порядку організації роботи територіальних органів Державної казначейської служби України у Чернігівській області по наданню позик на покриття тимчасових касових розривів місцевих бюджетів.

  Висвітлюватиметься порядок виконання рішень суду про стягнення коштів з рахунків боржників; обліку документів, що застосовуються у процесі виконання місцевих бюджетів та організація роботи органів Казначейства з перерахування коштів на здійснення видатків, передбачених у загальному та спеціальному фондах місцевих бюджетів.

  Подальша мова йтиме про здійснення контрольних функцій на стадії попереднього контролю під час реєстрації бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів за капітальними видатками; застосування органами Казначейства заходів впливу за порушення вимог бюджетного законодавства; окремі питання щодо використання коштів міжбюджетних трансфертів та  повернення залишків по завершенню бюджетного року.

  Учасники навчання ознайомляться з новаціями законодавства у сфері публічних закупівель; особливостями функціонування системи закупівель та повноваженнями органів Казначейства у сфері публічних закупівель, а також отримають практичні поради щодо врахування в діловодстві основних змін нової редакції «Українського правопису».

 

Час оприлюднення: 20 листопада 2019 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: 676-052

Як громада може залучати інвестиції та працювати з інвестором

     Такою є тема семінару, який проходить 19-20 листопада у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

      Як аналізувати та поліпшувати інвестиційний клімат громади, які методи та інструменти можна використати для залучення бізнесу та інвестицій у громаду, вчилися учасники тренінгу з директором Агенції регіонального розвитку Чернігівської області Сергієм Хоботнею. Методи визначення перспективних прибуткових напрямків діяльності малого і середнього підприємства в аграрній сфері та способи залучення інвестицій для них обговорював зі слухачами завідувач кафедри аграрних технологій та лісового господарства Чернігівського національного технологічного університету Михайло Селінний.

    Разом з Риммою Олексенко, головою ГО «Центр сприяння розвитку громад» учасники зустрічі розглядали джерела та інструменти грантової допомоги для реалізації проектів розвитку громад. Катерина Цибенко, керівниця програми Прозорі міста (Transparent cities) ГО “Трансперенсі Інтернешнл Україна”, пояснювала, як підвищити інвестиційну привабливість території шляхом забезпечення відкритості та прозоро сті місцевої влади. Як застосувати маркетинг та брендинг для залучення інвестицій у громаду, обговорювали слухачі разом з викладачем Центру Наталією Левченко.

   Сподіваємося, що зацікавлене і жваве спілкування з тренерами представників районних державних адміністрацій, виконкомів рад об’єднаних територіальних громад, голів сільських рад підвищить результат практичної діяльності посадовців у сфері інвестиційної діяльності та розвитку громад.

 

Час оприлюднення: 20 листопада 2019 р.

Виконавець: Левченко Н.

конт. тел.: (0462) 676 052

Розпочалося навчання для фахівців з питань публічних закупівель

   Представники органів державної влади, об’єднаних територіальних громад, комунальних закладів, підприємств та інших різнопрофільних установ, − саме такий різноманітний склад учасників прагне отримати найактуальнішу інформацію та фахові консультації щодо здійснення публічних закупівель під час навчання, організованого Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

     З 19 по 22 листопада 2019 р. вони ознайомляться з:

  – новелами законодавства у сфері публічних закупівель в Україні;

 – вимогами, основними принципами здійснення закупівель та способами організації закупівельної діяльності;

  – інформаційними джерелами та аналітичними інструментами у сфері публічних закупівель;

  – видами процедур закупівель та умовами їхнього застосування;

  – засадами відповідальності та моніторингу публічних закупівель.

    Фахівці у сфері закупівель відпрацюють серію практичних кейсів:

  – формування  річного плану публічних закупівель та додатку до нього;

  – складання оголошення про проведення відкритих торгів та оприлюднення інформації щодо закупівель;

  – підготовки тендерної документації та укладання договорів про закупівлю;

 – проведення допорогових закупівель із застосуванням системи Prozorro.

  Учасники навчання отримають практичні настанови щодо проведення процедур відкритих торгів, конкурентного діалогу та переговорної процедури закупівлі; закупівель послуг з постачання електроенергії, теплової енергії, централізованого водопостачання тощо, а також отримають методологічну допомогу з інших питань у сфері публічних закупівель.

  Час оприлюднення: 19 листопада 2019 р.

  Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: 676- 052

Дисциплінарна відповідальність і врегулювання конфлікту інтересів

Виїзний семінар-тренінг «Дисциплінарна відповідальність державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Врегулювання конфлікту інтересів» проводив Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів у Новгород-Сіверській райдержадміністрації 14 листопада. Учасники тренінгу – посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці місцевих органів виконавчої влади Новгород-Сіверського району, – обговорювали практичні аспекти застосування нової редакції закону України «Про державну службу»  із заступником начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях Галайко Іриною Анатоліївною. Слухачів цікавило, як вплине прийняття нової редакції закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» на принципи, умови та особливості проходження служби в органах місцевого самоврядування?

Роз’яснення питань, які стосуються антикорупційного законодавства, а також умов виникнення конфлікту інтересів та способів його врегулювання надавав Вересоцький Іван Валерійович – головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції апарату Чернігівської облдержадміністрації.

Час оприлюднення: 14 листопада 2019 р.

Виконавець: Левченко Н.

конт. тел.: (0462) 676 052

Енергоменеджмент та підвищення енергоефективності – що для цього потрібно?

 

    Ні для кого не секрет, що застосування енергоефективних технологій дозволяє зберегти тепло в оселях, зменшити витрати на енергоресурси та заощаджувати кошти громад для власного розвитку. Але як правильно утеплити будівлю, встановити систему опалення чи освітлення, а найголовніше – де знайти фінансування для реалізації  проектів з енергозбереження?

        Саме про це говоримо під час семінару з питань енергоефективності, який проводиться в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 13 – 14 листопада. До участі запрошені працівники апаратів виконкомів рад об’єднаних територіальних громад, міст обласного значення, апаратів райдержадміністрацій.

            Учасники семінару отримають практичні настанови щодо:

– запровадження енергоменеджменту в громаді;

– залучення фінансування під енергозберігаючі проекти;

– підвищення енергоефективності та організації управління багатоквартирними будівлями;

– проведення енергоаудиту будівель комунальної сфери;

– встановлення енергоефективних фасадних систем сучасних вікон;

– чому та яких вимог необхідно дотримуватися, щоб ці  системи служили якісно та довго.

    Представники місцевого самоврядування дізнаються про реалізовані проекти з енергоефективності в муніципальній сфері та сертифікацію енергетичної ефективності;  як реалізація проектів енергоефективності сприяє сталому розвитку громад та які форми підтримки енергозбереження існують на національному, регіональному та місцевому рівнях.

 

Час оприлюднення: 13 листопада 2019 року.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: (0462) 676 052