«Має бути одна партія – мешканців громади»

Талалаївська сільська рада Ніжинського району готується до першої сесії в якості ОТГ, тож проводить консультації та організаційні зустрічі. Однією з них став семінар 11 січня, підготовлений Чернігівським центром підвищення кваліфікації. Участь у ньому взяли чинний голова Володимир Хоменко та обраний – Сергій Гусєв, депутати ради, штатні працівники рад що об`єдналися. Особливість Талалаївської громади – на її території раніше не було адміністративного центру, тож виникає чимало питань щодо формування управління. Мовилося, власне, про них – починаючи від оголошення підсумків виборів і далі – крок за кроком.

Учасників навчання цікавило: чи розумно, що депутати протягом короткого терміну заповнюватимуть дві електронні декларації про доходи; як правильно присвоїти ранг посадової особи місцевого самоврядування, якщо вже є ранг державного службовця та чи не краще це питання винести в окреме рішення; якою є оптимальна кількість постійних комісії та як визначити їх перелік, чи може секретар ради здійснювати ті самі нотаріальні дії, що й старости – для мешканців відповідної території, чи можна утворити старостинський округ на першій сесії.

Емоційно обговорювалися процедурні аспекти реорганізації рад, що увійшли до складу нової громади, та структура виконавчих органів, чисельності штатних працівників: як можна (чи не можна) перевести з посади на посаду у випадку служби в органах місцевого самоврядування, як правильно визначити відносяться вони до служби чи ні, які нормативно-правові документи при цьому треба використовувати, чи правильно попереджати про зміну істотних умов праці навіть тих працівників, кого реорганізація безпосередньо не стосується, чи є якісь вимоги щодо обсягу витрат на управління громадою, чи обов`язково, аби відділ освіти був окремою юридичною особою та ін. У зв`язку з цим наводилися приклади розв`язання подібних ситуацій у розташованій неподалік Вертіївській територіальній громаді та рішення, які стали здобутком практики її роботи. Наголошувалося на важливості існування посад, за допомогою яких не лише виконуватимуться визначені законодавством функції, але й стимулюватиметься розвиток території – енергоменеджменту, написання проектів, впровадження інформаційних технологій та ін.

Підбиваючи підсумки семінару експерти подякували громаді за насичену питаннями й емоціями зустріч, зазначивши – для успіху має утворитися одна партія – її мешканців.

Час оприлюднення: 11 січня 2020 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052