«Про державну субвенцію та Адама Киселя»

Чи отримає Киселівська ОТГ, так само як інші, де вибори пройшли у грудні минулого року, державну інфраструктурну субвенцію? Це одне з питань, що прозвучало під час семінару в Киселівці. Адже в проекті постанови уряду вона є й сума визначена. Втім тут починаються численні «але» – чи визнана громада спроможною, чи переведена на прямі міжбюджетні відносини, якщо ні – на рахунки якого органу місцевого самоврядування мають заходити відповідні гроші, чи не вимагатиме це внесення змін до законодавства та як подібні кроки ув`язуються з алгоритмом реформи… Такі та інші питання пролунали під час семінару «Особливості формування бюджету сільської, селищної, міської ради ОТГ», проведеного Чернігівським центром підвищення кваліфікації в Киселівці. Участь у ньому взяли сільський голова Володимир Шелупець, штатні працівники, депутати.

На початку навчання регіональний консультант Офісу АМУ в Чернігівській області Микола Силенко детально розповів про бюджетування сільської ради ОТГ в перехідний період – тобто коли громада юридично створено, голова та рада обрані, але щодо фінансування змін не відбулося. Експерт наголошував – найімовірніше, такий стан справ триватиме до завершення цього року. Розуміючи, що нові територіальні громади чекали іншого варто максимально скористатися цим часом для підготовчої роботи – інвентаризації майна, інших активів, підготовки необхідної документації, розробки планів розвитку… Останні для Киселівської ОТГ виглядають специфічно. Адже вона знаходиться в зоні економічного та адміністративного тяжіння Чернігова. Питання – як використати його на благо. Наводився приклад Музиківської ОТГ Херсонської, що навчилася «переманювати» інвестиції з Херсону.

У зв`язку з цим виникло питання брендування громади, адже більша впізнаваність «притягує» гроші. Такий потенційний символ існує – чернігівський каштелян, київський воєвода, православний сенатор Речі Посполитої, бойовий товариш Богдана Хмельницького, відомий кризовий переговорник Адам Кисіль. Звідси й назва села. 

Наступна частина присвячувалася процедурам проведення публічних закупівель за бюджетні гроші. Висвітлював їх Павло Степанов – начальник відділу ресурсного розвитку територій, з питань державних закупівель та державного сектору економіки Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації. Він докладно зупинився на діючих нормах та змінах, що набувають чинності з 19 квітня цього року. Слухачів цікавило з яких міркувань держава вирішила застосувати настільки великі штрафи за порушення, як ця норма працюватиме в дійсності на прикладі сільських рад, яким чином стимулюватимуться фахівці та де і яким чином можна отримати більше інформації.

Час оприлюднення: 22 лютого 2020 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052