Як правильно заповнювати Е-декларацію: новації 2020 р.

Зміни в заповненні та поданні декларацій у 2020 р. розглядалися під час навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Забезпечення ефективності та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування». Навчання проведене 4 березня Центром підвищення кваліфікації для державних службовців Чернігівської райдержадміністрації, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів Чернігівської районної ради та інших категорій слухачів за визначенням району. У відкритті взяв участь голова районної ради Олександр Ларченко.

Державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування отримали роз’яснення щодо застосування окремих положень антикорупційного законодавства та внесення відомостей до електронної декларації.

Отже, на які моменти повинні звернути увагу особи, уповноважені на виконання функцій держави, подаючи декларацію за 2019 р.?

– актуальність адреси своєї електронної пошти та чинність кваліфікованого електронного підпису (КЕП);

– у декларації передбачено внесення відомості про унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб’єкта декларування та членів його сім’ї;

– суттєво розширене коло «близьких осіб», а термін «члени сім’ї» викладено в новій редакції (стаття 1 Закону);

– декларанти вносять відомості про банківські рахунки, відкриті на ім’я суб’єкта декларування або члена його сім’ї, незалежно від наявності залишку коштів на них станом 31 грудня звітного періоду.

Окрім цього, відбулися зміни щодо повідомлення суб’єктами декларування про суттєві зміни в майновому стані. Мається на увазі отримання суб’єктом декларування одноразового доходу, придбання майна або здійснення одноразового видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів. Насамкінець учасникам навчання нагадали про строки подання декларацій, зокрема у випадку внесення змін та виправлень.

Час оприлюднення: 4 березня 2020 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: 676- 052