Як підготувати успішну заявку до Державного фонду регіонального розвитку на новій онлайн-платформі

Як правильно оформити проектну заявку на ДФРР за умови нової онлайн-платформи, ‒ саме таке ключове питання зібрало більше ста учасників на навчанні в Чернігівському центрі підвищення кваліфікації, викликавши зрозумілий інтерес серед представників об’єднаних територіальних громад, міст обласного значення, обласної та районних державних адміністрацій. Причому термін надзвичайно стислий – до 28 лютого.

Зокрема, на цьому наголосила директор Департаменту розвитку економіки та сільського господарства облдержадміністрації Олександра Хомик. Вона розповіла про сучасний стан фінансування проєктів регіонального розвитку в Чернігівській області – в році, що минув, та поточному і наголосила: сьогодні необхідно використовувати всі можливі шляхи для реалізації потенціалу своїх територій. ДФРР цьому допомагає. Однак належну увагу необхідно приділяти розвитковим проєктам, тобто тим, що спрямовані на забезпечення економічного розвитку регіону, активізації інвестиційної діяльності, підвищення рівня зайнятості населення. Серед головних вимог до проєкту ‒ комплексність, інноваційність, доступність результатів якнайбільшому числу громадян. Обов’язковою умовою є наявність зведеного кошторису, що дозволить виокремити реально здійснювані проєкти.

Директор Центру Володимир Бойко звернув увагу на особливості проектної діяльності загалом та здійснення проектів ДФРР зокрема. Він нагадав присутнім про вимоги до заявки та наголосив, що кінцевою метою проєкту завжди є людина, інфраструктура  – це лише засіб. Про складові підготовки успішної заявки до ДФРР розповів директор Агенції регіонального розвитку Чернігівської області Сергій Хоботня. Він зазначив, що роботу необхідно починати з визначення проблем, потреб громади та змін, яких вона вимагає. Все це визначає мету і завдання конкретного проєкту. Далі спікери покроково зупинились на складових проєктної заявки, головних вимогах до їх змісту та форми.

Сергій Гоков, заступник начальника відділу державних інвестицій Департаменту розвитку економіки та сільського господарства облдержадміністрації, та регіональний адміністратор онлайн-платформи ДФРР в Чернігівській області Олександр Понуренко зосередили свою увагу на особливостях нового формату реєстрації проєктів ДФРР та відповіли на численні питання, що виникли стосовно різних її етапів. Учасники навчання переглянули відеокоментар радника з питань планування регіонального розвитку та впровадження проєктів програми «U-LEAD з Європою» Василя Кашевського та відеоінструкції Мінрегону.

Своєрідним підсумком та практичною складовою навчання став майстер-клас начальника відділу економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Сосницької селищної ради Андрія Ткача. Він продемонстрував свого роду “дорожню карту” з відкриття електронного цифрового підпису посадовця органу місцевого самоврядування. Другою його частиною був практикум регіонального адміністратора з реєстрації в системі Менської міської ради в особі її керівника ‒ безпосередньо в аудиторії.

Час оприлюднення: 12 лютого 2020 р.

Виконавець: Левченко Н.

конт. тел.: (0462) 676-052