ВІДЕО ДЛЯ ТИХ, ХТО В ТЕМІ

Чверть століття тому – 30 травня 1995 року – відповідно до Указу Президента України постала система професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування – один із найбільш оригінальних фрагментів візерунку публічного управління в Україні. Місія цієї системи полягала та полягає в забезпеченні підвищення кваліфікації посадовців, наданні консультативної допомоги державним органам та органам місцевого самоврядування.

25 років – яскравий та пам’ятний ювілей для всіх, хто працює в центрах підвищення кваліфікації або ж проходив навчання. Це кількасот тисяч громадян України, десятки тисяч у кожній області – професійні управлінці різних територіальних ланок і галузевих сфер, основа функціонування та розвитку нашої держави. Ми працюємо разом.

Тепер перед центрами постали нові виклики – перехід на ринкові відносини у сфері надання послуг з підвищення кваліфікації. А в найближчі тижні та місяці – інтенсивна робота, пов’язана із запровадженням нового адміністративно-територіального устрою – як на базовому рівні, тобто територіальних громад, так і субрегіональному – нових районів.

Тож вітаємо шановне товариство та запрошуємо до перегляду нашого ювілейного відеоролику: https://cutt.ly/MyF9Ydn

З повагою, Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 29 травня 2020 р.

Виконавець: Бойко В.

конт. тел.: 676-052

Кіптівська громада визначається з наступними завданнями

Формування структури цілей та завдань майбутньої стратегії розвитку – ключове питання, що обговорювалося під час третього засідання робочої групи Кіптівської об`єднаної територіальної громади – це основа головного планувального документу громади. Проходило воно 29 травня за підтримки Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації у дистанційному форматі.

Розпочалася зустріч із представлення результатів громадського  обговорення проєкту стратегічного бачення, напрацьованого під час попередньої зустрічі. З`ясувалося, що змістовних зауважень не надійшло. Тож робоча група схвалила його без змін. Також вона розглянула результати зведеного SWOT-аналізу та, з кількома правками, погодила їх.

На основі бачення були сформульовані три стратегічні цілі, а для визначення оперативних опрацьовувалася SWOT-матриця. Більшу частину часу робоча група приділила ідентифікації потенціалів громади, її проблем та проєкції останніх у завдання. Отримані результати було вирішено узагальнити вже поза межами засідання.

Робоча група також ознайомилася з вимогами щодо заповнення аплікаційної форми технічного завдань – вона необхідна для формування каталогу ідей проєктів майбутнього плану заходів із реалізації стратегії – та організацією їхнього збору. Він проводитиметься в партисипативний спосіб, тобто за безпосередньої участі всіх зацікавлених мешканців громади.

Наступне засідання робочої групи відбудеться через місяць.

Час оприлюднення:  29 травня 2020 р.

Виконавець: Бойко В.

конт. тел.: 676-052

Енергоефективність: як модернізовувати та заощаджувати одночасно?

      Ні для кого не секрет, що більше 90% адміністративних, житлових та інших приміщень, які нині активно експлуатуються в Україні, побудовані здебільшого до 1991 р. З віком їх утримання та опалення стає дедалі дорожчим, епізодичні заходи зі встановлення нових вікон, т. зв. клаптикового утеплення не завжди дають бажаний ефект, а інколи й взагалі погіршують ситуацію. Отже, в чому полягають правильне утеплення та грамотна економія?

   Відповіді та практичні рекомендації щодо цих питань мали можливість отримати учасники онлайн-семінару «Енергоменеджмент та підвищення енергоефективності – що для цього треба?», проведеного 28 травня Чернігівським центром підвищення кваліфікації.

 Мова йшла про механізми залучення фінансування заходів з енергомодернізації та  успішні практики реалізації подібних проектів, що вже працюють в громадах Чернігівщини. Експерти детально зупинилися на положеннях законодавства та особливостях проведення енергетичного аудиту об’єктів як обов’язкової складової проектів енергозбереження, що фінансуються міжнародними донорськими організаціями. “На його базі, тобто даних щодо втрат енергії та грошей, аналізу заходів спрямованих на їх зменшення, будується стратегія подальшої реалізації проекту”, – наголосив Сергій Зінченко, керівник осередку громадського об’єднання Асоціації енергоаудиторів в Чернігівській області.

   Він розповів про результати проведення енергоаудиту та термодернізації окремих будівель бюджетної сфери в Чернігові, звернувши увагу на найбільш типові  причини втрат тепла та заходи щодо їх усунення. Поділився експерт і досвідом термомодернізації житлових будинків, встановлення ефективних систем опалення, водопостачання та виробництва електроенергії, який успішно реалізується в ОСББ Польщі. А серед успішних вітчизняних прикладів – діяльність енергетичного кооперативу «Сонячне місто» в Славутичі.

    Подальша увага учасників зверталася на технічні вимоги, технічне завдання щодо енергоефективності, встановлення віконних конструкцій та систем утеплення громадських та житлових будівель. Загалом, термосанація або термомодернізація – це в першу чергу реалізація заходів з енергозбереження з дотриманням санітарних вимог, а не поточний чи капітальний ремонт будівлі. Якість проектування, виконання всього комплексу робіт, дотримання технології – запорука успіху таких проектів та уникнення небажаних наслідків. Але й на цьому термосанація не завершується, так як ефективна економія енергоресурсів передбачає постійний моніторинг їх витрат та підтримку належного технічного стану встановленого обладнання.

     Час оприлюднення: 28 травня 2020 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: 676-052