Медична реформа: практичні аспекти реалізації  

 Роль органів місцевого самоврядування в організації медичного обслуговування населення; функції Національної служби здоров’я України та органів місцевого самоврядування в процесі реалізації медичної реформи та інші практичні питання обговорювалися під час онлайн-семінару «Реформа медичної галузі – як це відбувається на практиці?». Навчання проведене Центром підвищення кваліфікації 26 червня 2020 р. для представників органів місцевого самоврядування.

  Про організацію закупівель медичних послуг Національною службою здоров’я України (НСЗУ) розповіла директор Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна. Вона детально зупинилася на умовах укладання договорів з надавачами медичних послуг. Основна умова – забезпечення якісних медичних послуг та ефективне використання бюджетних коштів. Зокрема, 85 лікарень Чернігівської області вже мають контракти з НСЗУ.

   Далі обговорювалися питання укладання/припинення договорів з сімейними лікарями при організації в ОТГ центрів первинної медико-санітарної допомоги; передачі комунальних некомерційних підприємств (закладів охорони здоров’я) з підпорядкування району в ОТГ; призначення керівників медичних закладів; умови роботи медичних закладів  після укрупнення районів та доплати працівникам медзакладів в умовах поширення COVID-19.

  Експерт Харківської експертної групи з підтримки медичної реформи Олена Хитрова звернула увагу присутніх на повноваження органів місцевого самоврядування щодо управління закладами охорони здоров’я. Насамперед вона наголосила, що ОТГ, які є власниками медзакладів, відповідають за їхнє матеріально-технічне та фінансове забезпечення, навіть якщо заклад укладає договір з НСЗУ. Експерт розповіла про можливі моделі організації медичного обслуговування населення в залежності від його чисельності та можливостей  громади; умови, пропорції співфінансування медичних послуг та місцеві програми розвитку медичної сфери. При цьому вона нагадала про право громад, яким не вистачає коштів,  звертатися за дотаціями до бюджетів вищого рівня для виконання делегованих повноважень у цій сфері.

  Наостанок були обговорені заходи з реорганізації медичних закладів обласного підпорядкування та вторинної ланки в комунальні некомерційні підприємства. Можливості медичних закладів у наданні певного виду медичної допомоги та обслуговуванні пацієнтів залежать від їхньої матеріально-технічної бази та кадрового потенціалу. Тому в області формується мережа потужних опорних закладів, які надаватимуть першочергові та найбільш актуальні пакети медичних послуг.

    Час оприлюднення: 26 червня 2020 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052