Як ґендерно орієнтований підхід сприяє розвитку громади

Що таке гендерний мейнстрімінг та як він може сприяти розвитку громади  – з’ясовували учасники тренінгу, який проводив Чернігівський центр підвищення кваліфікації 20 лютого у Сновській міській раді. На навчання за спеціальною короткостроковою програмою «Врахування гендерних аспектів при реалізації проектів та програм. Основи ґендерно орієнтованого бюджетування» зібрались працівники апарату райдержадміністрації, виконкому Сновської об’єднаної територіальної громади, депутати ради.

Населення громади – це не однорідна людська маса, а соціальний колектив, в якому чоловіки і жінки, дівчатка і хлопчики мають кожний свої потреби, прагнення і можливості залежно від гендерних ролей, соціального становища, віку і здібностей. Як зробити так, щоб покращити життя кожного з них, застосовуючи ґендерно орієнтовані підходи до планування і бюджетування в громаді?

Разом з викладачкою Центру, магістеркою державної служби, Наталією Левченко, слухачі досліджували, як впливає ґендерно сліпа, ґендерно нейтральна та ґендерно орієнтована політика на місцевий економічний розвиток загалом і на задоволення потреб кожної гендерної групи зокрема; яким чином врахувати гендерні аспекти при здійсненні проєктів і програм; як ґендерно орієнтоване бюджетування сприяє гендерній рівності і підвищує ефективність використання бюджетних коштів.

Цікавий насичений тренінг про інструменти гендерного бюджетного аналізу провела з учасниками зустрічі Світлана Задорожна – доцентка, кандидатка економічних наук, голова Асоціації жінок-вчених при ГО «Спілка жінок Чернігівщини».

Учасники навчання таки зійшлися на думці, що ґендерно орієнтовані підходи до планування та бюджетування сприятимуть покращенню становища жінок і чоловіків – жителів громади, і посиленню соціального-економічного потенціалу об’єднаної територіальної громади.

Час оприлюднення: 20 лютого 2020 р.

Виконавець: Левченко Н.

конт. тел.: (0462) 676-052

Про порядок розроблення програм створення страхового фонду документації області (регіональної програми), –

йшлося на семінарі за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Правові основи функціонування державної системи страхового фонду документації України», яке було проведено Чернігівським центром підвищення кваліфікації для начальників архівних відділів районних державних адміністрацій, Чернігівської, Ніжинської, Прилуцької, Новгород-Сіверської міських рад.

У ході семінару посадовці ознайомилися з Порядком формування, ведення, координація, фінансування та виконання робіт щодо забезпечення функціонування державної системи страхового фонду документації відповідно до Закону України «Про страховий фонд документації України».

Під час лекцій та тематичних зустрічей викладачі-практики із Державного архіву області акцентували увагу державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування щодо застосування Методичних рекомендацій «Ведення та використання галузевих та регіональних програм страхових фондів документації» в частині створення комісій (робочих груп) та підготовки Положення про комісію (робочу групу) з питань створення та ведення галузевого страхового фонду документації;

Упродовж навчання слухачі отримали теоретичні та практичні знання стосовно Порядку розроблення програм створення страхового фонду документації області (регіональної програми) на відповідний період та її затвердження; організаційного забезпечення та координації реалізації програм створення страхового фонду документації області (регіональної програми); організації співпраці з регіональними центрами страхового фонду документації тощо.

Час оприлюднення: 20 лютого 2020 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052