Консолідуюча роль української мови як державної мови України, –

про це йшлося на першому занятті за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Новий український правопис та ділове українське мовлення в публічному адмініструванні», яке було проведено у Чернігівському центрі підвищення кваліфікації для спеціалістів апарату, структурних підрозділів обласної державної адміністрації, виконавчого апарату обласної ради.

Під час відкриття семінару заступник директора Центру Петро Підгайний, зокрема, сказав, щоб вільно користуватися українською мовою у всіх сферах діяльності публічні посадовці повинні добре знати норми української мови, її стильове розмаїття, характерні ознаки офіційно-ділового стилю; сформувати свій професійний словник, володіти культурою усного й писемного мовлення. Адже мова – це найважливіший, універсальний засіб спілкування, організації та координації всіх видів суспільної діяльності: галузі виробництва, побуту, обслуговування, культури, освіти, науки тощо.

У ході теоретично-практичних занять учасники навчання ознайомилися з нормами нового українського правопису в діловій кореспонденції та розпорядчих актах органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Обговорили мовну ситуацію в Україні, ознайомилися із законодавством України щодо застосування та використання державної мови, покращили свої навички з усного та писемного ділового мовлення. Традиційно увага посадовців приділялася функціям мови, функціональним стилям української літературної мови, мовним нормам і її типам, хронологією заборон української мови, поновленню граматичних та стилістичних навичок та ін.

Упродовж навчання увагу слухачів було також зосереджено і на тому, що дбаючи про мовну культуру держави, державні службовці та посадові особи мають бути взірцем правильного мовлення. Професійна  діяльність  державних службовців органів виконавчої влади та посадових осіб місцевого самоврядування здійснюється  через спілкування та пов’язана із сферою обслуговування. Тому рівень мовної культури є важливим аспектом формування іміджу державного службовця й установи, в якій він працює.

Час оприлюднення: 31січня 2020 р.

Виконавець: Левченко Н.

конт. тел.: (0462) 676-052