Як працювати місцевому самоврядуванню в умовах карантину?

   “Уважно слухаємо і трохи в шоці”, ‒ приблизно такою була початкова реакція представників виконкомів рад ОТГ Чернігівщини, які 23 квітня 2020р. підключилися до онлайн-навчання «Особливості управління людськими ресурсами в органах місцевого самоврядування за кризових умов».
Зустріч в такому форматі організували Чернігівський центр підвищення кваліфікації та Програма Рада Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні». До спілкування долучилися представники Батуринської, Бахмацької, Бобровицької, Борзнянської, Варвинської, Вертіївської, Лосинівської, Малодівицької, Олишівської, Парафіївської, Ріпкинської, Сосницької, Срібнянської, Талалаївської територіальних громад ‒ всього 25 учасників.
Однак, сумніви ‒ геть, бо можна зберегти життєдіяльність органу влади та врегулювати трудові відносини з його працівниками не порушуючи вимог чинного законодавства.
“Орган місцевого самоврядування має можливість запропонувати своїм працівникам п’ять інструментів ‒ збереження звичайного трудового дня з дотриманням санітарних норм, дистанційний режим роботи, гнучкий графік роботи, простій не з вини роботодавця та відпустка. Головне ‒ наявність можливостей для виконання завдань, індивідуальний підхід до кожного співробітника та чіткі розпорядчі документи щодо вирішення конкретних ситуацій”, ‒ підкреслила експерт Програми Ради Європи Наталія Гнидюк.
Наступні рекомендації стосувалися організації та проведення засідань місцевих рад за умов карантину. Перш за все ‒ дотримання санітарних норм під час засідань, залучення, по можливості, дистанційного формату роботи, розгляд та прийняття рішень лише з невідкладних питань.
Учасники спілкування схвально оцінили інформаційне та практичне наповнення зустрічі. На їх думку, отримані рекомендації сприятимуть вирішенню проблемних ситуацій, що стосуються не лише працівників органів місцевого самоврядування, а й підпорядкованих їм комунальних підприємств, установ, закладів культури, освіти та ін. Наприклад, оформлення простою педагогічних та технічних співробітників; оформлення відпусток з виплатою на оздоровлення в умовах недостатності фінансових ресурсів; умови праці або ізоляції працівників віком 60+; умови прийому на роботу, звільнення з посади; продовження трудового договору (контракту) з керівником установи.
В свою чергу Центр підвищення кваліфікації приймає пропозиції щодо висвітлення питань, які найбільше хвилюють представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Просимо залишати свої побажання в мессенджері офіційної сторінки Центру на Facebook або надіслати на електронну пошту Центру.