Що таке ГІС? І яке відношення ця абревіатура має до роботи органів державної виконавчої влади?

Про ці та інші питання йшлося під час навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Застосування геоінформаційних систем в роботі органів державної влади». Семінар проведений Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації спільно з обласною державною адміністрацією та Агенцією регіонального розвитку Чернігівської області для працівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації, відповідальних за проведення роботи з підготовки та внесення інформації до містобудівного кадастру області.

Під час відкриття навчально-практичного вебінару Загайний Віталій Анатолійович – перший заступник голови облдержадміністрації, зокрема, зауважив, що проведення такого навчання – це ще один крок для запровадження сучасних інформаційних технологій в системі державного управління. Можливості геопорталу значно більші за своє безпосереднє призначення, тому перед посадовцями стоїть складне, але дуже перспективне завдання стати «просунутими» користувачами, швидко налагодити якісне наповнення порталу, а наприкінці року підключити до цієї системи і об’єднані територіальні громади. А це, в свою чергу, дасть можливість в короткі терміни виконувати відповідні рішення та швидко налагоджувати комунікації.

Дмитрюк Олександр Іванович – начальник Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації у вітальному слові сказав, що напрям по застосуванню геоінформаційних систем в роботі органів державної виконавчої влади проходить становлення. Геопртал зараз працює в тестовому режимі. І наше завдання забезпечити координацію структурних підрозділів облдержадміністрації в процесі наповнення містобудівного кадастру області інформаційними наборами даних відповідно до профільних напрямків.

Куреня Сергій Олександрович – заступник начальника Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації – начальник відділу містобудівного кадастру та моніторингу у своєму виступі висвітлив питання стосовно геоінформаційних систем як одного з прикладів цифрової транформації державної ланки управління; геопросторових даних в діяльності державних службовців та процесі прийняття управлінських рішень.

Викладач-практик також акцентував увагу посадовців на роботі щодо наповнення геопорталу містобудівного кадастру Чернігівської області. У ході опрацювання презентаційних матеріалів учасники навчання мали змогу практично ознайомитися з підключенням та порядком використання інформаційних шарів, загальним описом функціоналу та можливостями використання в роботі структурних підрозділів облдержадміністрації тощо.

  Ще один спікер вебінару Корнієнко Ігор Валентинович – кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри геодезії, картографії та землеустрою Навчально-наукового інституту будівництва Чернігівського національного технологічного університету у ході візуалізованої лекції-бесіди розказав про прикладне геоінформаційне програмне забезпечення та здійснив огляд функціоналу QGIS, а також детально зупинився на основних поняттях геопросторових даних та сферах їх застосування та на застосуванні геопросторової інформації в процесі планування та розвитку територій.

Час оприлюднення: 02 червня 2020 р.

Виконавець: Підгайний П.

конт. тел.: 676-052