ВІДЕО ДЛЯ ТИХ, ХТО В ТЕМІ

Чверть століття тому – 30 травня 1995 року – відповідно до Указу Президента України постала система професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування – один із найбільш оригінальних фрагментів візерунку публічного управління в Україні. Місія цієї системи полягала та полягає в забезпеченні підвищення кваліфікації посадовців, наданні консультативної допомоги державним органам та органам місцевого самоврядування.

25 років – яскравий та пам’ятний ювілей для всіх, хто працює в центрах підвищення кваліфікації або ж проходив навчання. Це кількасот тисяч громадян України, десятки тисяч у кожній області – професійні управлінці різних територіальних ланок і галузевих сфер, основа функціонування та розвитку нашої держави. Ми працюємо разом.

Тепер перед центрами постали нові виклики – перехід на ринкові відносини у сфері надання послуг з підвищення кваліфікації. А в найближчі тижні та місяці – інтенсивна робота, пов’язана із запровадженням нового адміністративно-територіального устрою – як на базовому рівні, тобто територіальних громад, так і субрегіональному – нових районів.

Тож вітаємо шановне товариство та запрошуємо до перегляду нашого ювілейного відеоролику: https://cutt.ly/MyF9Ydn

З повагою, Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 29 травня 2020 р.

Виконавець: Бойко В.

конт. тел.: 676-052

Кіптівська громада визначається з наступними завданнями

Формування структури цілей та завдань майбутньої стратегії розвитку – ключове питання, що обговорювалося під час третього засідання робочої групи Кіптівської об`єднаної територіальної громади – це основа головного планувального документу громади. Проходило воно 29 травня за підтримки Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації у дистанційному форматі.

Розпочалася зустріч із представлення результатів громадського  обговорення проєкту стратегічного бачення, напрацьованого під час попередньої зустрічі. З`ясувалося, що змістовних зауважень не надійшло. Тож робоча група схвалила його без змін. Також вона розглянула результати зведеного SWOT-аналізу та, з кількома правками, погодила їх.

На основі бачення були сформульовані три стратегічні цілі, а для визначення оперативних опрацьовувалася SWOT-матриця. Більшу частину часу робоча група приділила ідентифікації потенціалів громади, її проблем та проєкції останніх у завдання. Отримані результати було вирішено узагальнити вже поза межами засідання.

Робоча група також ознайомилася з вимогами щодо заповнення аплікаційної форми технічного завдань – вона необхідна для формування каталогу ідей проєктів майбутнього плану заходів із реалізації стратегії – та організацією їхнього збору. Він проводитиметься в партисипативний спосіб, тобто за безпосередньої участі всіх зацікавлених мешканців громади.

Наступне засідання робочої групи відбудеться через місяць.

Час оприлюднення:  29 травня 2020 р.

Виконавець: Бойко В.

конт. тел.: 676-052

Енергоефективність: як модернізовувати та заощаджувати одночасно?

      Ні для кого не секрет, що більше 90% адміністративних, житлових та інших приміщень, які нині активно експлуатуються в Україні, побудовані здебільшого до 1991 р. З віком їх утримання та опалення стає дедалі дорожчим, епізодичні заходи зі встановлення нових вікон, т. зв. клаптикового утеплення не завжди дають бажаний ефект, а інколи й взагалі погіршують ситуацію. Отже, в чому полягають правильне утеплення та грамотна економія?

   Відповіді та практичні рекомендації щодо цих питань мали можливість отримати учасники онлайн-семінару «Енергоменеджмент та підвищення енергоефективності – що для цього треба?», проведеного 28 травня Чернігівським центром підвищення кваліфікації.

 Мова йшла про механізми залучення фінансування заходів з енергомодернізації та  успішні практики реалізації подібних проектів, що вже працюють в громадах Чернігівщини. Експерти детально зупинилися на положеннях законодавства та особливостях проведення енергетичного аудиту об’єктів як обов’язкової складової проектів енергозбереження, що фінансуються міжнародними донорськими організаціями. “На його базі, тобто даних щодо втрат енергії та грошей, аналізу заходів спрямованих на їх зменшення, будується стратегія подальшої реалізації проекту”, – наголосив Сергій Зінченко, керівник осередку громадського об’єднання Асоціації енергоаудиторів в Чернігівській області.

   Він розповів про результати проведення енергоаудиту та термодернізації окремих будівель бюджетної сфери в Чернігові, звернувши увагу на найбільш типові  причини втрат тепла та заходи щодо їх усунення. Поділився експерт і досвідом термомодернізації житлових будинків, встановлення ефективних систем опалення, водопостачання та виробництва електроенергії, який успішно реалізується в ОСББ Польщі. А серед успішних вітчизняних прикладів – діяльність енергетичного кооперативу «Сонячне місто» в Славутичі.

    Подальша увага учасників зверталася на технічні вимоги, технічне завдання щодо енергоефективності, встановлення віконних конструкцій та систем утеплення громадських та житлових будівель. Загалом, термосанація або термомодернізація – це в першу чергу реалізація заходів з енергозбереження з дотриманням санітарних вимог, а не поточний чи капітальний ремонт будівлі. Якість проектування, виконання всього комплексу робіт, дотримання технології – запорука успіху таких проектів та уникнення небажаних наслідків. Але й на цьому термосанація не завершується, так як ефективна економія енергоресурсів передбачає постійний моніторинг їх витрат та підтримку належного технічного стану встановленого обладнання.

     Час оприлюднення: 28 травня 2020 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.: 676-052

Завершився тиждень дистанційного навчання з представниками служб у справах дітей Чернігівської області.

З 1️⃣9️⃣ по 2️⃣5️⃣ травня тривало навчання за програмою «Основні напрями діяльності органів місцевої влади щодо захисту прав та законних інтересів дітей».

За ці дні обговорили такі питання:
🔸захист прав дітей в умовах запровадженого карантину;
🔸 порядок розв’язання спорів між батьками щодо виховання та місця проживання дітей;
🔸 діяльність служб у справах дітей у сфері профілактики дитячої безоглядності, безпритульності;
🔸 індикатори жорстокого поводження щодо дітей;
🔸 питання взаємодії служб у справах дітей та центрів соціально-психологічної реабілітації дітей;
🔸 вимоги до створення системи захисту інформації для функціонування Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти»;
🔸 соціально-правовий захист дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування;
🔸 соціальна робота з сім’ями з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах;
🔸 міжнародне співробітництво у вирішенні питань захисту прав дітей;
🔸 усиновлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, встановлення опіки, піклування над такими дітьми;
🔸 правові аспекти захисту житлових та майнових прав дітей;
🔸 влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у прийомні сім’ї та дитячі будинки

Дякуємо учасникам навчання за активність, а викладачам за змістовний, фаховий виклад матеріалу та відповіді на питання.

Чи можливий туризм в умовах карантину?

  За даними Всесвітньої туристичної організації 72% найвідоміших у світі напрямків для подорожей потрапили під повну заборону для міжнародного туризму в умовах поширення COVID-19. Попри те, що європейські країни будують обережні плани щодо відновлення туристичної галузі, український турист навряд потрапить на популярні курорти в цьому році. Найбільш перспективним виглядає розвиток внутрішнього туризму – 67% українців планують подорожувати Батьківщиною. Але він, попри свою доступність, зіштовхується з низкою перепон та викликів.

   З якими саме, – з’ясовували представники Буковини та Чернігівщини під час веб-конференції «Закриті кордони з ЄС та розвиток туристичної галузі (зелений туризм в Чернігівській та Чернівецькій області)». Зустріч організована 21 травня Сіверським інститутом регіональних досліджень спільно з Товариством «Український народний дім в Чернівцях» та Чернігівським центром підвищення кваліфікації в рамках відзначення Днів Європи в Україні. До спілкування долучилися представники громадських організацій, власники садиб, екскурсоводи та науковці.

  На думку представників Вижницької громади зелений та сільський туризм здатен привабити мальовничою природою, можливостями активного відпочинку та умовами дотримання заходів безпеки. Однак український турист стає дедалі вибагливішим, а проблеми з інфраструктурою (стан доріг, помешкань) продовжують псувати враження від поїздок.

   «В ситуації, що склалася, нам необхідно якомога більше говорити про себе, змінюватися, рухатися, що означає активну промоцію наших туристичних напрямків та об’єктів та відповідно створення безпечних умов для подорожей та проживання туристів», – зазначила керівник Чернігівського обласного туристичного інформаційного центру Тетяна Коржинська. Вона розповіла про обласний туристичний портал, який запрацює за кілька місяців та презентуватиме не лише Чернігівщину, а й  туристичні цікавинки з інших регіонів.

   Своїми думками про розвиток внутрішнього туризму поділився чернігівський історик, екскурсовод Володимир Пилипенко: «Людині притаманно стомлюватися, а особливо від замкненого простору. Вона прагне змінити «картинку за вікном». Внутрішній туризм буде розвиватися, зокрема завдяки постійним клієнтам та можливостям обслуговувати невеликі групи. В умовах карантину ми проводимо цикл онлайн-екскурсій про міста та містечка Чернігівщини і вже маємо схвальні відгуки. А це працює «на потім», привертаючи увагу потенційних туристів».

   Наостанок учасники зустрічі запропонували продовжити подальший обмін інформацією та ідеями щодо розвитку внутрішнього туризму після послаблення карантинних заходів. Буковина має значний та позитивний досвід функціонування зелених садиб, а туризм визначений одним з провідних напрямків в стратегіях розвитку 10 об’єднаних територіальних громад регіону. Чернігівщина, окрім культурно-історичних пам’яток,  готова запропонувати досвід організації туристичних маршрутів в лісовій місцевості та парках природи.

     Час оприлюднення: 21 травня 2020 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Про найбільш важливі завдання об’єднаних територіальних громад з організації цивільного захисту

обговорювали під час навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Організація цивільного захисту в об’єднаній територіальній громаді та надання громадянам якісних безпекових послуг». Семінар проведений Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації для голів (заступників голів) рад об’єднаних територіальних громад області.

Під час відкриття вебінару Бойко Володимир Миколайович – директор Центру, зокрема підкреслив, що успішними стають ті громади, які вдало розвивають власну спроможність та поліпшують внутрішні умови, що впливають на безпечну життєдіяльність громадян.

Селюченко Володимир Григорович – начальник Управління організації цивільного захисту, інформації та зв’язку Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації у своєму виступі висвітлив найбільш важливі завдання об’єднаних територіальних громад з організації цивільного захисту, з урахуванням вимог Кодексу цивільного захисту України та інших законодавчих актів України з питань цивільного захисту, виклав алгоритм дій з організації цивільного захисту, розповів про основні заходи щодо захисту населення і території від надзвичайних ситуацій, в тому числі про заходи щодo запобiгання в області поширенню гострої респіраторної  хвороби COVID-19, а також про створення та роботу в ОТГ місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Про систему державного управління безпекою в надзвичайних ситуаціях та про основні заходи у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій йшлося у візуалізованій лекції-бесіді Моргуна Олексія Олександровича – викладача навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій.

Яким чином органи місцевого самоврядування можуть допомогти малому та середньому бізнесу отримати державну фінансову підтримку в умовах карантину за програмою Державного центру зайнятості розповіла Лисобикова Людмила Миколаївна – начальник відділу взаємодії з роботодавцями Обласного центру зайнятості.

Про повноваження органів місцевого самоврядування з питань взаємодії з правоохоронними органами та про актуальні питання формування служби дільничних офіцерів поліції акцентував у своєму виступі Дяговець Олексій Васильович – начальник Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в області.

Учасників вебінару цікавили питання щодо початку роботи дитячих дошкільних навчальних закладів та чи будуть обмеження стосовно кількості пасажирів у транспорті після пом’якшених карантинних заходів; яким чином органам місцевого самоврядування сприяти створенню добровільних пожежних команд в громаді; які є нові ідеї щодо створення єдиної системи оповіщення населення; де в області відкрито поліцейські станції та їх матеріально-технічне забезпечення; яка освіта має бути у кандидата на посаду поліцейського офіцера громади тощо.

Час оприлюднення: 21 травня 2020 р.

Виконавець: Підгайний П.

конт. тел.: 676-052

Сьогодні розпочали навчання керівники та спеціалісти служб у справах дітей

          Навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Основні напрями діяльності органів місцевої влади щодо захисту прав та законних інтересів дітей» триватиме п’ять днів в онлайн режимі за допомогою комунікаційної платформи 3СХ.

  У перший день з представниками  служб у справах дітей виконкомів рад об’єднаних територіальних громад, міст обласного значення, райдержадміністрацій, Деснянської,  Новозаводської районних у м. Чернігові рад працювали начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько; регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини  у Чернігівській області Ірина Жмака та заступник начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Юлія Олифіренко.

Учасники навчання обговорили актуальні питання захисту прав дітей в умовах запровадженого карантину, порядок розв’язання спорів між батьками щодо виховання та місця проживання дітей, а таклж діяльність служб у справах дітей у сфері профілактики дитячої безоглядності, безпритульності.

Навчання в такому режимі триватиме до 25 травня 2020 р. Далі учасників навчання чекають онлайн зустрічі з представниками Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції,  Служби у справах дітей облдержадміністрації, Головного управління Національної поліції України у Чернігівській області, громадської організації МАРТ, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та інших фахівців.

Час оприлюднення: 19 травня 2020 р.

Виконавець: Коваленко Н.

конт. тел.: 676-052

Про організацію та проведення дистанційного навчання

йшлося під час навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Дистанційне навчання: наявна практика та інноваційні форми». Вебінар проведений Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації спільно з інститутом педагогіки Національної академії педагогічних наук України  та Асоціацією керівників шкіл України та був розрахований для начальників відділів освіти об’єднаних територіальних громад області.  

Розпочали вебінар представники ТОВ “ТАТЛ ТЕХНОЛОДЖІ” (м.Київ): Олексій Кошевець – комерційний директор та Євтушенко Валерія – проектний менеджер цієї компанії. Вони презентували інформаційно-комунікаційну автоматизовану Систему «Єдина школа» та розказали з про складові цієї системи.  Система «Єдина школа» складається з модулів, призначених для закладів освіти, учнів та їх батьків, а також для органів управління освіти з метою здійснення онлайн моніторингу успішності учнів та їх присутності на заняттях; підтримки ведення освітньої діяльності в дистанційному режимі; залучення батьків до освітнього процесу; створення умов переходу на ведення шкільної документації у безпаперовій формі тощо.

Учасників зустрічі цікавили питання стосовно того, чи Система доступна для усіх закладів освіти чи лише для приватних шкіл? Хто приймає рішення про її впровадження: місцеві органи влади? органи місцевого самоврядування? адміністрація школи ? Чи пройшла Система апробацію в школі? На якій кількості учнів проведено апробацію? Чи витримає школа, де навчається 2000 учнів? Чи буде цей ресурс  працювати завжди, чи лише під час карантину для підтримки дистанційного навчання? Чи може Системою користуватися окремий вчитель, якщо нею не користується заклад освіти? Чи можна розпочати пілотне впровадження в одному класі? Чи дозволена Система до використання в закладах загальної середньої освіти? Чи є ліцензія на Систему «Єдина школа»? та ін.

Наступний експерт Тарасюк Людмила Василівна – директор Чернігівського ліцею №32, кандидат педагогічних наук акцентувала увагу слухачів на методичних аспектах організації ефективного дистанційного навчання в умовах карантину. Зокрема окреслила переваги та недоліки дистанційного навчання. Так, на її думку переваги дистанційного навчання це:

  • Можливість навчатися в зручний час.
  • Можливість працювати у своєму темпі.
  • Індивідуальний підхід.
  • Різноманітність форм роботи.
  • Значне удосконалення практичних навичок у роботі з комп’ютерною технікою.
  • Можливість створення спільноти учнів, батьків та вчителів.
  • Можливість оцінити батьками вміння дитини самостійно працювати.

Недоліками дистанційного навчання є:

  • Необхідна сильна мотивація (навчання дистанційно вимагає сили волі, а тому дітям потрібен постійний контроль з боку дорослих).
  • Необхідно докладати більше зусиль всім учасникам освітнього процесу, витрачається більше часу.
  • Багато часу діти проводять за гаджетами.
  • Для ефективної взаємодії потрібний високий рівень практичних ІТ навичок та відповідне технічне забезпечення, доступ до швидкого Інтернету всіх учасників освітнього процесу.
  • Один той самий ресурс по-різному може відображатися на різних пристроях, або, взагалі, не завантажуватися.
  • Відсутність чіткого механізму об’єктивного оцінювання.
  • Технічні проблеми різного характеру.
  • Тривале дистанційне навчання виснажує морально.
  • Недостатній контроль над засвоєнням знань учнями.

Кресс Олена Вікторівна – начальник відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради поділилася досвідом організації роботи навчальних закладів в умовах відсутності сталого підключення до мережі Інтернет.

Роєва Тетяна Григорівна – головний редактор видавництва «Країна мрій» розповіла про методичну роботу та сучасні технології дистанційної освіти, зокрема, які можливості і напрацювання є у видавництва.

Остапенко Анатолій Федорович – директор Володимирецького районного колегіуму, заслужений працівник освіти України, голова Асоціації директорів шкіл Рівненської області зупинився на питаннях розвитку освітнього інформаційного середовища колегіуму засобами мережевих технологій та дистанційної освіти.

Час оприлюднення: 15 травня 2020 р.

Виконавець: Підгайний П.

конт. тел.: 676-052

Дистанційне навчання для державних службовців територіальних підрозділів Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

         Завершився тиждень онлайн навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Основні засади діяльності державного службовця в умовах реформування державного управління в Україні» для державних службовців категорій “Б” та “В” територіальних підрозділів Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

         Опрацьовано такі питання: зміни в пенсійному законодавстві, сучасні тенденції та пріоритети розвитку інформаційно–телекомунікаційної системи Пенсійного фонду України, система корупційних правопорушень в Україні, особливості відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, взаємодія підрозділів управління обслуговування громадян з підрозділами управління застосування пенсійного законодавства та управління з питань виплати пенсій, актуальні питання при прийомі та обробці документів для призначення, перерахунку та виплати пенсій, документування управлінської інформації в електронній формі.

         Із учасниками навчання спілкувалися представники Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Наталія Манойло, Віталій Пінчук, Олексій Сорокін, Наталія Войток, Олена Смірнова. Дякуємо за змістовні виступи та практичні поради.

         Ще дистанційне навчання триватиме два тижні, але вже в режимі відкладеного часу за допомогою платформи Moodle.

Час оприлюднення: 15 травня 2020 р.

Виконавець: Коваленко Н.

конт. тел.: 676-052

Електронний документообіг як спосіб оптимізувати роботу органів місцевого самоврядування

З особливостями використання системи електронного документообігу TDoc-2.0 та програмного забезпечення діяльності ЦНАП Чернігівської міської ради знайомилися учасники онлайн-семінару «Запровадження системи електронного документообігу в органах державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, віддаленого надання адміністративних послуг».

Семінар проведений 14 травня Чернігівським центром підвищення кваліфікації кадрів вже вчетверте для посадових осіб місцевого самоврядування ОТГ Чернігівщини. До участі в навчанні долучилися представники Бобровицької, Козелецької, Олишівської, Іванівської, Кіптівської, Деснянської, Куликівської, Талалаївської громад.

Начальник відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення апарату Чернігівської облдержадміністрації Олександр Клименок виокремив ключові особливості системи електронного документообігу та практично пояснив алгоритм роботи з програмою.

Секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко поділився досвідом запровадження системи електронного документообігу в Менській громаді. Додатково представники громад ознайомилися з можливостями віддаленого надання адміністративних послуг в умовах карантину.

Електронний документообіг в США та країнах ЄС вже активно використовується понад десяток років. В Україні залучення інформаційних технологій також є одним з ключових інструментів для оптимізації діяльності державних установ та приватних компаній. Їх застосування не лише скорочує час, а й дозволяє зменшити витрати матеріальних ресурсів при виконанні тієї чи іншої роботи.