«Нові спроможні громади – що далі?»

Як організовуватиме бюджетний процес у найбільшій сільська громада Чернгівщини – Сухополов’янській? Про його особливості в 2020 р. йшлося під чес семінару, проведеного для сільської ради Центром підвищення кваліфікації. В його роботі взяли участь сільський голова Деніс Росовський, штатні працівники, депутати. Нещодавно Кабінет Міністірв України визнав громаду спроможною, це означає – вона отримала право на пярмі міжбюджетні відносини. Але поки що воно не реалізовано, адже вимагає інших урядових рішень – зазначив регіоанльний консульнант Офісу АМУ в Чернігівській області Микола Силенко. Він детально проаналізував як громада діятиме за обставин що виникли та виконуватиме затверджені окремі бюджети сільських рад, що знаходяться в процесі реалізації. Прогноз такий – перехідний період триватиме принаймні до завершення цього року. Цей час треба використати для підготовчої роботи вже за нових умов.

Учасників семінару цікавилися хто перебере на себе повноваження нинішніх районних рад – ті, що об`єктивно не може (або недоцільно) виконувати одній громаді, як бути з настійливим прагненням держави збільшити видатки органів місцевого самоврядування майже без збільшення їхніх доходів і скільки такі тенднеції триватимуть, навіщо додаткова дотація на освіту розподіляється за незрозумілими підходами на рівні області, а не за формульним – як це було на початку її існування, навіщо оптимізовувати бюджетну мережу, якщо після цього держава скорочує фінансування відповідних галузей у громадах, чи збережеться акциз за пальне в бюджетах громад, що чекає вторинний рівень системи охорони здоров`я, за допомогою яких заходів можна збільшити доходну частину бюджету громади.

В наступні частині семіанру йшлося про новації законодаства про публічні закупівлі, що набувають чинності з 20 квітня цього року. На питання слухачів відповідав Павло Степанов – начальник відділу ресурсного розвитку територій, з питань державних закупівель та державного сектору економіки Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації.

Час оприлюднення: 18 лютого 2020 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052