Про публічні закупівлях – для ОТГ півночі Чернігівщини Семенівська, Новгород-Сіверська, Коропська, Корюківська, Сосницька, Тупичівська, Вихвостівська, Холминська ОТГ взяли участь у вебінарі «Правові та практичні аспекти здійснення публічних закупівель». Це третє таке навчання, що проводилося Чернігівським центром підвищення кваліфікації. Йшлося про ключові положення нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі», в т.ч. – в умовах карантину (останні проголосовані народними депутатами напередодні). Розглядалися також питання застосування спрощеної процедури закупівлі та процедур відкритих торгів.
Серед питань, що задавалися учасники навчання: якою статтею вищезазначеного Закону передбачена межа 50 тис. – це річна сума чи сума договору; якщо збільшується сума призначень на товар, за яком оприлюднений звіт про укладений договір (35 тис.), то як внести зміни до річного плану (є один постачальник); чи потрібна тендерна документація за спрощеної закупівлі; хто складає річний план (зміни) після 19.04.2020; за спрощеної закупівлі – можна вказувати конкретну марку, чи необхідно писати технічні характеристики та зазначати – або еквівалент; якщо є тендерний комітет та відомо, що всі закупівлі проводитимуться через відкриті торги й переговорну процедуру – чи потрібно вводити уповноважену особу; якщо не відбулась спрощена закупівля чи необхідно писати протокол про відміну закупівлі…
Проводили навчання консультант у сфері публічних закупівель Зінаїда Рубан та регіональний консультант із бюджетних питань РВ АМУ Микола Силенко. Наступний подібний семінар – 2 квітня.
Територіальні громади та райдержадміністрації, які також бажають провести аналогічний семінар у себе, просимо повідомити до меседжеру офіційної сторінки Центру на facebook.

Городня та Сновськ – про новації в публічних закупівлях 28 учасників зібрав другий семінар «Правові та практичні аспекти здійснення публічних закупівель», що проводиться для ОТГ Чернігівської області Центром підвищення кваліфікації. В ньому взяли участь фахівці Городнянської та Сновської громад.
Йшлося про ключові положення нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі», планування закупівель та застосування спрощеної процедури, особливості відкритих торгів.
Учасників навчання цікавили такі питання: чи може секретар тендерного комітету бути відповідальною за проведення спрощених закупівель; чи може уповноважена особа бути членом (секретарем) тендерного комітету; чи можна положення про уповноважену особу затвердити наказом керівника – без сесії ради; навіщо уповноваженій особі писати протокол, якщо вона одноосібно приймає рішення; ким затверджується план закупівель, в разі відсутності уповноваженої особи; чи енергосервіс включає в себе виготовлення енергопаспорту та деякі інші.
Проводив навчання регіональний консультант із бюджетних питань РВ АМУ Микола Силенко. Наступний подібний семінар – 31 березня. Цього разу за ініціативою Семенівської ОТГ.
Територіальні громади та райдержадміністрації, які також бажають провести аналогічний семінар у себе, просимо повідомити до меседжеру офіційної сторінки Центру на facebook.

Громади Чернігівщини вивчають зміни до публічних закупівель

  Без масок, але з дотриманням дистанції, ‒ в таких умовах, з огляду на обставини, в Чернігівському центрі підвищення кваліфікації 24 березня проходив семінар «Правові та практичні аспекти здійснення публічних закупівель». В дистанційній формі. Це ініціатива Носівської ОТГ, підтримана колегами з Бобровиці, Мрина, Макіївки та Плисок.

  Обговорюються зміни, які очікують фахівців у сфері публічних закупівель після набуття чинності 19 квітня 2020 р. нової редакції Закону, а також здійснення заходів, спрямованих на  боротьбу з пандемією COVID-19. Йшлося, зокрема, про планування проведення процедур закупівель; організацію та порядок проведення відкритих торгів. Учасники навчання отримали інформацію щодо здійснення спрощеної закупівлі та торгів з обмеженою участю, використання електронного каталогу, застосування поняття «аномальна низька ціна», можливостей передбачати альтернативні критерії оцінки та ін.

  Слухачів цікавили такі питання: чи може бути секретар тенд ерного комітету одночасно й уповноваженою особою та як йому можна доплатити за роботу; чи відносяться угоди за цивільно-правовими договорами до випадків, коли не треба застосувати публічні закупівлі; чи обов’язкова ПКД у випадку поточного ремонту; як уникнути вимог виробників проходження технічного огляду придбаної техніки на визначених ними підприємствах; як і де можна зробити електронний підпис службовця (а не приватної особи), чи дійсно після 20 квітня треба оприлюднювати звіти від 1 грн.

  Увага учасників навчання акцентується на посиленні відповідальності у галузі публічних закупівель, впровадження нових електронних інструментів, а також штрафів.

      Наступний подібний семінар проводитиметься 27 березня – за ініціативою Городнянської ОТГ.

     Час оприлюднення: 24 березня 2020 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: 676-052

Публічні посадовці Чернігівщини вивчатимуть сучасне антикорупційне законодавство та особливості запобігання та протидії корупції

Відповідно до плану-графіка навчання кадрів на 2020 рік, затвердженого спільним розпорядженням голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради від 21 грудня 2019 року № 124, Центром розпочато практику проведення занять за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Забезпечення ефективності запобігання та протидії корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування» (дистанційна форма). До дистанційного навчання запрошуються державні службовці органів виконавчої влади та посадові особи органів місцевого самоврядування області.

З 24 березня по червень ц.р. за чотирма модулями з визначених тем слухачі зможуть опрацювати як теоретичний матеріал, так і отримати практичні знання, задати запитання викладачеві, пройти відповідне тестування (за підсумками перших трьох модулів).

Обов’язковим елементом отримання Сертифіката про підвищення кваліфікації за підсумками проходження дистанційного навчання буде очне проходження одноденного навчання в Центрі та тестовий контроль знань.

Звертаємо вашу увагу на те, що відповідно до Порядку проведення дистанційного навчання учасники навчання в обов’язковому порядку для участі в дистанційному курсі реєструються як на сайті системи навчання Центру http://moodle.sivertraining.org.ua/, так і на Порталі управління знаннями Нацдержслужби https://pdp.nacs.gov.ua/

 

Врученням сертифікатів про підвищення кваліфікації завершилась навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Основні аспекти організації діяльності державного службовця» для державних службовців категорій “Б” та “В” територіальних підрозділів Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області. Навчання проходило з 11 по 13 березня 2020 року в Центрі підвищення кваліфікації. У відкритті навчання з вітальним словом виступила заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області  Наталія Білозуб. 

Як розпланувати та ефективно використовувати свій робочий час, ставити цілі та досягати їх, запобігати професійному вигоранню, розв’язувати конфлікти та грамотно спілкуватися, вести ділову документацію, які основні зміни у новій редакції «Українського правопису»,  – ці питання були  розглянуті під час навчання.

Протягом трьох днів учасники навчання слухали і обговорювали новації законодавства про державну службу; засади дисциплінарної відповідальності державних службовців та оцінювання результатів їхньої службової діяльності.  Також мова йшла про запобігання та протидію корупції, управління персоналом та організацію роботи з виплати пенсій в органах Пенсійного фонду України.

Вчимося залучати інвестиції для розвитку громади

  Одна з найголовніших проблем об’єднаних територіальних громад – пошук фінансових ресурсів для здійснення проєктів і програм місцевого розвитку. Саме інвестиції в розвиток економічного потенціалу, відновлення або ж створення підприємств на території громади забезпечать її майбутнє. Та  як залучати інвестиції в часи, коли економісти говорять про кризу?

 Про це розмірковували спеціалісти апаратів райдержадміністрацій, виконавчих апаратів районних рад, міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад і сільські голови, які зібрались на навчання за спеціальною короткостроковою програмою «Залучення інвестицій для розвитку громад» до Чернігівського центру підвищення кваліфікації.

  Почали спілкування з експрес-презентацій можливостей своїх громад, які можуть зацікавити потенційного інвестора. Виявилось, що їх не так вже і мало.

  Під час дискусій і практичних занять, які проводив директор Агенції регіонального розвитку Чернігівської області Сергій Хоботня, слухачі з’ясовували причини, щовпливають на інвестиційний клімат території, які маркетингові інструменти  для залучення інвестицій можна використати, як правильно розробити інвестиційний паспорт громади, як знайти інвестора та здійснювати його супровід і обслуговування. При цьому Сергій Хоботня акцентував увагу на пошуку саме вітчизняного або навіть місцевого інвестора, який вкладатиме ресурси в розвиток громади у часи економічної кризи.

  Учасники зустрічі мали нагоду отримати відповіді на актуальні питання, що виникають при зміні цільового призначення земельних ділянок та інші, пов’язані із втіленням інвестиційних проєктів.

 

Час оприлюднення: 12 березня 2020 р.

Виконавець: Левченко Н.

конт. тел.: (0462) 676-052

Громади Чернігівщини отримують підтримку щодо управління людськими ресурсами

 Що зазвичай розуміється під «службою персоналу» в органі місцевого самоврядування? Для багатьох це традиційний «кадровик», який оформлює прийняття/звільнення на роботу, веде особові справи, трудові книжки, рахує стаж тощо. Але в умовах децентралізації на порядок денний вийшли питання ефективності органів місцевого самоврядування та забезпечення фахового рівня працівників. Служби персоналу стають ключовою ланкою в організації управління людськими ресурсами та належної реалізації повноважень. І це не лише просування по службі, а й систематична робота з планування людських ресурсів, вивчення та забезпечення потреб у підвищенні професійного рівня.
Саме про організацію діяльності служб персоналу в такому форматі йдеться під час навчання за спеціальною короткостроковою програмою «Сучасні інструменти управління людськими ресурсами в органах місцевого самоврядування». Його проводить 11 – 12 березня Чернігівський центр підвищення кваліфікації спільно з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» для керівників та спеціалістів служб персоналу органів місцевого самоврядування.

 Учасників навчання привітали Олексій Хоменко, начальник Управління по роботі з персоналом Чернігівської облдержадміністрації, Олена Зубок, керуюча справами виконавчого апарату Чернігівської обласної ради, Андрій Гук, менеджер Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» та Володимир Бойко, директор Центру. Наголошувалось на необхідності докорінної зміни у роботі кадрових підрозділів, які мають перетворитися на служби персоналу, які застосовують сучасні інструменти людських ресурсів.

  Спілкування розпочалось з дискусії про законодавчі та організаційні засади управління людськими ресурсами в органах місцевого самоврядування України. Далі обговорюватимуться питання організаційної структури та штатного розпису, прийняття та просування, переведення державних службовців на службу в орган місцевого самоврядування.
Учасники навчання вже висловили позитивні враження від жвавої дискусії з харизматичним і кваліфікованим тренером Школи управління людськими ресурсами Програми Ради Європи Наталією Гнидюк, яка надала професійні рекомендації щодо актуальних практичних питань, пов’язаних із виборними посадовими особами та посадою в.о. старости, складанням та застосуванням посадових інструкцій, обрахування стажу служби в органах місцевого самоврядування.

  Були висловлені побажання щодо важливості організації навчання за програмами підвищення кваліфікації представників органів місцевого самоврядування з урахуванням інструментарію Радою Європи.

   Час оприлюднення: 12 березня 2020 року

Виконавець: Левченко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Публічна служба відкриває нові можливості для молоді

  Прагнете змінити життя України на краще, подбати про власне майбутнє в квітучій державі, – тоді на вас чекають в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування.

  Таким був лейтмотив установчої зустрічі студентів випускних курсів  університетів Чернігова з, яка відбулась 10 березня в Чернігівському центрі підвищення кваліфікації кадрів. Спілкування представників владних структур області з молодими людьми традиційно відбувається перед початком навчання за програмою «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи».

У вступному слові директор Центру Володимир Бойко відзначив, що сьогодні, зважаючи на активні процеси децентралізації, існує певна конкуренція за професійні кадри між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Водночас значно зросли можливості об’єднаних територіальних громад щодо залучення молодих професіоналів.

  Олексій Хоменко, начальник управління по роботі з персоналом апарату Чернігівської облдержадміністрації, ознайомив студентів зі структурою та основними функціями місцевого органу виконавчої влади. Він порадив молодим знайти своє покликання, визначити ту сферу, де молода людина зможе себе найкраще проявити, а відтак − брати участь у конкурсах на посади в органах влади та перемагати в них. 

  Про переваги щодо реалізації амбіцій та сподівань молодих професіоналів саме в органах місцевого самоврядування розповіла Олександра Негода − заступник начальника організаційного відділу виконавчого апарату Чернігівської обласної ради. Вона наголосила, що енергійна, креативна та цілеспрямована молодь може знайти себе не лише в столиці, а й у невеличкому містечку або селі, наповнивши його активним життям.

  Заступник начальника Міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби в місті Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях Ірина Галайко зауважила, що служба в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування є хорошим початком для кар’єри молодого спеціаліста, розповіла про порядок і особливості проходження нинішньої програми навчання.

Учасники минулорічних студентських програм поділились враженнями від навчань, наповнених конкретикою та практичним змістом, а також від цікавих екскурсій та спілкувань у Верховній Раді, Національному агентстві України з питань державної служби. Вони побажали своїм колегам максимально використати два навчальні тижні для отримання нового досвіду та практичних знань.

  Студенти склали мотиваційний лист та пройшли тестування на предмет знання основоположних законів України. Зарезультатами їх оцінювання буде сформована група учасників, яка через три тижні  прийде в Центр на навчанні та подальше стажування у владних структурах.

  Час оприлюднення: 10 березня 2020 року

 Виконавець: Левченко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Що потрібно знати при поданні E-декларації у 2020 р.?

Новації електронного декларування у 2020 р. висвітлювалися під час навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Забезпечення ефективності та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування». Захід організований 5 березня Центром підвищення кваліфікації для державних службовців місцевих органів виконавчої влади, працівників апарату виконавчого комітету, старост, депутатів Козелецької селищної ради.

При заповненні та поданні декларацій за 2019 р. особи, уповноважені на виконання функцій держави, мають звернути увагу на наступні моменти:

– актуальність адреси своєї електронної пошти та чинність кваліфікованого електронного підпису (КЕП);

– внесення інформації про унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб’єкта декларування та членів його сім’ї;

– суттєво розширене коло «близьких осіб», а поняття «члени сім’ї» викладене в новій редакції (стаття 1 Закону);

– до декларації вносяться відомості про банківські рахунки, відкриті на ім’я суб’єкта декларування або члена його сім’ї, незалежно від наявності залишку коштів на них станом 31 грудня звітного періоду.

Змінилися й вимоги до повідомлення суб’єктами декларування про суттєві зміни в майновому стані. Мається на увазі отримання суб’єктом декларування одноразового доходу, придбання майна або здійснення одноразового видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів. Також було наголошено на необхідності своєчасного подання декларацій, що стосується й ситуацій коли потрібно внести зміни та виправлення.

Час оприлюднення: 5 березня 2020 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: 676- 052