Чи можливий туризм в умовах карантину?

  За даними Всесвітньої туристичної організації 72% найвідоміших у світі напрямків для подорожей потрапили під повну заборону для міжнародного туризму в умовах поширення COVID-19. Попри те, що європейські країни будують обережні плани щодо відновлення туристичної галузі, український турист навряд потрапить на популярні курорти в цьому році. Найбільш перспективним виглядає розвиток внутрішнього туризму – 67% українців планують подорожувати Батьківщиною. Але він, попри свою доступність, зіштовхується з низкою перепон та викликів.

   З якими саме, – з’ясовували представники Буковини та Чернігівщини під час веб-конференції «Закриті кордони з ЄС та розвиток туристичної галузі (зелений туризм в Чернігівській та Чернівецькій області)». Зустріч організована 21 травня Сіверським інститутом регіональних досліджень спільно з Товариством «Український народний дім в Чернівцях» та Чернігівським центром підвищення кваліфікації в рамках відзначення Днів Європи в Україні. До спілкування долучилися представники громадських організацій, власники садиб, екскурсоводи та науковці.

  На думку представників Вижницької громади зелений та сільський туризм здатен привабити мальовничою природою, можливостями активного відпочинку та умовами дотримання заходів безпеки. Однак український турист стає дедалі вибагливішим, а проблеми з інфраструктурою (стан доріг, помешкань) продовжують псувати враження від поїздок.

   «В ситуації, що склалася, нам необхідно якомога більше говорити про себе, змінюватися, рухатися, що означає активну промоцію наших туристичних напрямків та об’єктів та відповідно створення безпечних умов для подорожей та проживання туристів», – зазначила керівник Чернігівського обласного туристичного інформаційного центру Тетяна Коржинська. Вона розповіла про обласний туристичний портал, який запрацює за кілька місяців та презентуватиме не лише Чернігівщину, а й  туристичні цікавинки з інших регіонів.

   Своїми думками про розвиток внутрішнього туризму поділився чернігівський історик, екскурсовод Володимир Пилипенко: «Людині притаманно стомлюватися, а особливо від замкненого простору. Вона прагне змінити «картинку за вікном». Внутрішній туризм буде розвиватися, зокрема завдяки постійним клієнтам та можливостям обслуговувати невеликі групи. В умовах карантину ми проводимо цикл онлайн-екскурсій про міста та містечка Чернігівщини і вже маємо схвальні відгуки. А це працює «на потім», привертаючи увагу потенційних туристів».

   Наостанок учасники зустрічі запропонували продовжити подальший обмін інформацією та ідеями щодо розвитку внутрішнього туризму після послаблення карантинних заходів. Буковина має значний та позитивний досвід функціонування зелених садиб, а туризм визначений одним з провідних напрямків в стратегіях розвитку 10 об’єднаних територіальних громад регіону. Чернігівщина, окрім культурно-історичних пам’яток,  готова запропонувати досвід організації туристичних маршрутів в лісовій місцевості та парках природи.

     Час оприлюднення: 21 травня 2020 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052