Виборче законодавство 2020: основні зміни

Останній семінар циклу «Виборче законодавство та його застосування» відбувся у Чернігівському центрі підвищення кваліфікації 19 серпня. Вели мову про зміни у виборчому кодексі, виборчий процес за новими правилами, календар виборів, особливості висування кандидатів та роботи комісій, агітація та робота з медіа, роль старост у виборчому процесі.
 
Про основні зміни виборчого законодавства у 2020 році, гендерну квоту, виборчу математику, особливості підрахунку грошової застави та партизацію громад розповіла слухачам Олександра Дем’яненко, викладачка Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, кандидатка політичних наук. Додатково, учасники семінару дізналися про те, скільки голосів потрібно для перемоги, на що впливає кількість виборців та багато іншого.
 
Про роль відділів ведення Державного реєстру виборців у забезпеченні виборчого процесу 25 жовтня 2020 року розповів Валерій Білоокий, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Чернігівської ОДА.
 
Практичні аспекти організації виборів у громадах (дослідження округу, робота зі ЗМІ, особиста репутація кандидатів, реклама в соцмережах) висвітлив Юрій Паперний, політичний аналітик, експерт. Представники громад Чернігівщини ознайомилися з алгоритмом дослідження виборчого округу на предмет кількісних і якісних характеристик та дізналися секрети функціонування виборчого штабу, підготовки та проведення передвиборчої агітації.
 
Чимало запитань під час семінару було адресовано Олександру Врублевському, експерту з питань діяльності старост та співробітництва громад, який розкрив проблему ролі старост у виборчому процесі та в житті громади загалом.