Про організацію та проведення дистанційного навчання

йшлося під час навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Дистанційне навчання: наявна практика та інноваційні форми». Вебінар проведений Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації спільно з інститутом педагогіки Національної академії педагогічних наук України  та Асоціацією керівників шкіл України та був розрахований для начальників відділів освіти об’єднаних територіальних громад області.  

Розпочали вебінар представники ТОВ “ТАТЛ ТЕХНОЛОДЖІ” (м.Київ): Олексій Кошевець – комерційний директор та Євтушенко Валерія – проектний менеджер цієї компанії. Вони презентували інформаційно-комунікаційну автоматизовану Систему «Єдина школа» та розказали з про складові цієї системи.  Система «Єдина школа» складається з модулів, призначених для закладів освіти, учнів та їх батьків, а також для органів управління освіти з метою здійснення онлайн моніторингу успішності учнів та їх присутності на заняттях; підтримки ведення освітньої діяльності в дистанційному режимі; залучення батьків до освітнього процесу; створення умов переходу на ведення шкільної документації у безпаперовій формі тощо.

Учасників зустрічі цікавили питання стосовно того, чи Система доступна для усіх закладів освіти чи лише для приватних шкіл? Хто приймає рішення про її впровадження: місцеві органи влади? органи місцевого самоврядування? адміністрація школи ? Чи пройшла Система апробацію в школі? На якій кількості учнів проведено апробацію? Чи витримає школа, де навчається 2000 учнів? Чи буде цей ресурс  працювати завжди, чи лише під час карантину для підтримки дистанційного навчання? Чи може Системою користуватися окремий вчитель, якщо нею не користується заклад освіти? Чи можна розпочати пілотне впровадження в одному класі? Чи дозволена Система до використання в закладах загальної середньої освіти? Чи є ліцензія на Систему «Єдина школа»? та ін.

Наступний експерт Тарасюк Людмила Василівна – директор Чернігівського ліцею №32, кандидат педагогічних наук акцентувала увагу слухачів на методичних аспектах організації ефективного дистанційного навчання в умовах карантину. Зокрема окреслила переваги та недоліки дистанційного навчання. Так, на її думку переваги дистанційного навчання це:

  • Можливість навчатися в зручний час.
  • Можливість працювати у своєму темпі.
  • Індивідуальний підхід.
  • Різноманітність форм роботи.
  • Значне удосконалення практичних навичок у роботі з комп’ютерною технікою.
  • Можливість створення спільноти учнів, батьків та вчителів.
  • Можливість оцінити батьками вміння дитини самостійно працювати.

Недоліками дистанційного навчання є:

  • Необхідна сильна мотивація (навчання дистанційно вимагає сили волі, а тому дітям потрібен постійний контроль з боку дорослих).
  • Необхідно докладати більше зусиль всім учасникам освітнього процесу, витрачається більше часу.
  • Багато часу діти проводять за гаджетами.
  • Для ефективної взаємодії потрібний високий рівень практичних ІТ навичок та відповідне технічне забезпечення, доступ до швидкого Інтернету всіх учасників освітнього процесу.
  • Один той самий ресурс по-різному може відображатися на різних пристроях, або, взагалі, не завантажуватися.
  • Відсутність чіткого механізму об’єктивного оцінювання.
  • Технічні проблеми різного характеру.
  • Тривале дистанційне навчання виснажує морально.
  • Недостатній контроль над засвоєнням знань учнями.

Кресс Олена Вікторівна – начальник відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради поділилася досвідом організації роботи навчальних закладів в умовах відсутності сталого підключення до мережі Інтернет.

Роєва Тетяна Григорівна – головний редактор видавництва «Країна мрій» розповіла про методичну роботу та сучасні технології дистанційної освіти, зокрема, які можливості і напрацювання є у видавництва.

Остапенко Анатолій Федорович – директор Володимирецького районного колегіуму, заслужений працівник освіти України, голова Асоціації директорів шкіл Рівненської області зупинився на питаннях розвитку освітнього інформаційного середовища колегіуму засобами мережевих технологій та дистанційної освіти.

Час оприлюднення: 15 травня 2020 р.

Виконавець: Підгайний П.

конт. тел.: 676-052

Дистанційне навчання для державних службовців територіальних підрозділів Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

         Завершився тиждень онлайн навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Основні засади діяльності державного службовця в умовах реформування державного управління в Україні» для державних службовців категорій “Б” та “В” територіальних підрозділів Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

         Опрацьовано такі питання: зміни в пенсійному законодавстві, сучасні тенденції та пріоритети розвитку інформаційно–телекомунікаційної системи Пенсійного фонду України, система корупційних правопорушень в Україні, особливості відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, взаємодія підрозділів управління обслуговування громадян з підрозділами управління застосування пенсійного законодавства та управління з питань виплати пенсій, актуальні питання при прийомі та обробці документів для призначення, перерахунку та виплати пенсій, документування управлінської інформації в електронній формі.

         Із учасниками навчання спілкувалися представники Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Наталія Манойло, Віталій Пінчук, Олексій Сорокін, Наталія Войток, Олена Смірнова. Дякуємо за змістовні виступи та практичні поради.

         Ще дистанційне навчання триватиме два тижні, але вже в режимі відкладеного часу за допомогою платформи Moodle.

Час оприлюднення: 15 травня 2020 р.

Виконавець: Коваленко Н.

конт. тел.: 676-052