Як запобігти корупційним правопорушенням на державній службі

  Незнання закону не звільняє від відповідальності, ‒ ця теза має пряме відношення до ситуацій з корупційними ризиками, що виникають в діяльності державних службовців. Про те, як не допустити таких порушень та яких норм антикорупційного законодавства варто дотримуватися, йшлося під час семінару «Забезпечення ефективності запобігання корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування». Навчання проведене Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації для службовців Головного управління державної казначейської служби України у Чернігівській області 9 грудня 2019 р.

  Під час спілкування корупція аналізувалася як явище, розглядалися «історії успіху» країн з мінімальним рівнем корупції та світові моделі її запобігання. Йшлося про передумови та причини виникнення корупції, місце України в світових рейтингах щодо уявлення її громадян про рівень корупції, порівняння з іншими країнами, розташованими на різних континентах.

  Державні службовці ознайомилися з останніми новаціями в антикорупційному законодавстві (ЗУ «Про запобігання корупції» та інші акти) та змінами, що вступатимуть в дію з нового року. Увага присутніх зверталася на відповідальність державних службовців за вчинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень. Зокрема наголошувалося на необхідності бути пильними в ситуаціях, пов’язаних з конфліктом інтересів та на своєчасному поданні декларацій.

  Учасники навчання отримали роз’яснення щодо предмету конфлікту інтересів; чи настає відповідальність безпосередньо за конфлікт інтересів чи неповідомлення про нього; кого потрібно згадувати під час заповнення декларації та яке майно зазначати; як декларуються кредитні кошти та інші зобов’язання фінансового характеру.

  Час оприлюднення: 10 грудня 2019 року.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: (0462) 676 052