Програма DOBRE: питання, що виникають під час заповнення заявки

ОТГ Чернігівської області дуже зацікавилися можливостями, які надає Програма DOBRE для створення ефективної системи управління на місцевому рівні, та розвитку. Про це свідчить 59 підключень до вебінару, що проводився 9 липня. Проходив він у форматі розширеної консультації – викладачі (Сергій Хоботня, директор Агенції регіонального розвитку, Володимир Бойко, директор Центру підвищення кваліфікації та Юлія Федосенко, начальник відділу з питань інвестиційної політики Департаменту розвитку економіки та сільського господарства облдержадміністрації) детально розглянули всі частини проєктної заявки та відповіли на питання.

Зокрема, наголошувалося – це складна аплікаційна форма, яку не можна заповнити за три дні. Якість роботи також потребує об`єднання зусиль фахівців у різних галузях. Це колективна праця. Водночас варто мати на увазі: Програма DOBRE – переважна “м`яка”, тобто спрямована на розвиток людського потенціалу, створення ефективнішої системи управління місцевими ресурсами. Однак вона містить доволі суттєвий “твердий”, тобто інфраструктурний елемент, що дозволяє не лише запровадити зміни, але й відчути ефект від кращої організації.

Спікери зазначали: особливу увагу необхідно звернути на висвітлення форм залучення громадськості до участі у розвитку території. Попри те, що у заявці є окремий розділ повністю присвячений партисипації, її елементи варто висвітлювати скрізь.

Ще одна порада: на питання анкети треба відповідати максимально повно та змістовно, адже донор не повинен здогадуватися про наявність чи відсутність ресурсів на території або ж форм роботи в ОТГ. Заявка – це спосіб самовираження громади, засіб презентувати свої можливості, привернути увагу донорів не лише DOBRE.

Під час спілкування наголошувалося – обласна влада прагне, аби якнайбільше громад Чернігівщини взяли участь у конкурсі програми DOBRE та стали його переможцями. Тож сприятиме ОТГ у зборі інформації. У будь-якому випадку процес підготовки заявки – це хороший засіб самомоніторингу. Головна умова участі у Програмі – якісно заповнена заявка.

Співорганізатори семінару – Чернігівський  регіональний центр підвищення кваліфікації, Агенція регіонального розвитку, Департамент розвитку економіки та сільського господарства облдержадміністрації.

Час оприлюднення: 9 липня 2020 року
Виконавець: Левченко Н.
конт. тел.: (0462) 676 052