Про підсумки та плани на майбутнє

Підсумки діяльності Чернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів у 2019 році та плани на  2020 р.  говорили  під час засідання навчально-методичної ради 13 лютого 2020 року.  Доповідав із цього питання директор Центру – Володимир Бойко.

Зазначалося, що минулого року в Центрі підвищили кваліфікацію 5690 слухачів, що перевищило планові показники. З тенденцій – зменшення частки навчань, що тривали більше двох днів та збільшення одно та дводенних семінарів, разом із тим – кількості навчань у цілому. Їх було 172. Тривала практика організації значної кількості виїзних семінарів-тренінгів – 75. Тобто навчання стає більш мобільним та оперативним. На 71% збільшилася частка бажаючих підвищувати свою кваліфікацію за дистанційними курсами.  Позитивно вплинуло на інтерес до навчання запровадження щорічної оцінки державних службовців та вимог щодо підвищення кваліфікації.

У 2019 р. Центр розпочав роботу з підготовки змісту нових навчальних програм: загальних та спеціальних професійних програми, а також короткострокових – відповідно до нових вимог, закріплених в нормативно-правових актах, що видавалися урядом та Нацдержслужбою України протягом 2019 року. Протягом року вийшло друком 20 одиниць навчально-методичних матеріалів, підготовлено 10 відео-сюжетів, черговий (сьомий) номер періодичного збірника наукових праць «Розумовські зустрічі», проведено понад десяток комунікативних заходів.

Центр співпрацював з українськими владними та науковими інституціями, громадськими, міжнародними організаціями, а саме – фонд Ганса Зайделя (Баварія – ФРН), Представництво ЄС в Україні, Сіверський інститут регіональних досліджень,  Асоціація міст України, Чернігівський центр розвитку місцевого самоврядування програми U-LEAD з Європою, Українська прес-група, з польськими партнером – «Асоціацією гмін басейну річки Віслока» та Фундацією розвитку місцевої демократії (FRDL).

Серед найбільш помітних суспільних заходів – спільна конференція польських гмін та українських ОТГ (травень), громадська презентація книги «День вдячності» за участю головного редактора газети «День» Лариси Івшиної (листопад), VIII міжнародна конференція «Розумовські зустрічі» (грудень).

Окремо наголошувалося – Центр організаційно спряв, аби чотири ОТГ Чернігівської області уклали договори про співпрацю з своїми польськими гмінами, а саме: Мена – Жиракув, Сосниця – Пільзно, Плиски – Бжостек, Батурин – Бжостек. Також Центр допоміг Сновській ОТГ організувати візит вихованців музичної школи ім. Натана Рахліна до Підкарпатського воєводства – на запрошення Асоціації гмін басейну річки Віслока.

Володимир Бобруйко, директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги,  відзначив плідність співпраці з Центром в підвищенні кваліфікації фахівців і в проведенні просвітницьких заходів, спрямованих на підвищення рівня правої освіченості громадян.

Ірина Галайко, заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби, подякувала за співпрацю та звернула увагу на прогнозоване збільшення попиту на підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування. Особливо це стосується дистанційних та очно-дистанційнихформ навчання, зважаючи на недостатність фінансування заходів підвищення кваліфікації.

 Алла Кот, директор обласного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відзначила, що у зв’язку зі змінами у законодавстві громади відчувають нагальну потребу у фахівцях з соціальної роботи. Висловила сподівання, що давно налагоджена тісна співпраця з Центром допоможе задовольнити попит щодо підвищення кваліфікації цих фахівців.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам`яті,  подякував за співпрацю у сфері збереження національної пам’яті і відродження національної самосвідомості.

Надія Веселова, начальник управління по роботі з персоналом Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області, наголосила на важливості співпраці з Центром у сфері підвищення кваліфікації спеціалістів Пенсійного фонду, особливо це стосується  дистанційних форм навчання.

Дмитро Никоненко,  радник голови обласної ради, звернув увагу на динамічність розвитку Центру та новаційність у справі донесенні інформації щодо законодавства та організації діяльності органів місцевого самоврядування. А завдяки просвітницькій, науковій та видавничій діяльності Центру в суспільстві змінюється ставлення до ключових подій регіональної та української історії.

Олександра Негода, заступник начальника організаційного відділу виконавчого апарату обласної ради, поділилась оптимістичними очікуваннями від адміністративної реформи і відмітила, що навчально-освітні заходи, які проводить Центр спільно з представниками обласної ради, уже сьогодні сприяють позитивним змінам у громадах.

Юлія Олифіренко, заступник начальника служби у справах дітей облдержадміністрації, відмітила, що тривала і продуктивна співпраця з Центром сприяє задовольняти потреби у навчання для ОТГ в частині захисту прав та інтересів дітей.

Після доповідей та висловлених пропозицій навчально-методична рада відзначила, що заклад виконує всі поставлені завдання з підвищення кваліфікації посадовців, депутатів місцевих рад, а також надання методичної допомоги  державним органам та органам місцевого самоврядування. Водночас зміни у нормативно-правові базі вимагають від Центру значних зусиль щодо їх запровадження та модернізації своєї діяльності.

 

Час оприлюднення: 12 лютого 2020 р.

Виконавець: Левченко Н.

конт. тел.: (0462) 676-052