«Навчаитися жити за наявним ресурсами»

Давайте залишемо наші бюджетні «хотєлки» в спокої та узгодимо плани з реаліями – якими б вони не були. Ця теза, що належить відомому українському політику та державному діячеві Віктору Пінзенику, є дуже актуальною для реформованих територіальних громад, – така думка прозвучала пі час семінару «Особливості формування бюджету сільської, селищної міської ради ОТГ», що 7 лютого проводився Чернігівським центром підвищення кваліфікації для Понорницької ОТГ. Його учасники – селищний голова Петро Василець, депутати ради, штатні працівники апарату виконкому.7

Консультант з бюджетних питань Офісу реформ при Чернігівському РВ Асоціації міст України Микола Силенко розповів про засади та поточні проблеми бюджетної децентралізації. Учасників навчання цікавило насамперед, коли нові ОТГ, що пройшли перші вибори в грудні минулого року, переведуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, адже мешканці чекають позитивних змін вже тепер, а не наступного року. Зазначалося – попри явну затримку цього рішення та очевидні наслідки громади не повинні його лише чекати – надто багато підготовчої організаційної роботи попереду. А поки що ради що об`єднаються виконуватимуть окремі бюджети. У зв`язку з торкнули теми залучення зовнішніх ресурсів – що необхідно зробити, аби подати проект на ДФРР.

Під час спілкування виявилася місцева проблема: районна рада відмовляється перераховувати селищній раді трансферти на утримання дитячих садочків мотивуючи це тим, що відповідні кошти розраховані для сільських рад, що не увійшли до складу ОТГ. Але ж Понорниця не перейшла на прямі міжбюджетні відносини, отже так само має право та повинна отримати відповідні кошти. Вочевидь, за встановленою законодавством процедурою.

Інше болюче питання – фінансування місцевої лікарської амбулаторії, що знаходиться в управління району та де очікується скорочення середнього персоналу. В зв`язку з цим експерти звернули увагу на перші приклади функціонування лікарів-ФОПів, які самостійно вирішуватимуть зазначене питання та мають більшу мотивацію до роботи, ніж працівники некомерційних комунальних підприємств.

Про засади державної політики у сфері державних закупівель розповів Павло Степанов – начальник відділу ресурсного розвитку територій, з питань державних закупівель та державного сектору економіки Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації. Насамперед, йшлося про нормативно-правові засади тендерних процедур в Україні та зміни, що набувають чинності з 20 квітня поточного року, про порогові та допорогові суми й особливості процедур стосовно них, відповідальність за порушення законодавства. Експерти радили дуже уважно підгодити до формування умов закупівель та розписувати їх максимально детально. Також наголошувалося – під час здійснення публічних закупівель дуже важлива комунікація всіх залучених учасників – для уникнення непорозумінь та злагодженості діяльності.

Час оприлюднення: 7 лютого 2020 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052