“Нормативно-правове забезпечення діяльності органів місцевої державної влади та органів місцевого самоврядування”

такою була тема навчання для начальників юридичних відділів апаратів виконкомів рад об’єднаних територіальних громад, апаратів райдержадміністрацій та спеціалістів, на яких покладено обов’язки юридичного супроводу діяльності органу державної влади чи місцевого самоврядування.

         Відкрили навчання директор Центру Володимир Бойко та заступник начальника юридичного відділу апарату обласної державної адміністрації Валентина Стасюк.

Олексій Хоменко – начальник управління по роботі з персоналом апарату обласної державної адміністрації ознайомив учасників з правовими аспектами управлінської діяльності у вирішенні кадрових питань.

         Разом з начальником відділу роботи зі зверненнями громадян апарату обласної державної адміністрації Оленою Соловей учасники обговорили практичні аспекти застосування законодавства про розгляд звернень громадян.

         Про Зміни в чинному законодавстві щодо реалізація повноважень місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування в сфері земельних правовідносин говорила Наталія Сокирко – головний спеціаліст юридичного відділу апарату облдержадміністрації.

         А правові аспекти визначення та діяльності уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції та  законодавчі шляхи врегулювання конфлікту інтересів висвітлював Іван Вересоцький – головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції апарату облдержадміністрації.

Час оприлюднення: 10 червня 2020 року
Виконавець: Коваленко Н.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

Примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)

правовим та практичним аспектам цієї теми присвячене навчання на спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації, яке розпочалось 24 червня 2020 р.

Воно організоване Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації  спільно з Північно-Східним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції (м. Суми) для державних службовців органів державної виконавчої служби Чернігівської області.

У відкритті навчання взяли участь директор Центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко та заступник начальника управління забезпечення примусового виконання рішень  Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Алла Єдомаха.

Протягом трьох днів учасники навчання будуть опрацьовувати такі питання

  • виконання рішень про конфіскацію майна боржників та розпорядження конфіскованим майном;
  • виконання рішень про стягнення аліментів;
  • фінансування виконавчого провадження та розподіл стягнутих з боржника сум;
  • звернення стягнення на майно боржника;
  • звернення стягнення на майно боржника, що перебуває у третіх осіб;
  • особливості звернення стягнення на частку у статутному капіталі;
  • ведення діловодства з виконання рішень;
  • загальні умови та порядок здійснення виконавчого провадження;
  • виконання рішень немайнововго характеру;
  • виконання рішень про втсановлення побачень з дитиною.

Час оприлюднення: 24 червня 2020 року
Виконавець: Коваленко Н.
конт. тел.: (0462) 676 052

Внутрішній туризм: можливості та виклики для громад

  Чи може стати туристична та рекреаційна сфера прибутковою для об’єднаних територіальних громад? Це риторичне питання з’ясовували сьогодні учасники вебінару «Децентралізація та туризм: як громадам використати наявний туристично-рекреаційний потенціал», який провів Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації спільно з представниками Чернігівського обласного туристично-інформаційного центру. Спеціалісти райдержадміністрацій, міських рад та рад об’єднаних територіальних громад долучились до дискусій стосовно розвитку туристично-рекреаційної діяльності.

 Відкриваючи зустріч, професор кафедри історії України Ніжинськогодержавного університету ім. Гоголя Сергій Лепявко, звернув увагу слухачів на значний потенціал та унікальні можливості Чернігівської області у цій сфері.

 Керівник Обласного туристично-інформаційного центру Тетяна Коржинська і адміністратор Обласного туристичного сайту Діана Багрицька обговорили з учасниками вебінару питання виявлення і використання туристично-рекреаційного потенціалу території, створення туристичного продукту, промоції громади на ринку туристично-рекреаційних послуг.

  Своїм багатим досвідом створення та успішного розвитку екотуристичних об’єктів поділилась Тамара Собецька — власниця екосадиби «На деревне у дедушки» (с. Олешня Ріпкинського району).

  Про досвід діяльності «Менщина Туристична», пошук ідей, цікаві підходи до розвитку туризму у громаді, маленькі секрети та цікаві «фішки» в організації туристичних подій розповідала Вікторія Неруш, керівник апарату Менської райдержадміністрації.

 Віталій Крутий, директор Менського краєзнавчого музею, зацікавив слухачів неординарними підходами до використання історико-культурної спадщини, топоніміки, автентичних традицій, місцевих легенд і переказів, незвичайних об’єктів та привабливих локацій, створення місцевих «магнітів» для привернення уваги туристів. Наголосив на важливості співпраці з місцевою владою та бізнесом.

  Про чарівливість регіонального природи «Беремицьке», скарби його флори та фауни, перспективи розвитку і цікаві події, що там відбуваються і привертають увагу туристів, розповів менеджер з  розвитку парку Ростислав Полушвайко.

  Завершував зустріч Володимир Пилипенко – відомий екскурсовод, доцент кафедри археології, етнології та туристично-краєзнавчої роботи Національного Університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка. Він наголосив, що головна проблема не в тому, ЩО показати туристу, – а ЯК показати! Людина завжди сподівається побачити щось цікаве і хороше. Поради «практикуючого» екскурсовода, сподіваємося, стануть у нагоді всім учасникам вебінару.

 

Час оприлюднення: 19 червня 2020 року
Виконавець: Левченко Н.
конт. тел.: (0462) 676 052

Регуляторна діяльність органів місцевого самоврядування

  Про основні етапи регуляторної діяльності органів місцевого самоврядування, їх законодавче підґрунтя, особливості підготовки регуляторних актів, актів регуляторного впливу та особливості процедур обов’язкового оприлюднення регуляторних актів йшлося під час дистанційного навчання «Регуляторна діяльність органів місцевого самоврядування: вимоги законодавства та існуюча практика», що проходило в Центрі підвищення кваліфікації кадрів 18 червня. Цільова аудиторія – голови та заступники голів рад об’єднаних територіальих громад.

  Увага присутніх зверталася на засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності; порядок застосування вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» під час прийняття рішень органами місцевого самоврядування щодо встановлення місцевих податків і зборів. Далі обговорювалися особливості застосування М-тесту малого бізнесу як складової аналізу регуляторного впливу та практичні аспекти запобігання можливим порушенням під час прийняття проєктів рішень, що має ознаки регуляторного акту.

  Очільників органів місцевого самоврядування цікавили питання щодо можливості внесення змін до вже прийнятих рішень щодо встановлення місцевих податків; продовження договорів оренди та необхідності проведення регуляторних процедур на окремі нормативно-правові акти. З учасниками вебінару спілкувався Сергій Проценко – завідувач Сектору Державної регуляторної служби у Чернігівській області.

  Час оприлюднення: 18 червня 2020 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

Реформування служби в органах влади: що змінюється?

    Які зміни очікуються в оплаті державних службовців, як прийняти людину на посаду державної служби за контрактом, як підвищувати кваліфікацію держслужбовцям та посадовим особам місцевого самоврядування в умовах карантину та інші нагальні питання цікавили учасників онлайн-навчання «Основні засади реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування», що проходило 17 червня. Захід організований Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації спільно з Національним агентством України з питань дежравної служби  та Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

  Всього до вебінару долучилися 95 учасників, серед яких – керівники апаратів райдержадміністрацій, керуючі справами виконавчих апаратів міських рад міст обласного значення, начальники відділів (завідувачів секторів) управління персоналом структурних підрозділів облдержадміністрації та райдержадміністрацій.

  Отже, що змінюється? Насамперед, підходи до оплати праці державних службовців. За словами заступника голови Нацдержслужби Андрія Заболотного метою Концепції реформування системи оплати праці є оптимальна структура зарплати держслужбовців та справедливий розподіл фондів оплати між державними органами. Передбачається, що стала складова зарплати держслужбовця має бути не менше 70%, а її  обсяг в цілому залежатиме від рівня відповідальності та функціонального навантаження на конкретну посаду. У зв’язку з цим буде розроблена відповідна класифікація посад.

  З травня поточного року запроваджується нова форма Особової картки державного службовця, яка заповнюється в електронній формі. Начальник Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях Олександр Якубенко детально розповів про те, які позиції в ній заповнюються держслужбовцем, а які – працівником служби персоналу, порядок зберігання та внесення змін.

  Заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби Ірина Галайко висвітлила алгоритм призначення на вакантну посаду державної служби в умовах карантину шляхом укладання контракту.

  «Від обов’язку постійно підвищувати кваліфікацію державних службовців ніхто не звільняв», – наголосила  в.о. директора Генерального департаменту з питань професійного розвитку Нацдежрслужби Людмила Рикова. Разом з керівником експертної групи з питань розвитку системи професійного навчання Департаменту Юлією Вернигор та експертом Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» Наталією Гнидюк вони звернули увагу учасників на можливості для навчань в дистанційному режимі, які надають заклади післядипломної освіти, зокрема, через Портал управління знаннями. Також був презентований проект змін в системі професійного навчання. Державні службовці можуть розраховувати на збільшення обсягів кредиту за самоосвітою, а також отримують можливість коригувати індивідуальні програми підвищення кваліфікації.

 

Час оприлюднення: 17 червня 2020 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

Відразу дві групи працівників Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) розпочали навчання в Чернігівському регіональному Центрі підвищення кваліфікації.

Державні службовці органів державної виконавчої служби Чернігівської області підвищуватимуть кваліфікацію за спеціальною короткостроковою програмою “Правові та практичні аспекти примусового виконання рішень судів  та інших органів (посадових осіб)”.

Посадовці відділів державної реєстрації актів цивільного стану по Чернігівському регіону опрацьовуватимуть питання державної реєстрації актів цивільного стану.

Обидва навчання триватимуть по три дні та завершаться 19 червня 2020 року отриманням учасниками навчання документу про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 17 червня 2020 року
Виконавець: Коваленко Н.
конт. тел.: (0462) 676 052

Про актуальні питання реалізації державної політики у сфері протидії торгівлі людьми

йшлося під час тематичного семінару для представників структурних підрозділів райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення, які відповідають за реалізацію державної політики у сфері протидії торгівлі людьми.

Катерина Ганжа, головний спеціаліст відділу з питань сім’ї та гендерної політики Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА, повідомила учасникам головні тези проблематики торгівлі людьми, проаналізувала ситуацію на міжнародному та національному рівнях. Окрім того, в ході вебінару, учасники ознайомилися із процедурою встановлення статусу особи, котра постраждала від торгівлі людьми та визначили порядок взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

Методист Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Юлія Велько розповіла учасникам про захист та реінтеграція постраждалих від торгівлі людьми, гарантовані державою.

Про роль громадських організацій у боротьбі з торгівлею людьми вела мову Наталія Кулікова, керівник проектів ГО “Чернігівський громадський комітет захисту прав людини”.

 

Час оприлюднення: 16 червня 2020 року
Виконавець: Міден А.С.
конт. тел.: (0462) 676 052

15 червня в Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації розпочалось навчання за загальною професійною (сертифікатною) програмою підвищення кваліфікації для вперше призначених на посади державної служби категорії «В».

          Учасниками стали спеціалісти апарату, структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій.

          Відкрив навчання Володимир Бойко – директор Центру, кандидат історичних наук. В перший день учасники навчання обговорили практичні аспекти застосування законодавства про державну службу з заступником начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м.Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях Іриною Галайко. Також в онлайн режимі говорили про конфлікти, їх причини, позитивні та негативні сторони, стратегії поведінки та методи подолання з заступником директора Центру Наталією Коваленко.

          Перша сесія триватиме тиждень, далі навчання буде в режимі відкладеного часу за допомогою платформи Moodle.

 

Час оприлюднення: 15 червня 2020 року
Виконавець: Коваленко Н.
конт. тел.: (0462) 676 052

Подача заявок на конкурс «Золота ділянка 2020». Питання і відповіді

Таким був привід до інформаційної онлайн-зустрічі з представниками об’єднаних територіальних громад, яку провела Агенція регіонального розвитку Чернігівської області спільно з Департаментом розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА і Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації.

Учасники вебінару отримали фахові відповіді на питання, які виникають у зв’язку з підготовкою якісної заявки на конкурс «Золота ділянка 2020», ініційований Польською Агенцією Інвестицій і Торгівлі.

Представник Департаменту Ірина Свириденко надала практичні рекомендації щодо підготовки документів заявки та відмітила, що громади мають звернути увагу на питання, які стосуються зміни цільового призначення земельної ділянки, наявності та якості транспортної інфраструктури, потужностей енергомереж, екологічності майбутнього виробництва тощо.  Важливо, що матеріали, підготовлені  громадами до Конкурсу, будуть використані під час формування бази даних інвестиційних об’єктів Чернігівської області, що сприятиме просуванню інвестиційних пропозицій в майбутньому.

Директор Агенції регіонального розвитку Сергій Хоботня звернув увагу учасників зустрічі на необхідність створення промислової складової, яка дасть поштовх соціально-економічному розвитку громади. В будь-якому випадку для цього варто зарезервувати територію.

Участь у конкурсі спонукає до стратегічного планування, удосконалення інфраструктури, поширення інформації про можливості та наміри щодо залучення інвестицій. Безперечно, це сприятиме розвитку громад.

Час оприлюднення: 12 червня 2020 року
Виконавець: Левченко Н.
конт. тел.: (0462) 676 052

Актуальні питання соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Хоча з часу Чорнобильської катастрофи пройшло 34 роки, питання соціального захисту населення, яке постраждало від її наслідків, не втрачає своєї актуальності. Нагальні питання, що стосуються різних аспектів соціального захисту цієї вразливої категорії громадян, розглядались під час навчання за короткостроковою програмою «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яке провів Центр підвищення кваліфікації спільно з Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації. Семінар зібрав спеціалістів райдержадміністрацій, міських рад, Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад, що виконують функції соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також представників об’єднаних територіальних громад.

Спеціалісти відділу у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Управління у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та учасників антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил надавали роз’яснення щодо змін у законодавстві та практичних аспектів підготовки документів на розгляд комісії з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 Учасники зустрічі окреслили проблеми, які виникають сьогодні у забезпеченні зазначеної категорії громадян ліками, санаторно-курортним лікуванням та оздоровленням, Як завжди, на порядку денному стоїть питання надання пільг та компенсацій, у тому числі з організації харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

Під час вебінару розглядалися особливості процедури заміни посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 1 та учасникам ліквідації інших ядерних аварій; стан виконання реалізації заходів по соціальному захисту населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи. Акцентувалась увага на важливості співпраці з громадськими організаціями з метою покращення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Час оприлюднення: 11 червня 2020 року
Виконавець: Левченко Н.
конт. тел.: (0462) 676 052