Вибори за новими правилами

Вибори за новими правилами, календар виборів, особливості висування кандидатів та роботи комісій, агітація та робота з медіа, роль старост у виборчому процесі – про ці та інші питання вели мову представники ОТГ Чернігівщини та експерти під час семінару «Виборче законодавство та його застосування».

Про основні зміни виборчого законодавства у 2020 році, гендерну квоту, виборчу математику та партизацію громад розповіла слухачам Олександра Демяненко, викладачка Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, кандидатка політичних наук. Додатково, учасники семінару дізналися про те, як порахувати заставу для кандидатів на посади голови та депутатів місцевої ради, скільки голосів потрібно для перемоги, на що впливає кількість виборців та багато іншого.

Про роль відділів ведення Державного реєстру виборців у забезпеченні виборчого процесу 25 жовтня 2020 року розповів Валерій Білоокий, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Чернігівської ОДА.

Практичні аспекти організації виборів у громадах (дослідження округу, робота зі ЗМІ, особиста репутація кандидатів, реклама в соцмережах) висвітлив Юрій Паперний, політичний аналітик, експерт. Представники громад Чернігівщини ознайомилися з алгоритмом дослідження виборчого округу на предмет кількісних і якісних характеристик та дізналися секрети функціонування виборчого штабу.

Чимало запитань під час семінару було адресовано Олександру Врублевському, експерту з питань діяльності старост та співробітництва громад, який розкрив проблему ролі старост у виборчому процесі та в житті громади загалом.

Даний семінар був першим з циклу занять на виборчу тематику, організованих Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації. Протягом місяця буде проведено ще 4 такі семінари.

Про деякі питання документування управлінської діяльності

   йшлося під час навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації “Правові підстави та організаційні засади  регулювання участі державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування в державному управлінні: новели українського законодавства” в Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації кадрів.

     Друге заняття за цією програмою здійснювалося в режимі реального часу за допомогою комунікаційної системи 3СХ та було проведено для державних службовців апарату обласної державної адміністрації, департаментів обласної державної адміністрації: розвитку економіки та сільського господарства; інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю; енергоефективності, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства; управлінь: капітального будівництва; містобудування та архітектури; Державного архіву області.

   Під час семінару Олена Рижко начальник загального відділу апарату облдержадміністрації ознайомила посадовців з основними змінами, що відбулися у новій Інструкції з діловодства в Чернігівській обласній державній адміністрації, затвердженій розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 15 травня 2020 р. № 250. Вона, зокрема, акцентувала увагу учасників навчання на вимогах, які треба врахувати під час підготовки нормативно-правових актів та організаційно-розпорядчих документів органів виконавчої влади.

    У ході вебінару Петро Підгайний заступник директора центру здійснив огляд основних змін у новій редакції  “Українського правопису” та звернув увагу державних службовців на практичних моментах застосування правописних норм під час виконання службових обов’язків та при підготовці ділової кореспонденції тощо.

        Час оприлюднення: 04 серпня 2020 року
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

 Комунікація в роботі публічних службовців

     На цьому тижні Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації проводить заключний вебінар із серії дистанційних навчань «Техніка комунікації та ведення переговорів, мистецтво презентації (ділова риторика, публічний виступ)» для працівників обласної, районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

     З 3 по 6 серпня учасники навчання з’ясовуватимуть нюанси повсякденного ділового спілкування, отримають майстер-клас з подолання страху перед публічними виступами, вчитимуться поводити себе на публіці та відповідати на “незручні” запитання та репліки. Також невід’ємним елементом та запорукою успіху таких виступів є мовна культура спікера. Тому увага присутніх звертатиметься на найбільш доцільні мовні звороти, словосполучення, форми звертання; типові помилки в усному мовленні та загалом складові ділової риторики та ораторського мистецтва.

  Публічні службовці дізнаються про роль цілепокладання та вміння розставляти пріоритети як важливий елемент побудови успішної кар’єри та підходи до організації роботи в команді. Водночас йтиметься про управління особистою ефективністю, оскільки людина, яка не в змозі управляти собою, не може керувати іншими.

  Незмінними супутниками в роботі публічних службовців є емоційне перевантаження, стреси, і як наслідок – сумніви в доцільності та результатах своєї діяльності. Тому на допомогу учасникам навчання пропонується серія тренінгів та практичних вправ, спрямованих на розвиток вміння виходити зі стресових ситуацій; профілактику та подолання синдрому професійного вигорання.

        Час оприлюднення: 3 серпня 2020 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052